lördag 6 april 2024

FEM FRÅGOR

Igår fredag fick jag inget mail med frågor från Elisa - och idag glömde jag bort att kolla om det dykt upp nåt förrän alldeles nyss. Och då hade det naturligtvis gjort det med en massa frågor som jag måste svara ganska långt på. Men du läser hur mycket - eller lite - du vill!

ELISAS FEM FRÅGOR

  1. Vad är något du kommer ihåg hur man gör från ditt första jobb?   Eftersom det var jättelänge sen så gjorde man en del kul saker för hand på apoteket Lokatten där jag började jobba. Bl.a. både trillade piller samt kokade dekokter - och den konsten glömmer jag aldrig...
  2. Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands?   Om jag bortser från bilresor med mina föräldrar i Norge och Danmark, så vann jag 500:- på Bingo och tog med mig Rolle (räckte till oss båda) till Pollensa på Mallorca en vecka - där vi trivdes så bra att vi åkte dit flera gånger.
  3. Vad kommer du ihåg från ditt första skolår?   Att jag och min bästa väninna blev hämtade av polisen för att bli förhörda om vad en pedofil hade gjort med oss. (Se nedan!)   
  4. Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån?   Hade fått höra av tjejerna på apoteket att man kunde få en lägenhet om man valde att bo omodernt. Så det var Rolle och jag snabba på att anmäla oss till och fick titta på flera, men den dagen vi fick en på söder som låg där vi båda gillade var Rolle sjuk i asiaten. Men han skjutsade oss dit, satt kvar i bilen och jag kollade upp den och bestämde oss!
  5. Vilken kommer du ihåg var den första maträtten du kunde laga?    Började i mycket ung ålder att "hjälpa" mamma att laga mat - så det kan ha varit vit sås till pepparrotskött, eller nån gryta!

PEDOFILHISTORIEN: Vi bodde i Årstadal, Stockholm söder om Liljeholmsbron. Där låg ett privat område (nedanför Nybohov) med direktören för ASEAs bostad samt lite andra byggnader. Bl.a. villan där vi bodde - pappa var hans privatchaufför. Mellan det ruffiga träkåksområdet Årstadal och där vi bodde på Stubinvägen låg ett ett litet industriområde. 

Vi var väl en 10-12 ungar i området i åldern från 5 till 12 år som älskade att leka ihop. Det fanns ett litet skyddsrum byggt en bit från vårt hus på en äng bakom dom små industrierna som vi ungar gärna gick in i. Vi satt där och lekte samt berättade skräckhistorier för varandra. 

En dag så satt det en "gubbe" längst in bland grabbarna och vi tjejer blev lite förvånade. Men killarna sa att han var jättesnäll! Dagen efter så skulle min kompis och klasskamrat Amelie gå med mig hem när några gubbar ropade på oss från en verkstadslokal som låg närmast Stubinvägen. Vi var ju små och fattade ingenting, men vi gick fram till dom och dom bjöd oss på godis och så ville en av dom titta på våra filmstjärnesamlingar. 

Den här "gubben" som hade suttit i vårt skyddsrum var en av dom som ropade på oss. Och han petade på bilderna där det var vackra stjärnor som hade urringningar. Lite konstigt tyckte jag, men Amelie reagerade inte. Mina föräldrar fick så småningom höra att "gubben" (han var runt 40) hade en vuxen son som också jobbade i området men en bit bort på en annan firma. Sen hade dom också fått reda på att Amelies föräldrar hade börjat umgås med den här gubben. Han var ofta hos dom och han satt ibland barnvakt åt Amelie och hennes 2 år äldre syster Katarina. Det här pågick i över ett år. Bl.a. tog han med sig tjejerna för att se Sonja Heines isshow och jag var extremt avundsjuk.

Gubben hade tillgång till en lastbil och ville gärna att alla ungar skulle åka med. Grabbarna fick sitta på flaket och tjejerna inne i hytten. Jag var med en enda gång och mellan mig och "gubben" satt den minsta tjejen i vårt gäng, Monica som vi kallade Månen. Han körde fram lastbilen till Månens hus där killarna fick gå av, men han släppte inte ut oss två utan började kladda på oss. På mig stack han in sin hand i byxorna baktill, men när jag såg min mamma komma gåendes 50 meter bort så skrek jag genast att där går min mamma! Han slutade direkt och släppte ut oss från hytten!!

Månen rusade in genom sin grind och jag rusade fram till min mamma. Jag sa inget då, men dagen efter när mamma och jag skulle gå förbi verkstaden och jag såg gubben så sa jag nåt om att där är den där snuskiga farbrorn! Mamma reagerade direkt och frågade naturligtvis ut mig om vad jag menade...

När pappa kom hem gick han genast hem till Amelies föräldrar och undrade vad döttrarna varit med om. Det var dagen efter som polisen kom till skolan och hämtade oss och det hela uppdagades. Amelie och Katarina var nog dom som blivit mest sexuellt utnyttjade och deras föräldrar hade aldrig misstänkt någonting. Gubben var en dömd pedofil och hans son som var 18-20 år visste det, men hade inte gjort nån som helst ansträngning att varna oss ungar eller våra föräldrar. Jag är otroligt glad över att jag var så misstänksam som 7-åring och att jag fick honom på fall! 

Så ni som har barn eller barnbarn var uppmärksamma och lyssna på vad dom berättar!!

SUSIE  


5 kommentarer:

Paula sa...

Puh vilken ruggig historia du avslutade med. Ja du, världen därute är grym, och det var den redan när du var barn, pedofiler har nog funnits i alla tider. Jag minns att det var en gubbe som alltid blottade sig i buskarna utanför simbassängerna vi badade i när jag bodde i Hfors.
Mallis var jag också semester till, först med mamma o sedan med fästmannen.
Men vilken pillertrillare du fick testa att bli. Det lät otroligt spännande! Jag har just fått veta att det ligger ett anonymt medicinhistoriskt museum här vid Falu lasarett, dit ska jag styra kosan nästa vecka, de har bara öppet en dag i veckan. Fascinerande tycker jag med hur man botade sjukdomar förr i tiden. Då menar jag inte när du var ung utan långt innan dess.
Ha en skön söndag, kram från pörtet

Ingrid sa...

Vilken ruskig historia. Vilken tur att det inte blev värre av den, men jag misstänker att ni blev försiktiga i framtiden.
500:- för två personer till Mallis en vecka? Det låter ju helt otroligt!
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Kina sa...

Vad intressant med ditt "pillertrillar-jobb"! Min första resa var också till Mallorca, men jag fick betala den ur egen fick. 😉 Så förskräckligt med pedofilhistorien som du berättar. Neej, det kan ju faktiskt vara den man minst anar som gör sådana saker. Jag är mycket mera orolig nu för mina barnbarn, än jag var för min son och hans vänner. Det händer så mycket mera otäckt nu! Kram till dig!

Hanneles bokparadis sa...

Spännande första jobb. Läskig historia om gubben.

Lucy sa...

I want to share with you all on this blog on how I received finance support from a reputable loan company via cf-loans@outlook and whatsapp +393510140339, I contacted them when I came across these contact online when a lady from mexico were giving a testimony about a loan finance then I decided to give a try that when I get my loan to expand my business at the rate of 2% ROI repayment. I'm so happy that I decided to share with anyone here looking for an affordable loan to reach out for this great opportunity. thank you blog admin.