fredag 14 januari 2022

ELISAS FEM FREDAGSFRÅGOR

 Det är snart slut på veckan och hög tid för Elisas frågor igen. Det är inte klokt vad tiden går fort!

Idag är det både bra och dåligt väder. Trots sol och hela +5 grader känns det isande kallt, men det beror på att det blåser riktigt hemskt. Men tack vare plusgraderna dom sista dagarna så är all snö borta - även på vår tomt. Så nu ska vi göra lite utomhusjobb.....Rolle har börjat med att ta bort grangirlanden på ytterdörren och nyss övergått till att ta bort belysningen på framsidan. Sen ska han fortsätta med den som sitter på en piedestal på baksidan. Den runda kransen med belysning som satt mellan verkstadsdörrarna åkte ner redan i förrgår. Däremot så ska belysningen på växthuset få sitta uppe ett tag till....Efter att han är klar med belysningarna så ska vi båda två gå ut och försöka få bort dom två stora grenar som ligger på gunnebostängslet på baksidan. Då kan vi se hur mycket skada dom orsakat. Förmodligen en hel del, men vi har i alla fall inte behövt oroa oss för att det blev några kryphål för nån hund. Det är naturligtvis inte bara dom här två som blåst ner, utan en massa med betydligt mindre grenar och kvistar. Så vi har nog en del att pyssla med.....

😬

Men över till Elisas frågor:

  1. Hur har du varit snabb i veckan? Snabb - vad är det för nåt!? Inget jag är i kroppen längre iaf, man får vara glad över att man fortfarande är hyfsat snabb i tanken.....
  2. Hur har du varit energisk i veckan? Njae, energisk är man ju inte heller längre. Fast jag försökte när det gällde att ta bort alla juldekorationer - och det gick ganska bra!
  3. Hur har du varit effektiv i veckan? Har varit effektiv med att varje morgon skriva ut en matlista på datorn till min gubbe - ifall han fått för sig att åka och handla just den dagen.....
  4. Hur har du varit kort i veckan? Jag tar mycket korta cyklingsturer på motionscykeln!
  5. Hur har du varit ditt bästa i veckan? Har inte "nåt bästa" numera - jag är lika dålig jämt.....
😒
Eftersom dom har två stora grenarna hade lagt sig på vårt gunnebostängsel - och naturligtvis skadat det - samt på bondens elstängsel så gjorde vi det vi orkade; Lyfte grenarna så gott det gick - och la på bondens mark! Det är hans träd som fällt!! Nu blir bonden tvungen att ta bort grenarna annars kan dom inte sätta på elen när kvigorna ska ut i vår. Sen ska jag nog kontakta försäkringsbolaget och höra vad man ska göra för att skydda sig i framtiden.....
Inte nog med att grenarna legat mest på vårt stängsel, dom har alltså legat på bondens elstängsel också så jag fattar inte att dom inte gjort något åt det. Till slut måste dom ju! Och dom har varit i kohagen och avverkat träd!! På bild ser det kanske inte så märkvärdigt ut, men småkvistarna på grenarna hade naturligtvis trasslat in sig i båda gunnebo- och elstängsel så det var inte lätt att först lossa och sen lyfta grenarna - och jag gjorde naturligtvis mig lite illa. Nu ligger grenarna iaf inte längre på vår sida och framförallt inte PÅ dom två vintergröna buskarna i rabatten. Som synes är det ett strålande väder och här på baksidan under dom stora träden blåste det inte heller så farligt. Alltså var det ganska skönt att komma igång med årets första trädgårdsjobb! Fast efter en halvtimma var man genomfrusen. Jag hade gått ut över altanen så när jag gick tillbaka passade jag på att ta bort två illgröna band jag hade satt på ett litet nät i en stor bunke på altanen. Mycket skönt, har sett banden hela vintern och retat mig att jag låtit det sitta kvar. Men att gå ut på altanen bredvid poolen när det var både massor med snö och isigt, ville jag inte!
Det är i den här rabatten ovan (det vi kallar poolrabatten) som jag har tänkt att slå ner mina nya fina prydnasgräs. Det växer en massa här redan, men den höga busken till vänster (en fjärilsbuske som bara skulle bli runt 1 m, men blev det tredubbla) ska klippas ner kraftigt och sen får Rolle fräsa upp allt utom vissa speciellt utvalda (av mig) växter. 
Här har jag märkt ut det som måste bort, det är alltså växterna innanför den röda linjen. Det som är mest av är den japanska bambun som är otroligt invasiv. Den varnar jag för! Jag gillar den visserligen eftersom den är mycket dekorativ med sina torra bladkanter, men inte i HELA rabatten! 
Från början hade jag en enda planta lite till höger bakom Miscanthus-gräset, nu är det precis överallt.
Där det nu inte växer nåt gjorde Rolle och jag en insats för några år sen och tog bort allt. Men eftersom bambun växte rätt upp genom ogräsmattan vi lagt under barkmullen som skydd så var det ett hemskt jobb och vi tröttnade halvvägs. Nu har vi alltså det kvar.....!

