torsdag 11 november 2021

INSPIRATION del 3: JUNI 2021

 I juni var det äntligen helt OK att sitta på altanen och äta, det började faktiskt bli riktigt bra väder (även om det aldrig regnade). Allt i trädgården var i blom, så välja bilder till det här inlägget blir inte lätt. Jag har massor.....


Jag börjar dock med några växter jag absolut inte kan vara utan; syrener! Det är nåt speciellt med dom. Kanske är det minnen från det man var barn och faktiskt fick knipsa av blommor från buskarna. Det fick man inte göra på andra växter i trädgården. Och det sägs att doftminnet är bland det starkaste minnet. Så bland det första jag planterade var några syrener precis utanför stängslet till "innertomten". Alltså i det som så småningom blev "parken". 



Det blev både "vanliga & ovanliga" bondsyrener samt så småningom också min absoluta favorit: hängsyren, men den satt jag nedanför "murrabatten" på baksidan!

En annan favorit, fast det är Rolles, är Hesperis = nattviol. Den hade vi massor av i Stockholm där dom växte vilt på ängen utanför vårt hus. Här har jag planterat en planta och den trivs tydligen hyfsat - fast den flyttar sig till olika platser i "långrabatten" på framsidan nästan varje år. Men för den fantastiska doften skull måste man bara ha Hesperis...


I pallkragarna var det nu överfullt, så en del växter var jag så småningom tvungen att gräva upp och kasta. För nu för tiden vill ingen ha lupiner - även om det är lite ovanligare engelska namnsorter!


 Bredvid murrabatten på baksidan blommade hängsyren för fullt och doften från alla växter spred sig runt i trädgården. En härlig tid!


Det var massor av insekter överallt, vilket var mycket trevligt. Det här året verkade det vara extra mycket. Och det fortsatte under hela sommaren. Tydligen gillar dom svala vårar och varma somrar. Och vem gör inte det!?


I den extremt torra "stenhörnan" växte både lavendel och korstörneträdet till sig riktigt ordentligt.


Rosorna blommade också för fullt och bidrog till doften. Ville ju från början inte ha några rosor, hatar taggiga växter, men efter påtryckningar från trädgårdsvänner så förstod jag att jag inte kunde komma undan. Men jag var ganska smart då (det gick över senare) och planterade endast doftande klängrosor. Tyvärr tänkte jag mig inte för och valde inte remonterande, så det är i juni som det är vackrast i min "rosenfolly".

Så var det midsommarafton och äntligen dags för lite umgänge. Vi har dom senaste åren, förutom 2020, alltid bjudit på lunch här och nu äntligen kunde vi göra det igen. Både vi och våra vänner hade fått sina två vaccinationer!



Nu hade tyvärr hängsyrenen nästan blommat över helt, men det fanns annat som var i blom. Bl.a. den rödbladiga flädern bredvid hängsyrenen nedanför "murrabatten".


Dess blommor är otroligt vackra.....


Nu hade också värmen kommit ordentligt. Det blev sen en otroligt varm juli utan en enda regndroppe. Och det var väl det enda felet med sommaren eftersom vi inte hade fått nåt regn sen i mars. Det var naturligtvis bevattningsförbud, men vi som har en egen brunn (enbart för trädgården) kunde i alla fall spilla på dom värst utsatta växterna. 

Men med 4700 kvm och massor med växter gick det naturligtvis inte att vattna allt tillräckligt. Brunnen sinade efter ett par timmar och sen fick man vänta tills dagen efter. Med ond rygg kunde jag inte heller springa runt med vattenkannor till allt. Det räckte så bra att vattna dom 50-60 stora krukor - växthusplantorna inräknat - jag planterar varje år.  Visserligen har jag minskat på antalet, men av någon outgrundlig anledningen så blir dom fler framåt sommaren..... Vete 17 vem det är som köper fler sommarblommar hela tiden!?


SUSIE




1 kommentar:

Ingrid sa...

Så härliga bilder från en sommar som gick och som gick osedvanligt fort.
Ha en fin torsdag!
Kram, Ingrid