tisdag 11 juni 2024

LITE AV VARJE

 Det var ett tag sen jag bloggade och det beror på att det hänt mig en massa. Tyvärr bara tråkigheter så det tänker jag inte gå in på!

Nåt annat trist som hänt är att det blivit riktigt kallt, bara runt 14-18 grader. När det sen ovanpå det har blåst, så har inte jag haft någon större lust - trots solsken - att gå ut i trädgården och försöka göra nån nytta. Så jag har suttit inne och glott på EM.

Men idag fick Rolle och jag med gemensamma krafter (alltså hans, själv knipsade jag bort växtligheten som börjat växa in på altanen) fått upp trådgardinerna. Så nu ska jag strax ut och reda ut dom, för efter vinterförvaringen är dom alltid tilltrasslade. (Samma fenomen som det här med ljusslingorna till jul där en massa lampor gått sönder under förvaring!)

Men eftersom det även idag är kyligt så var jag tvungen att gå in och värma mig. Och risken är nog ganska stor att jag inte går ut igen. Det skall nämligen regna nu på eftermiddagen - enligt SMHI. Vi fick faktiskt "hela" 9 mm härom natten, vilket vi var väldans tacksamma för. Men jag ser gärna att det kommer lika mycket till idag. Det är hemskt torrt...


Nu har dom flesta vårblommorna blommat över och jag väntar på nästa omgång,  försommarblomstren. Bl.a. på alla vackra ogräs som finns här på Gotland. På bilden ovan är det en favorit; Cikoria. Tyvärr är själva växten väldans ful, det är bara blomman som är vacker. Om växten bara vore lite finare så skulle jag ha hela parken full av dom. Nu får jag nöja mig med några i utkanten mot och i diket...

2017 hade en rödbladig smällspirea (Physocarpus) spridit sig till grusplanen utanför garaget. Den fick naturligtvis vara kvar, även några penseér som jag också sparade. Fick dock instruera Rolle att inte spruta trädgårdsättika på dom. Han gör det ett par gånger under säsongen och då åker allt på planen med.


Så här stor hade den blivit förra året, så då var jag tvungen att börja klippa den lite. I år är den alltså ännu större, men jag har inte tagit nån bild på den ännu. Kommer!


Den hade dock samtidigt ynglat av sig till stenhörnan på "innertomten" och där har den också växt upp och pryder verkligen sin plats. Men bredvid den här har en gulbladig smällspirea kommit upp. Riktigt trevligt, bara det att mitt i den växer ett skott från en tall. Inte fint alls, så den ska jag ta bort innan jag fotar den...

Nu kallar "den hungrige" på mig. Han tycker antagligen det är dags att börja med middagen!

SUSIE
2 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Susie!
Hoppas allt är bra med dig. Det har blivit betydligt svalare hos oss också, plus att vi fått en hel del regn. Det behövs så jag är nöjd, det har blåst hos oss också, så både hammock och parasoll har blåst iväg.
Ha det gott /Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det var tråkigt att läsa att det hänt tråkigheter. Kan bara hoppas att det går åt rätt håll och blir bättre.

Ja kallt är väl bara förnamnet. Igår prickade vi dessutom in ett enormt skyfall och var helt dyngsura alla tre när vi kom in. Bara att byta kläder och hänga allt på tork.

Har sett cikorian på Öland. Har bara sett blommorna, aldrig bladverket. Men som sagt, blommorna är jättevackra. Och så är det så roligt med den lilla smällspirean som inte alls är så liten längre.

Ha det nu så bra som det går!
Kram Anita