fredag 4 februari 2022

FRÅGOR, SVAR & TRÄDGÅRDSJOBB

Idag passade det perfekt att få det knepiga uppdraget att svara på Elisas kluriga frågor. Så det får man tacka extra för! 

Anledningen till att det känns så bra är att vädret inte precis inbjuder till några aktiviteter. Varken inomhus eller utomhus, fast kanske speciellt det senare. Det är visserligen nån plusgrad, men det är precis genomgrått och väldans dimmigt. Då är det skönt att sitta här inne i värmen framför datorn och klura.....

ELISAS FEM FREDAGSFRÅGOR

samt mina försök till vettiga svar!

😉

  1. Vilken aktivitet utför du varje dag? Varje dag efter morgonmålet sätter jag mig en stund framför datorn på kontoret. Men om man kan kalla det en aktivitet vet jag inte..... *fniss*
  2. Vad gör du enbart på helgen? Eftersom alla dagar är "helg" numera för mig som pensionär så går det inte att svara på. 
  3. Har du, eller har du inte magneter på kylskåpet? Nej! Däremot har jag en på fläktkåpan ovanför spisen. Det är ett litet keramikhundhuvud som ser exakt ut som Pennys gjorde.
  4. Vad för något går mest på automatik i din vardag? Det vanliga som för dom flesta; Gå upp, göra sig iordning, laga mat, titta på TV, gå och lägga sig. Det är så livet varit under pandemin.....
  5. Vad kallar du spontanitet en vanlig tisdag? Att min käre gubbe kommer hem med en blomkvast när han varit till Hemse och handlat. Eller att jag gör mig till och lagar nåt riktigt gott enbart till honom som t.ex. äppel- eller jordgubbskräm. Och före det kan jag bjuda på falukorv eller Scampi Indiana - inget av det äter jag själv.....

Riset i mitten är fjärilsbusken som blev 3 m hög istället för 1 m som den skulle bli!

Vi hade sen länge tillbaka bestämt att vi skulle ta en trädgårdsdag och klippa ner den "lilla" fjärilsbusken i rabatten nedanför poolen, men hela tiden så ändrades vädret. Först var det onsdagen som gällde, sen skulle det vara dåligt väder då så vi flyttade det hela tills idag. Men så blev det ett otroligt bra väder igår (trots SMHI´s alla utsagor) för årets allra första trädgårdsjobb. Solen sken och det var en halv grad minus, men det blåste inte ett dugg. Vilket nu för tiden är det absolut viktigaste..... 

Nästan samma vy men utan buddleja-ris!

Det spretiga som syns i mitten på bilden ovan EFTER beskärningen är resterna av ett Miscanthus-gräs. Det får inte klippas ner förrän efter vintern, för då kan fukt tränga in i gräset och göra att roten ruttnar. Alltså är det en typiskt senvårsjobb..... Fjärilsbusken tog vi ner ordentligt så nu är den endast 30-50 cm hög. Men som den växte förra året tror jag att det blev alldeles perfekt!

Min stora pelargon med limeträd på varje sida. Det till vänster är den jag fick från Filippinerna och som har pyttesmå frukter. Den till höger är en "vanlig" lime köpt här.

Även på växthuset strålade solen, så det är tur att man har solskyddsgardiner upphängda. När allt med busken var klart - Rolle klippte ner alla grenar i småbitar och la den sedan i vårt kompostdike - så gick jag in i växthuset och vattnade. Men nu längtar jag verkligen efter vår och värme så man kan flytta ut alla stora krukor och sen städa upp ordentligt. Det ser faktiskt riktigt hemskt ut både på golv och väggar. 



På söndag får vi besök av Anna och hennes hund Leo och eftersom hon är laktosintolerant och vegan har jag haft lite problem med vad jag ska bjuda på till lunch. Men nu har jag beslutat att det ska bli räk-ceviche och Levain-bröd. Det senare ska tydligen laktosintoleranta kunna äta. Om inte får hon väl bara äta ceviche som jag ska använda en eller ett par av mina egenodlade lime till.....

SUSIE



16 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

veganer är svåra middagsgäster. hade inte hört det där om levainbröd och laktosintoleranta. bra att ha rutiner i pandemitider

Hanneles bokparadis sa...

