söndag 6 mars 2022

TRÄDGÅRDSPYSSEL

Visst hade man önskat att man kunde gå ut och göra lite nytta i trädgården nu i helgen, men min onda rygg ville inte det!

Alltså satt jag inne hela helgen och glodde på TV eller satt framför datorn. Jodå, jag t.o.m. pusslade lite. Tror jag fick dit hela 3 bitar av dom 1700 -1800 som är kvar. Så precis som jag sagt tidigare, det kommer inte vara färdigt förrän tidigast till midsommar..... 




Men jag tröstar mig med att redan i slutet på förra veckan var vi ute och gjorde MASSOR med nytta. Vi beskar dom buskar och träd som behövde det. Sen klippte Rolle ner allt i mindre bitar och dagen efter lastade han vår lilla skåpbil full och igår åkte han iväg med det till återvinningen. Jätteskönt att ha åtminstone det gjort!

Här ser man den lilla trädet bredvid växthuset. Men som sagt, det är ingen direkt brådska...även om det verkar ha växt en massa under 2021.

Men...även om vi sågade bort massor så var det ett litet träd som jag hade haft funderingar på att ta ner ordentligt. Storbeskärning faktiskt! När vi så bara hade det trädet kvar - alltså klotrobinian (Robinia pseudoacacia `Umbraculifera´) - som växer snett framför växthuset, så sa jag stopp. Rolle började tröttna såg jag, så ändrade mig till att vi kunde vänta några år till. Dessutom ska vi nog be någon yngre förmåga som kan stå på en stege att göra det. Under mitt överinseende förstås - trädgårdshjälpare får inte göra precis som dom vill här inte..... 

Förra våren beskar vi den lilla lönnen ovan. Den hade en ganska tjock gren som sträckte sig till höger över och på den gulbladiga perukbusken bredvid . Och det var ju inte så bra.....

Vi beskar dock trädet ovan (en tysklönn - Acer pseudoplatanus `Spring Gold´) alldeles för sent. Inte i maj när bilden är tagen, utan vi tog bort grenen några månader tidigare. Det gjorde att det bara forsade ut sav ur såret. Vi prövade allt; Lät det vara några dagar - då rann det hela tiden, vi brände såret - efter ett tag så rann det lika mycket ändå. Till slut tog Rolle fram sin specialfärg. Det är en färg som t.ex. betongfundament som ska stå i vatten målas med - och det fungerade. Det slutade rinna och så här fint såg det ut i maj! Så i år är vi väldans försiktiga, det blir inget mer beskuret förrän den lilla sommarbeskärning under JAS-månaderna!!

SUSIE

4 kommentarer:

Paula Merio sa...

Jag tror jag börjar begripa varför inte trädgårdsodling passar mig, man behöver nämligen tålamod! Och si det fick inte jag ett enda dugg vid födseln! Och det gör förstås att jag beundrar alla som kan planera på lång sikt, plantera och följa utvekligen hur långsamt det än går. Jag hoppas du har varit i kontakt med någon på firman där du köpte mobilen om inte dom kan hjälpa dig får du häva köpet o byta till en annan mobil hos en annan affär. Ge dig inte! Kram

Maribel sa...

Hej Susie!
Det är bra att vara försiktig, det sker många olyckor i samband med trädgårdsarbete och stegar. Stod och höll andan när maken klättrade upp på stegen och skulle kapa grenar på ett träd. Vi får nog ta hem en arborist till våra jättar, de behöver gallras.
Ha en fin marsvecka /Kram Marika

Ölandsvindar sa...

Vi var också en sväng till tippen förra veckan. Det är så härligt! Varenda grej som lämnar hus och uthus, känns som en seger. Plus alla kvistar, avklippta eller nerblåsta. Ett stort land vid trappen har vi "dammsugit" med trimmern. Bort med alla vissna oregano, salvia med mera. Och se, nu tittar det upp allt möjligt fräscht grönt efter bara några dagar. Påskliljor, hyacinther och gullvivor kan anas om man tittar noga. Härliga tider!

Ingmarie We sa...

Ja ryggont är inte så kul precis. Haft min beskärda del av det också under åren. Men vilken tur att ni fick stödat i trädgården innan. Det ser jättefint ut!