torsdag 24 oktober 2024

BAKSIDAN

 Efter att fått den gamla vägbanken bortgrävd på baksidan, så var det dags att göra nåt åt den delen av tomten. Det fanns ju ingenting där - förutom en massa stora blomkrukor jag ställt nedanför den då smala delen på altanen.

Både på och nedanför altanen hade jag förutom vanliga sommarblommor några bonsaier (c:a 30-35 stycken) som jag tagit med från Stockholm (se 2 st på bänken).

När man kommit in genom grinden till baksidan så gjorde vi på höger sida en mur där vägbanken gått och fyllde sen med jord för växter som gillar "sur" jord. Jag trodde då - men upptäckte under åren att det inte fungerade - att det skulle fungera  för rhododendron, azaleor, japanska lönnar m.m.
En del mer vanliga växter trivdes riktigt bra här trots det där med byte av jord.

Att vi inte bara tog bort den här lilla kullen berodde på att här, plus på långsidan, hade vi redan fått ett gunnebo uppsatt för vår hund Penny. Vi ville inte behöva dra om det. Istället blev det alltså både en slänt och en murad rabattkulle - vilket jag tyckte var roligare än en helt platt tomt...
Här lägger Rolle på grus och stenar i slänten, sen planterade jag bl.a. murgröna som nu tagit
över helt - man ser inte nåt grus alls!

Det var fortfarande ganska trist på baksidan. Eftersom vi ofta satt på altanen ville vi ha nåt mer att titta på, så vi grävde upp en stor trekantig rabatt nedanför. Där satt jag svartstammig bambu samt några mindre buskar och perenner samt lät den befintliga japanska kerrian stå kvar. Men så kom vi på att vi ville ha en liten pool på altanen, så den smala delen måste åtgärdas. 

Här har utgrävningen för altanens poolutvidgning börjat. Den stora och gamla kerrian till vänster.

Nedanför poolen hade vi nu en stor rabatt med flera sorts bambu i, bl.a. japansk lågväxande med torra kanter. Rolle blev med tiden väldans trött på den, för den sprider sig hemskt och tog mer eller mindre över hela rabatten. Och så gillade han inte det där med torra kanter - som jag tyckte var dekorativa. 
Innan den japanska bambun tagit över!

Det var bara dom större buskarna som överlevde bambun, så han började gräva bort den helt för några år sen. Jag gillade den, men eftersom det numera är Rolle som rensar så fick han göra det. Vilket jag bittert ångrar! 
Vi var dock väldigt nöjda med poolen, speciellt jag som badade varje dag fr.o.m. april t.o.m. oktober i varmt skönt vatten  Vi hade värmen inställd på 27-28 grader och det var underbart - även om det regnade, eller var en kylig mörk kväll!

Jag blir badsugen bara jag ser poolbilder...

Tyvärr har vi inte haft poolen fylld och igång dom sista åren. Jag har ju varit lite handikappad och Rolle har inte orkat att själv sköta om den, så vi får se om vi kan hitta nån som kan åta sig det jobbet i vår!

SUSIE


2 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Susie!
Så kul att få följa med på en visning runtom i trädgården, riktigt intressant. Ni har gjort en hel del och har en vacker trädgård. Hoppas ni kan njuta av poolen i vår.
Ha det gott /Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Tänk så fint ni gjort med er tomt. Vilket arbete ni lagt ner. Rabatten med den japanska bambun är så fin. Förstår att du saknar bambun men om den sprider sig så är det ju inte så kul.
Jag vet ju hur mycket du tyckt om att bada i poolen. Det vore väl en bra idé att försöka få hjälp nästa år så att ni får igång poolen igen.

Kram Anita