tisdag 24 oktober 2023

"SVART GRÄS" ...

 ...var jag slarvig nog att kalla den vackra kolsvarta perennen jag visade bild på i förra inlägget.


Jag vet ju att det är en liljekonvaljsläkting som kallas mörkt ormskägg på svenska och som heter Ophiopogon planiscapus `Nigrescens´ på latin. Jag vet också att dom flesta felaktigt kallar det svart gräs men det var dumt av mig att använda det helt felaktiga namnet...


Ormskägget är faktiskt riktigt svart och det får med tiden pyttesmå syrenfärgade blommor, men det är bladen som gör att det är så otroligt läckert och dekorativt. Det gillar att växa i magra rabatter i halvskuggigt läge - och här hos mig på i zon 1 på Gotland sprider sig tuvorna gärna... 


Jag hade med mig en planta planterad i kruka när vi flyttade hit för 20 år sen, som jag slog ner i stenrabatten vid ingången. Sen dess har jag grävt upp otaliga småplantor och gett bort och/eller planterat i krukor. Ja, t.o.m. Rolle grävde upp några förra hösten och grävde ner i rosenlådan vi har vid vattentappen på baksidan!


SUSIE

3 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Just det! Det är ju inte alls svart gräs, det kommer jag ihåg nu. Intressant att få veta namnet och att den får rosa blommor vilket jag inte visste. Snyggt är det i varje fall.

Kram Anita

Maribel sa...

Hej Susie!
Det är sällan man ser riktigt svarta växter, men Ormskägget är verkligen det. Jag tycker det är väldigt dekorativt. Dottern hade gjort en plantering med dem för många år sedan, vet inte vad som hände med dem men tror inte att de är kvar.
Ha det gott /Kram Marika

Anna i Portugal sa...

Det är urläckert! Har googlat och det verkar inte växa naturligt här i Portugal nånstans. Ska se om jag hittar någon som säljer den för jag tycker det vore kul att ha. Tack för korrekta latinska namnet!