Trevligt med gäster, jag har lärt mig lite om olika mat, det finns bra tips på internet. Vet du om hon äter räkor? (lägg räkorna separat) Sonen är "vanlig" vegetarian, äter inte fisk...
Så fint du har det, min mors pelargonen har alltid varit så fina, hon har bara haft en varm lägenhet. Vi älskar kräm, idag blev det dog egna kanelkryddade äppelklyftor i ugnen... hade ju varm ugn för köttfärslimpan. Önskar en trevlig helg

Rosor och ruiner sa...

Hoppas ni får det trevligt, gott blir det säkert!
Trevlig helg!
Kram Gunilla

BP sa...

Vilka härliga bilder. Din ceviche skulle jag inte tacka nej till, inte maten du bjuder din gubbe på heller, speciellt Scampi Indiana - mums.
Ettan har vi gemensamt, men jag läser bloggarna på mobilen samtidigt som jag lyssnar på nyheterna på BBC. Däremot spenderar jag ibland hela kvällarna framför datorn och bloggar/kommenterar;-)

Ingrid sa...

Visst har det varit en väldigt grå och dyster dag. Hoppas att det blir bättre i morgon.
Din lunchmat ser riktigt läcker ut. Så fräsch!
Kram, Ingrid

Helén sa...

Det ser väldigt gott ut det där, jag hoppas det fungerar bra för din besökare. Blir alltid lika förundrad över vårt avlånga land och att i dina trakter kan man beskära buskar och fixa lite ute medan vi har snöstorm och allt är täckt av snö.

Geddfish ♥ sa...

Jättegoda maträtter och den sista såg väldigt smarrig ut.
Svårt att bjuda veganer dessutom laktosintoleranta på mat. Jag hade ett barnbarn här en vecka för två år sen, då hon var vegan, ja det gick. Numera äter hon allt, hon behövde det.

Jag har också bott mitt i naturen med grannar 2 km bort, så jag vet. Då fanns inte pandemin men ganska ofta strömlöst.
Kram!

Paula Merio sa...

Veganer äter inte skaldjur! Jag tycker ni är så härligt omtänksamma med varandra, gubben uppvaktar med blommor och du uppvaktar med favoritmaten. Då har man förstått vad livet handlar om!
Ha en fin helg med trevligt sällskap
Kram

Bokdamen sa...

Trevligt med middag och gäster. Är själv vegetarian på gränsen till vegan. Minns hur svårt det var när jag blev det för typ hundra år sedan;)men som tur är har det gått framåt. Veganer brukar inte äta skaldjur men hon kanske är flex-vegan eller vad kallas? Men kan vara bra att lägga skaldjuren för sig för säkerhets skull. Trevlig middag och helg!

it_is/Anette sa...

Vilket härligt svar du har på vad du gör spontant en tisdag - att laga något till din man som han gillar, även om du inte äter det själv. Det lät verkligen spontant o romantiskt.
Ha en fin helg

Lena i Wales sa...

Vet inte vad jag skulle bjuda en vegan. Trodde inte de åt skaldjur.
Trevligt att ha besök. Inte så vanligt nuförtiden.
Roligt med dessa frågor och svar.
Ha det bra!

Thalassa sa...

Det är lite knepigt att bjuda på varierade måltider om vegetarianer - eller svårare: veganer - är gäster vid bordet. Min svärdotter är vegetarian. Nu finns det i alla fall stort utbud på hyllor och i frysdiskar på affärerna. Men om man inte är glutenintolerant går väl det mesta i brödväg bra? Bara degvätskan inte består av mjölk förstås. Önskar dig en skön söndag!

Kina sa...

Verkar svårt att få besök av någon som inte äter "allt", men din räk-ceviche såg verkligen läcker ut. Den skulle jag med glädje tacka ja till! Du och din "gubbe" verkar så fina med varandra. Det gillar jag verkligen! Hoppas helgen varit bra! Kram!

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Paula Merio sa...

Nu är jag så nyfiken, hur gick det med middagsbjudningen? Jag antar att det blev succé, för du är så grundlig och duktig på att planera och tillaga läckra rätter. Och du tycker det är skoj också, jag har tappat gnistan, det blev så när jag stått och lagat mat i restaurangkök några år...
Ha en fortsatt solig vecka, ljuset är ju underbart nu, tänk så efterlängtat, snart kan du ta de första spadtagen!
Måndagkram från pörtet