tisdag 28 juni 2022

ALLDELES FÖR VARMT!

 Det verkar som ALLT har blivit påverkat av den otroliga värme vi har just nu. Alltså inte bara vi "gamlingar" utan också en del tekniska saker också!

Igår hade vi 44,5 grad i växthuset trots stor fläkt, öppen dörr och öppna takfönster samt gardiner. Hur det är idag har jag inte kollat ännu. Men där vet jag faktiskt vad felet är; Vi har inga solskyddsgardiner för taket! Hur nu vi två vingliga skulle kunna få upp det..... 

Bild från våren 2020.

Idag hade jag tänkt att gå uti trädgården och fota lite, men det är för varmt så det blir gamla bilder istället. Sorry! Det som trasslar värst tekniskt just nu är att mina appar för inloggning till Handelsbanken (har alltså fler) inte fungerar. När jag då sökt på bloggen efter Handelsbanken Internet så får jag bara upp en massa sökmotorer utan länkar där jag skulle kunna logga in. Mycket konstigt, men till slut kunde jag "bakvägen" trassla mig in.....!

Trädgårdsnattviol  2021 - Hesperis - en av Rolles favoritblommor!

En mycket viktig sak var att jag idag skulle gå in på ett nätapotek för Rolle behövde sin cancermedicin - det gick alltså inte. Hans BankId fanns inte!? Försökte då återigen gå in på vår bank, utan att lyckas. Men eftersom Rolle inte har nåt mobilt BankId, enbart jag, så laddade jag ner det till honom på min mobil - sen kunde jag iaf öppna hans receptfil på apoteket och beställa hem hans medicin.....puh!

Bild på en av dom två klematis som vi har på spaljén vid ingången. Den blir nog
lika fin i år som den är på bilden från 2020.

När det gäller oss själva så har vi faktiskt endast kunna sitta ute på altanen och njuta en gång under midsommar - och det var framåt kvällen efter lunchen hos goda vänner. Men den sejouren blev inte lång. Tvärtom! Det gällde att dricka upp halvflaskan med skumpa snabbt och sen gå in och äta en kall sallad till middag. (Så ska det väl inte vara en midsommar!?) Sen har dagarna för det mesta spenderats i sovrummet där vi har en AC och har kunnat hålla tempen nere till 24 grader, eller framför TV´n där vi har en fläkt.....

Det här var nog c:a 14-15 år sen när  vi var på semester på fastlandet. Penny levde och jag var rödhårig!

Igår var det 38 grader på altanen och då är det ändå inga väggar på den och trots att det fläktade lite och klockan var 18.30. På framsidan och i skuggan på "lilla altanen" var det 32 grader - och att kasta sig i poolen gick inte. Rolle har inte orkat att göra iordning den i år!

2019 - Gissa om jag önskade att det var nu!

Först måste han ta bort vinterskyddsplåtarna (stora och tunga), sen måste han skura hela poolen, sen måste han hämta aggregatet på verkstan och montera det, sen måste han få på sommarskyddet. Det blir ett alldeles för tungt jobb för en gubbe på 81 och som har en fru som numera inte kan hjälpa till med nåt. Alltså är han förlåten, men det känns väldans trist.....

Bilden på  torr gräsmatta och på Santos 2018 - då var det också torka!

Jag har inte klippt gräset på snart 14 dagar (jag som brukar klippa var 3-4 dag) men idag stod jag inte ut längre med ogräset - för det växer naturligtvis. Vi har alltså brunt gräs med MASSOR av s.k. "kramplausar" som en god - tyvärr avliden - vän och hustomte kallade dom. Har dock inte träffat någon annan gotlänning som känner igen namnet. Det är en stor platt bladrosett med en stängel på c:a 30 cm där det till att börja med är en liten knopp. Men nu har knopparna börjat slå ut med flata gula små blommor - och vi har alltså massor i gräsmattorna.

Zinnior är den sommarblomma jag inte förstår att man kan köpa uppdragna hos nån. Jag bara älskar dom,
men orkar inte hålla på med frön längre.


Jag började med "förträdgården" som är uppdelad i två bitar av rosenspaljén och kom väl ungefär halvvägs när min åkgräsklippare gick sönder. Ja, alltså inte själva klipparen, utan växelspaken gick av - så där satt man som en fåntratt och kom ingenstans. Det var bara att gå in till Rolle och Molton som låg i det svala sovrummet och njöt. Rolle såg inte ett dugg glad ut när jag kom in med växelspaken i handen. Han förstod direkt att nu hade han fått jobb. Det är mer tekniska saker som krånglat, men jag orkar varken skriva eller tänka på dom.....

Hittade en bild från 2019 på en "kramplaus" så den avslutar jag dagens inlägg med.
Kan möjligtvis nån identifiera den.....

Alltså sitter jag här framför datorn i värmen på kontoret och Molton ligger på mina fötter. Men snart ska jag gå och förbereda lunchen - som förmodligen måste ätas inne. Vad det blir har jag inte en aning om, men jag vet att Rolle gärna vill ha lite ordentligt. Sen nöjer han sig med en sallad till kvällen. Igår t.ex. var det inlagd sill, matjesill, färsk potatis, hårdkokta ägg, gräddfil och gräslök blandad med rödlök. Tyvärr var potatisen inte bra, tror den kom från Coop, den var vattnig. Så idag har Rolle kollat att vår vanliga gårdsbutik Sallmunds hade färskpotatis. Dit åker vi på eftermiddagen när vi har tid och om vi orkar! Det är jobbigt med sommar.....

SUSIE

4 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Förstår att det är jobbigt för Rolle att fixa poolen själv. Går det inte att hyra in hjälp någonstans från, typ veteranpoolen eller så. Ett par tuffa veteraner borde väl kunna fixa det ... :)
Oj, 44,5 grader, så varmt hade inte vi det i uterummet men ganska nära, det var 39 grader. Men imorgon lovas svalare väder, hoppas det stämmer. Jag tycker om sommar och sol men inte om det blir för varmt. Lagom är ju bäst ...
Trist med tekniken när den krånglar. Låter som felet ligger hos Handelsbanken ...hoppas det löser sig. Och att övriga tekniska problem också löser sig. Och framför allt så hoppas jag ni får tag på god färskpotatis!

Kram Anita

Hanneles bokparadis sa...

visst är det varmt, såg en gammal film i svtPlay med Gråskärs fyr utanför Gotland:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/06/graskars-fyr-utanfor-gotland.html

Ingrid sa...

Jag köpte färskpotatis på Konsum häromdagen och har ätit den flera dagar i rad och den har varit jättefin, så du måste ha haft otur. Hoppas att ni också fick en skvätt regn i kväll.
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Jag hoppas också på att det skall bli svalare. Så tråkigt att inte ni kan använda poolen, den skulle verkligen behövas nu i värmen. Det var otroligt varmt med 44,5 grader i växthuset, jag har dubbeldörrarna och takluckorna öppna och så har jag tur att de stora träden skuggar en aning. Då jag tittade idag var det strax över 25 grader. Jag valde kanalplast till taket och säkerhetsglas runtom, tror det hjälper till att hålla temperaturen nere.
Hoppas ni får lite svalka snart.
Kram Marika