onsdag 6 september 2023

INVASIV BAMBU

 I måndags ringde Rolle och frågade var grävarna som skulle kommit torsdag eller fredag förra veckan hade tagit vägen!? 

Den fruktansvärt invasiva japanska bambun i bakgrunden som skulle grävas bort.

I telefon fick han besked att grävarna skulle komma igår mellan 08.00 och 08.30. Och dom kom faktiskt igår - och t.o.m. lite tidigt! Redan 07.45, otroligt!! 

Innan den jap.bambun Sasa veitchii tog över helt!

Efter att Rolle visat vad som skulle bort och tagit fram en skottkärra och visat exakt var dom skulle tippa växtdelarna (i diket mot "kohagen" som behöver fyllas upp), började dom att gräva. Det första spadtaget gick ner några cm och sen sa det klang! Inte av nån metall i jorden, utan av att jorden var så full av dom hemska stenhårda rötterna...

Efter en rensning för två år sen. Tog en hel dag för oss två. Vi orkade bara den här främre lilla biten!

Efter att 2 man jobbat hårt i 1,5 timme så gav dom mer eller mindre upp! Det mesta av rötterna är borta, men inte allt. Eftersom dom fått reda på att Rolle har en liten jordfräs så tyckte dom att han nu ska köra med den. Han försökte ju göra det tidigare, men då gick det inte alls. Ska bli kul att se om det funkar...

Den vackra "icke invasiva" rönnsumaken `Tiger Eyes´ som är kvar - hoppas jag!

Och vad ska vi göra sen med den bara jorden? Det är jag som förr skötte allt med plantering och planering, alltså satte den här japanska bambun. Så jag vill inte göra samma tavla igen genom att sätta nåt som tar över helt. Poolrabatten, som vi kallar den, är ganska stor och där finns en flikbladig rönnsumak, en buddleja, en kerria, prydnasgräs, en japansk idegran samt en vanlig stor svartstammig bambu...

Den stora poolrabatten sedd från andra sidan, med det manchuriska valnötsträdet i tidig höstskrud förra året i bakgrunden och den jap.bambun till vänster.

Tidigare fanns det också massor av perenner - men dom trängde den jap.bambun undan - men några dagliljor och prydnasgräs finns kvar. Men vad ska jag kompletteringsplantera nu. För det första är jag inte längre i skick att gräva planteringsgropar själv, men det kan jag nog få Rolle att göra - men vad ska jag sen sätta i planteringsgroparna!?

Efter uppgrävningen, sett från altanen.

Har ju två elefantgräs plus några mindre prydnasgräs i krukor, det kan naturligtvis vara nåt att fylla ut med. Men sen behövs också nåt att ha som marktäckare mellan dom större växterna - TIPS mottages tacksamt! Grovt grus hade ju varit snyggt, men det är ett hemskt jobb att hålla grusbädden ren från ogräs. 

Efter uppgrävningen, sett från hållet med den stora svartstammiga bambun som syns till höger på förra bilden.

Men jag kan ge ett bra TIPS - plantera aldrig japansk bambu om du inte har en liten ö t.ex. som du vill ha igenväxt! Och lägg absolut inte nån skyddsplast under - rötterna växer rätt igenom och gör det otroligt svårt att gräva bort dom!!

Uppgrävningen sedd från andra sidan mot altanen och poolen.

Tyvärr slutade gårdagen med att jag blev sjuk och låg hela dagen. Vad jag åkt på för nåt vet jag inte, men jag har värk i hela kroppen och det inte bara piper i luftrören utan tjuter så jag inte kunde sova i natt. Dessutom har jag omväxlande varit varm och svettats, eller frusit så jag fick rulla in mig i min värmefilt - trots att vi hade 23 grader inne! 
Det värsta är dock att i morgon skulle vi haft goda vänner här på lunch, men nu fick vi tyvärr avboka det! Inte kul!!

SUSIE

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har varnat sonen för bambun genom att skicka en länk till ditt inlägg!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Det var inte kul, hoppas att ni blev av med den nu. Låter som att det var ett stort jobb att få bort den. Vet inte hur du tänkt med planteringen men kanske skulle du skaffa några Hortensia eller Rhododendron buskar. Något som blir lättskött.
Ha det bra /Kram Marika

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är inte "vanlig" bambu som är så här hemsk, även om den också har ganska hemska rötter, utan det är den låga japanska Sasa veitchii som jag tyckte var väldans dekorativ med sina torra bladkanter.

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Men så trist, och sedan att du inte mår aå bra var inte heller roligt.

Christina Karlsson sa...

Å, vad kul att få fint i trädgården och så mycket som fixats. Tråkigt dock att du blivit krasslig, hoppas att lite vila hjälper så att du kan njuta av helgen.
Kram Christina