tisdag 21 februari 2023

TRÄDGÅRDENS FÄRGER - SVART

Det här är nog en färg som få tänker på när det gäller ämnet Trädgårdens Färger. Personligen gillar jag svart väldigt mycket, så även om det är väldigt få växter som är svarta så finns det ju annat att pryda trädgården med.



T.ex. med en uteplats i svart trä med svart parasoll. Eller ha krukor i svart, den här nedan fick ersätta den stora plåtkrukan vi hade här vi ingången tidigare. Den har flyttats beroende på att den rostat sönder i botten. Det mörka kan sen lättas upp med klatschiga färger - och alla färger och nyanser passar till.....


Men det finns några enstaka växter som blommar i svart, t,ex pensee´som jag brukar ha ibland men inte hittade nån bild på. Sen har vi det "svarta" gräset ormskägg, som inte är nåt gräs utan en orkideévariant som får pyttesmå lila blommor.


En mycket dekorativ användarbar växt som trivs i halvskugga och i förhållandevis torr jord - och man kan ha den krukad också!


För att få "inredningens" stil här på framsidan att bli enhetlig så laserades pallkragarna i svart. Risken var annars att det skulle se lite plottrigt ut. Numera finns dom färdiglaserade i svart att köpa, men när vi gjorde den här "rabatten" fick man lasera själv - alltså Rolle fick göra det. Jag gjorde resten som att gräva, fylla pallkragarna med jord och växter.....



Ganska nära den här delen av trädgården hade vi på andra sidan av det svarta gunnebot till "yttertomten" en stor dekoration, en svart gammal hästkärra. Tidigt i somras bestämde vi oss för att skänka bort den eftersom den började falla sönder. Nåt intresse för att renovera den hade vi inte och tyckte också att vi haft den tillräckligt länge. 



Paret som hämtade den var jätteglada och vi har åkt förbi deras tomt c:a 1,5 mil härifrån och 
kollat och där gjorde den sig bra också!


Men det är klart att det är dom få svarta växterna som är extra intressanta. Den här triumptulpanen Paul Scherer är svart - så länge den inte får en massa sol på sig. Då ser man att den egentligen är mörkt lila.....


Och likadant är det med den här trädgårdspraktrybusken Weigelia "Ebony and Ivory". Men det kanske är dom små vitrosa blommorna mot det "svarta" som gör att den blir så otroligt läcker!?
SUSIE


4 kommentarer:

Ingrid sa...

Visst kan svart vara vackert även i trädgården. Det visar dina fina bilder minsann.
Ha en fin fortsättning på dagen!
Kram, Ingrid

chica sa...

Ficou muito lindo, pois há tantas outras cores bem vivas no jardim. Gostei! beijos, chica

Maribel sa...

Hej Susie!
Vilket läckert inlägg. Svart är fint. Har både odlingslådor och pergola och en del växtstöd som är svarta. Det är ofta mer praktiskt än vitt, som kan bli missfärgat. Har haft svarta petunior som var riktigt svarta, men några blommor brukar få mörklila partier. Hade några krukor som tappat sin färg och blivit lite grådaskiga, men de fick ett lager svart målarfärg, och blev snygga igen. Busken rosenprakttry är riktigt fin. Har inte sett den i den färgen förut.
Ha det gott /Kram Marika

Lena i Wales sa...

Svart är ingen vanlig färg för mig i trädgården. Gillar massor av färger. Svart ser dock lite mer sofistikerat ut, mer elegant.
Jag har också haft s k svart tulpaner, men de är inte helt svarta.
Ha det fint!