tisdag 7 maj 2024

I VALFRI BOKHYLLA

Hos UGGLAN fanns en kul "utmaning" som jag naturligtvis måste delta i - det gäller ju böcker!

En av 6 bokhyllor - just den här halvan innehåller thrillers, deckare ock skräck.

 TISDAGSTRION: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

Den här veckan gäller det i tisdagstrion att utgå från en valfri bokhylla och plocka fram bok nummer 3,14 och 23 i ordningen. Förhoppningsvis får du fram tre titlar du faktiskt kan tänka dig att tipsa om. 

Tipsa alltså om tre böcker och lämna gärna en länk, så att vi enkelt kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

 Här följer dom böcker som jag hittade hos mig!

I den första bokhyllan, som är den hylla där jag ställer nylästa böcker innan dom hamnar på sin rätta plats, blev det Leonie Swann´s bok Glennkill (en fårdeckare) som stod på plats 3. En bok som jag verkligen uppskattade: Annorlunda, bra skriven och överraskande. Den kom  2005 och följande skrevs bl.a. om den;

"Glennkill är årets mest originella deckare och därtill en av de allra bästa." Jury

"Höstens roligaste kriminalroman." Aftonbladet

En morgon ligger fåraherden George Glenn livlös intill höladan i det gröna gräset, genomborrad av en spade. Ett stycke bort, nära kustbranten, sammanträder fåren. Vem har tagit livet av dess herde? Och varför? Och vem ska nu ge dem hö? 

Tillsammans med Miss Marple, det klokaste fåret i Glennkill, bestämmer sig fåren för att söka sanningen. Genom att iaktta människorna och deras handlingar är fåren snart mördaren på spåren. Det visar sig att det finns en hel del hemligheter i den lilla byn Glennkill.

GLENNKILL kan jag verkligen rekommendera, om ni hittar den...

Nästa bok jag hittade på plats 14 i hyllan med skönlitteratur var en av mina favoritförfattare André Brinks, Pestmuren.

Just den här boken var hans sjätte och den fick faktiskt inga bra recensioner.  Han var sydafrikan (dog 2015) och bodde ibland i exil i Europa under 60-talet men föredrog att bo i Sydafrika trots alla ingripanden med beslag och censur. Han skrev på afrikaans och översatte sen själv böckerna till engelska. Han har skrivit massor av böcker och jag rekommenderar alla!

"I den djupa skogen i de otillgängliga bergen i Provence finner Andrea till sist resterna av pestmuren som byggts i ett fåfängt försök att hejda farsotens framfart. Andrea är på jakt efter lämpliga inspelningsplatser för en film om pesten som spred sitt gift där under medeltiden och senare. Hon har ensam givit sig av från Paris där manusförfattaren Paul just har friat till henne, men han är vit, uppvuxen i ett borgeligt prästhem och sedan många år etablerad i Frankrike.

Den 23 boken hittade jag i hyllan för olästa böcker. Författaren är Nelson DeMille och boken heter Vid Babylons Stränder som kom ut 1992. Har faktiskt inget minne av att jag läst något av honom, förmodligen en bok Rolle köpt, så här beskrivs han; 

Han slog igenom hos den svenska publiken med romanen På heder och samvete, grundad på hans egna erfarenheter i Vietnamkriget. Med romanerna Katedralen, Charmskolan och Guldkusten har han befäst sin ställning som en av världens ledande och mest intressanta thrillerförfattare. 

"När Concordeplanet lyfter från Tel Aviv med destination New York, känner Jacob Hausner på sig att det är något som är fel. Fruktansvärt fel. 

Hausner är säkerhetschef på det israeliska flygbolaget El Al, och ombord på planet befinner sig Israels delegation på väg till den historiska fredskonferensen.

Hausners onda aningar besannas - ombord finns också en fjärrstyrd bomb. En grupp palestinska terrorister hotar att utlösa den och tvingar piloten att nödlanda på arabiskt område, på ruinerna av Babylon.

Mellersta Östern står på randen till ännu ett förödande krig. Passagerna måste undsättas till varje pris... 

Ämnet är egentligen inget för mig och eftersom jag inte läst den vågar jag inte rekommendera den, men ämnet verkar dock passa perfekt in i det som händer just nu!

SUSIE







 


8 kommentarer:

Lena sa...

Intressant att se vad andra har i sina hyllor. Hade inte hört talas om någon av dina.

Klimakteriehäxan sa...

Inser när jag läser ditt inlägg att den där fårdeckaren har ju jag också läst - väldigt originell!!!! Brinks har jag tyckt mycket om, länge sen jag läste honom nu.

Mia Eggimann sa...

Jag har inte läst dina men den sista lät spännande.

Mösstanten sa...

Alltså fårdeckaren skulle jag vilja läsa. Och så är det så bra att bli påmind om André Brink som jag aldrig har läst, men det borde jag göra.

Anonym sa...

Glennkill var ny för mig och jag blir nyfiken på att läsa den!
Maria Bokologen

em sa...

Leonie Swann låter som en spännande bekantskap.
Margaretha

https://bastmattan.blogspot.com/?m=0

Ugglanoboken sa...

Glennkill låter riktigt intressant! Tack för tips och kul att du är med i tisdagstrion!

Lena i Wales sa...

Kul att få reda på lite om din bokhylla och tips.
Hoppas våren kommit till dig och att du får en solig och härlig helg.
Nu är jag tillbaka hemma efter min vistelse i Nya Zeeland.
Ha det bra och stora kramar!