måndag 3 juni 2024

BLOMMOR

 Sist så skrev jag om att jag äntligen gjort några inköp av sommarblommor. 

Egentligen så kanske blommorna i trädgården skulle räcka, men jag tycker att det ska finnas
lite blomfägring på altanen och vid ingången också!

Men jag visade inte några bilder på blommorna förutom på den blå hortensian som Rolle ställde vid ingången. Hade inte hunnit tagit några fler, plus att jag inte riktigt visste var exakt jag skulle ha dom. Nu är dom utplacerade - ett "jobb" jag älskar - så här följer några kort på dom...


Här på den smala delen av altanen nedanför poolen som inte är under tak, står först en låda med röda nejlikor som har övervintrat i växthuset och börjat blomma igen. På det lilla bordet finns en kruka med hänglobelia och på väggen röd småblommig hängpetunia. Sen står en stor trälåda med röda pelargoner som spenderat vintern i växthuset och vid trappan ner ett gräs. På stolpen sitter "spjutet" som vanligt och där en röd/vit petunia.

För att det inte bara ska bli foton på en massa röda blommor lägger jag in lite annat från baksidan. Till vänster vid poolen syns en kruka med en brokbladig syren och några strandveronikor. Nedanför är den stora "poolrabatten" som tyvärr ser lite emlig ut i år. I mitten på bilden syns nåt högt brunt - det är en död svartstammig bambu.



Jag hade tre bambu men alla har dött nu och det påminner om det som hände när vi bodde i Stockholm, Örby - Älvsjö. Vi hade en jättestor underbar bambu i många år, men så plötsligt dog den. Det visade sig att alla plantor av den sorten dog i hela Europa eftersom dom kom från samma skott från Asien. Så där stod vi med en jätteklump som bara var att gräva bort och kasta. Inte kul - och nu verkar det hända igen...


Vid ingången till "innerträdgården" på baksidan har jag en rabatt med lite större växtlighet i. Det är en Liroidendron (tulpanträd), en hängsyren (Syringa reflexa) och en rödbladig fläder. Under dom växer en del smått och gott som gulbladig blåklint, julrosor (Helleborus) och Allium förstås. Det som syns i vänstra hörnet är en gren på en jättestor kaukasisk valnöt (julglans) som jag köpte för att den inte skulle bli så stor. Ha, ha skrattade djävulen...


Köpte också en planta med vita blommor. Tror att den heter sommarljus. Den ska stå i piedestalen i rosenfollyn eftersom där har vi gula, orange och aprikos rosor. På bilden är den bara nerställd, men nu har Rolle planterat den rakt!


Avslutar dagens inlägg med lite fin blomning från pallkragarna och långrabatten på framsidan. Nu är det nämligen dags att laga lite mat!

SUSIE

1 kommentar:

Maribel sa...

Hej Susie!
Det blev en fin samling glada färggranna växter. På den sista bilden undrar jag vad det rosa i bakgrunden är. Är det vallmo? Så fina.
Ha det gott /Kram Marika