fredag 23 december 2022

DAN FÖRE DAN...

 ...har vi kommit till och nu ser jag faktiskt fram mot julafton. Dom har ju inte varit så kul sista åren på grund av covid, men jag tror att årets kommer bli riktigt trevlig!

Beth och Cronis som packar upp julklappar 2010.

Anledningen är att vi förutom vår gode vän Cronis (som så sorgligt blev änkeman den 3:e - vi saknar alla Beth) kommer även Alex, Julia och hunden Molton. Dom skulle vara ensamma på julafton, inte ens Julias dotter skulle vara hemma. Hon firar jul med sin pappa på fastlandet. Alltså tyckte vi - och även dom - att det vore kul och trevligt om dom kom hit. 


Middag under julhelg 2011 med goda vänner.

Ett litet problem - för mig - är dock det här med mat. Med bara en fungerande arm och hand och svårigheter att gå och stå, så har jag i år drastiskt få dra in på matlagningen. Så det blir några burkar med färdiginlagd sill samt matjesill, ägg med majo & rom samt ägg med marinerade havskräftstjärtar, dessutom tre sorts lax med lite såser till. 

Gravad, kallrökt och varmrökt lax - mums!

Sen blir det färdigköpta köttbullar, Janssons gjord med supersmala potatisremsor istället för strimlor (har ingen sån tillsats till min köksmaskin) färdigkokt skinka - som jag med bistånd av Rolle ska griljera själv lite senare dag. Så blir det hemgjord asiatisk sesamcoleslaw och så kanske en ostgratäng med purjo och zucchini - alltså om jag orkar...(Jag orkade!)

Skinka är det enda som det finns mycket av...

Lagrad Greveost med gott bröd samt Stilton och Gorgonzola med kex, paprika, päron och fikonmarmelad kommer att stå på bordet hela tiden och som efterrätt blir det vaniljglass med hallon och små mandelbiskvier. 

När jag nu ser det skrivet så låter det faktiskt helt Ok, men det är inga mängder av rätterna. Så man får äta det som finns och sen ta sig en skinkmacka som vickning hemma.....

En riktigt

GOD JUL

 önskar vi alla

  Rolle och Susie



6 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Men så roligt att ni får besök på julafton. Jag tror inte du behöver vara ett dugg orolig över maten, det kommer alldeles säkert att bli jättegott. Och så får du gosa lite med Molton också.

Önskar dig och Rolle en riktigt fin julafton tillsammans med era vänner!

Kram Anita

Ingrid sa...

Ha en riktigt God Jul!
Kram, Ingrid

Thalassa sa...

Den matsedeln låter väl helt OK- ja, mer än så: jättegod och riklig! Här köps det mycket färdiglagat - sillinläggningar, färdiggravad och rökt lax m m. Maken kom på att vi skulle återinföra sillsalladen, som vi struntat i flera år, så han tärnar och blandar för fullt nu. Själv ska jag griljera den färdigkokta skinkan om ett tag.
God Jul önskar jag dig!

Maribel sa...

Hej Susie!
Det låter som en riktigt god Julmiddag, tror inte någon går hungrig. Är så imponerad över att du orkar fixa och laga trots dina begränsningar.
Det blir säkert en fin Julafton.
Önskar er alla en riktigt God Jul!
Kram Marika

Rosor och ruiner sa...

Tycker det låter som ni har en massa gott på julbordet! Tror minsann jag har det enklare trots två friska händer...

Önskar dig en god och fin helg!
Julekram Gunilla

Bosse Lidén sa...

Vad roligt att läsa att du såg fram emot årets jul till slut. Hoppas ni får det jättetrevligt. Tack så hemskt mycket för det fina julkortet. Vilken gullig hund.
God Jul och Gott Nytt År.
Kram, Bosse