tisdag 28 december 2021

COTTON CANDY GRASS

 Du som varit inne här på min blogg i höstas har kanske märkt att jag hittat nya favoriter till trädgården; Prydnasgräs! 

Jag har därför köpt på mig en del udda sorter och förvarar dom i växthuset tills i vår - då jag ska göra en "uppgradering" av nån perennrabatt. Vilken vet jag inte ännu, har ju några att välja mellan! Och att fundera över exakt vilken är en mycket kul vintersysselsättning.....

"Murrabatten" på baksidan - som inte alls är så här snygg längre - är ett första alternativ att använda. Allt som fanns där tidigare är överväxt eller har dött (bilden är från 2012)!

Jag har alltid gillat prydnasgräs men har enbart haft ett tiotal olika sorter av olika storlekar i trädgården, både här och tidigare i vår trädgård i Stockholm. Men i höstas slog suget efter fler sorts gräs till när jag köpte en ny stor svart kruka att ersätta plåtkrukan med som stod vid ingången. Den hade börjat rosta sönder i botten efter massor med år. När jag sen besökte den nya handelsträdgården Lyrotz här i närheten så upptäckte jag att dom hade väldigt många sorter, så då väcktes intresset för gräs upp igen.


Fick tag på ett par gräs (innan jag hittade mitt nya inköpsställe) som jag slog ner i den nya krukan, men dom var inte riktigt vad jag önskat mig!

Så idag råkade jag få syn på ett helt otroligt gräs på nätet. Ett sånt där som man bara känner att man "måste ha"! Jag förstår inte varför jag ska titta på såna här bilder när arterna kommer från USA. Så just nu roar jag mig med att leta jag efter en leverantör i Europa - eller helst i Sverige. För att ta hem från USA har jag gjort en gång och det gör jag aldrig om igen. Leveransen från USA gick hyfsat snabbt, men sen låg paketet i 3 (!) veckor mitt i sommaren hos myndigheterna som skulle kolla vad det var. Det var dagliljor, alltså inget konstigt. När jag äntligen fick hem växterna hade hälften dött!


Prydnasgräset Cotton Candy Grass som nästan är för snyggt!

Men det är ju så att är man växtfanatiker så är man. Jag har därför bestämt mig för att just det här gräset ska jag ha. Inte nog med att det ser otroligt vackert ut på bild - men det vet man ju, bilder på växter har en viss förmåga att ljuga. Men arten har ett otroligt vackert namn även på svenska: Sockervaddsgräs!


 Muhlenbergia capillari - sockervaddsgräs -  gör sig enormt bra ovanpå en mur! 

Precis som vanligt finns sockervaddsgräset i lite olika färgnyanser - och med min tur (otur) så är dom  väl kanske inte så starkt färgade som dom på bilderna, men jag har hittat en firma i Sverige som säljer dom iaf; Svedberga Plantskola - där man dessutom kan beställa växter på nätet! Och just det här gräset ska gå att få - i vår - i två krukstorlekar, 2 respektive 10 liters. Mycket trevligt!! 


Bild hos Svedberga Plantskola!

Sockervaddsgräset går att odla i Sverige, men är kanske lite känsliga. Så då är det bra att ha ett växthus att förvara dom i under den kalla årstiden. Dom tål torka - perfekt för mig här på Gotland - och kan bli uppåt 1,2 meter. 
Så nu är det bara att hålla tummarna att dom har gräset hemma i vår och att jag då fortfarande är så pass pigg att jag kan hålla på och gräva och plantera.




Nåt annat som är en favorit hos mig är musik. Själv gillar jag gammeldags blues, rock & roll, rhytm & blues samt folksånger av olika typ  - men min käre gubbe (som är musikfanatiker) har betydligt bredare smak. Han gillar nästan all typ av musik, jazz, klassiskt osv. bara det är bra utfört. Faktiskt allt utom dansband, det är inte riktigt hans grej.  Ikväll spelade han en låt för mig som jag tycker är den här sångerskan absolut bästa. Hon hade en hade en helt otrolig röst; Alice Babs! Inspelning är från 1963 - lyssna och njut!!


SUSIE




3 kommentarer:

Paula Merio sa...

Wow, vilka häftiga färgklickar du lär få i din trädgård i sommar! Ganska amerikanskt tycker jag, det ska vara störts bäst och vackrast, eller i alla fall färggladast! Själv gillar jag färg speciellt på kläder och även i naturen när det är äkta vara och inte något plastigt! Risken är överhängande att ingen tror att de här gräsen är på riktigt! Den första varianten liknar ju påskfjädrar! Den lila föll mig bättre i smaken och den rosa var också läcker.
Vilken tur att du hittar sysselsättning innan solen åter börjar visa sig på himlen. Planering sägs ju vara halva nöjet. så brukade jag göra när det gällde semesterresor. Jag planerade dem långt i förväg, lånade hem kilovis med böcker och kollade alla intressanta ställen längs rutten som jag ville besöka. Det var tider det.
Musikintresset dog när jag gick in i väggen. Har aldrig ¨återhämtat sig riktigt utan kallar mig själv för ljudallergiker än idag. Men visst gillar jag musik, i rätt sammanhang och rätt mängd, dock ingen skvalmusik på radion.
Önskar dig och gubben ett gott slut på året, nedräkning pågår!
Kram från pörtet

Rosor och ruiner sa...

Gillar också gräs, det finns ju så gräsligt många fina ;)

Har dock inte plats med så många, har bara en för tillfället, men skall nog bli en eller ett par till har jag tänkt!

Ha det gott!
Gunilla

Bosse Lidén sa...

Vilka mysiga färgklicksbilder du bjuder på. Kan behövas i det grå som jag ser utanför fönstret i Visby. Alice Babs var en otroligt stor artist och mycket mer. Men när jag var liten var jag mer småkär i hennes dotter Titti.
Vi önskar er en fin avslutning på året och Ett Gott Nytt År.
Kram familjen Lidén