SUSIE

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

snabb är jag inte men det går bra ändå, har lite ljus kvar ute

BP sa...

Skrattade gott åt dina svar i början, då jag svarat ungefär på samma sätt. Det är ju fördelen med att vara pensionär, man slipper vara snabb, energisk med mera.
Sedan var du och gubben ju faktiskt väldigt effektiva med att få bort träden från stängslen.
Om träden står på grannes mark, är det väl hans försäkring som borde betala skadorna på ert stängsel.

Mrs Calloway sa...

jag tycker att ni verkar vara nog så effektiva du och Rolle! och varför skulle det gå fort? tänk, att du redan brjat med trädgårdsarbetet! tror att jag ska följa ditt exempel och ta mig en tur på motionscykeln. en kort en.

Kina sa...

Oj, jag tycker ni verkar vara väldigt effektiva du och Rolle! Här händer inte så mycket alls. Men det är lite av det härliga med att vara pensionr, jag behöver varken vara snabb, energisk eller effektiv. Det där med att vara kort är ju lite vanskligt! Det har blivit betydligt mer yrsligt att klättra på stegar! 😄 Ha en bra helg, och säg åt Rolle att ta på sig hörapparaten! Man vänjer sig med den och då är det inte lika jobbigt längre! Kram!

Sandras dagar sa...

Härliga svar! De drog mungiporna uppåt. (Har dock svårt att tänka mig att du är "lika dålig jämt", så jag väljer att tolka det ironiskt.😉😅)

Nej, snabb är man väl sällan... Men att göra ett sådant röj i trädgården låter minsann både energiskt och effektivt. Har ni en stor trädgårdstomt och vad har ni på tomten (grönsaksland, djur etc.)?

Paula Merio sa...

Men nu är du väl lite för pessimistisk, visst händer det roliga saker också! Och nog duger du varje vecka, säg inget annat! Trist med alla skador på staketet dock, det är väl skogsgrannen som ska ersätta er? Hoppas ni fotat allt och dokumenterat noggrant eftersom han verkar vara en som inte gör upp i godo.
Ja nu är julen borta, det är ljusen man saknar, ljuset därute har ju inte kommit ikapp ännu, mörkt som i natta halva dan
Kramen

it_is/Anette sa...

Man ska ju inte jäkta o stressa... men det var tråkigt att läsa att du inte mår bra alls.
Hoppas ändå att du får en bra söndag

Thalassa sa...

Jag säger som övriga: ni verkar ju vara riktigt effektiva arbetsmyror - och detta trots sviktande hälsa! Jag läste detta redan i fredags men av någon anledning blev det inte av att kommentera. Påmindes när jag tittade på nyheterna/vädret nu i morse och de rapporterade om vindbyar m stormstyrka. Och halka! Och försvarets bandvagnar på Visbys gator! Nåja, det sistnämnda behöver ni ju inte gömma er för … Önskar dig en bra, ny vecka trots allt.

Lena i Wales sa...

Att vara snabb, vad är det? Jo, just det, så var det ju innan man blev pensionär😊.
Allt går saktare nu och det är så skönt, underbart att inte behöva stressa mer än nödvändigt.
Ni verkar ha gjort en hel del åt trädgården.
Jag såg på TV i morse att ni haft och har rejäla vindar hos er. Det är inte roligt.
Sköt om er!

Maribel sa...

Hej Susie!
Inte kul med träd som fäller grenar, de ser riktigt stora och tunga ut dessutom. Vi har haft några blåsiga nätter, och då blir jag lite extra orolig att något skall ramla ner på mitt växthus. Det borde hålla men man vet aldrig.
Ni gör helt rätt med att lämna kvar ljusslingan i växthuset, tyckte det var tråkigt att plocka bort här, det blev så mörkt med en gång.
Ha det bra /Kram Marika