fredag 12 november 2021

FEM FREDAGSFRÅGOR

Idag gör jag ett uppehåll i min serie Inspiration med genomgång av trädgårdsårets månader. Det är frågedags och det vill jag inte missa!

Men det jag måste berätta först innan frågorna är att gräset (se headern) jag köpte i lördags var inte ett Carex som jag fick uppgift om först, utan ett Sesleria caerulea =  älväxling har handelsträdgården nu uppgett. En art jag aldrig hade hört talas om tidigare. Men den är inte ovanlig, snarare tvärtom. Den växer bl.a. vild på Balkan! Så här beskrivs den:

Ett lågväxande gräs, som bildar en mycket tät tuva. Bladen växer upprätt, är platta och smala, är blågröna på ovansidan och mörkgröna på undersidan. En fin kontrast och färgeffekt, eftersom bladen växer i spiral. Äggrunda blomax, först blåsvarta sedan gröna och oansenliga. Blommar i april-juni. Växer i full sol eller lätt skugga. Trivs i måttligt näringsrik, kalkrik och fuktig jord. 

Vi fick ett insektshotell på midsommarafton - och när vi klurat några dagar
på var exakt vi skulle ha det, satt Rolle upp det på baksidan av garaget.
Där fick våra hyresgäster bo i lugn och ro.....

När det gäller det här med månadsinlägg av bilder, så passar jag på att använda några bilder från juli i alla fall. För att gå ut i trädgården idag och ta bra bilder gör jag inte, för även om solen råkar visa sig  är det kyligt - och så har jag lite annat att pyssla med..... 

Redan 2 juli var det dags för årets andra lunchbesök, Anna och hennes
Podengo Portoguese Leo. Alltså en liten hund av samma ras som vår
älskade Santos. Dom två var bästa kompisar och älskade att
springa runt och busa med varandra, men dom bråkade aldrig.


  1. Nämn fem av dina käraste ägodelar? Mitt hem, min trädgård, min PC, mina böcker och framför allt min käre gubbe. Fast han är ju inte nån "ägodel" precis.....
  2. Vad är fyra saker du har gjort den här veckan? Varit på höstmarknad, suttit vid datorn, läst, lagat mat och glott på TV. Alltså en typiskt trist höstvecka - förutom marknaden. 
  3. Vilka är dina tre senaste telefonsamtal? Till min väninna Christina i Gustavsberg, till min kusin Monica i Älta och till en grannfamilj här i Eksta. 
  4. Vilka två val velar du mellan? Ska jag ge mig av till handelsträdgården igen den här veckan och köpa ett stort Pampasgräs att förvara i växthuset över vintern? Eller ska jag avvakta med det till våren - men då kanske dom är slut!
  5. Vad är en sak du aldrig kommer glömma? Det är många, många saker - men en är när vi lastade privatbilen - flyttbilarna hade gått i väg tidigare - den 25 juli 2003 med det absolut sista och skulle ge oss av till Gotland för gott. Vår granne Bibbi satt på vår trappa och grät och vinkade av oss. Jag trodde då att det kanske var bland dom sista gångerna vi såg henne. Men...hon kom ner hit 2-3 gånger om året och hälsade på och vi pratade i telefon minst en gång per vecka. Tyvärr avled hon i cancer för 6 år sedan. Jag saknar henne fortfarande väldigt mycket!

💖

Blommorna på altanerna, på framsidan vid ingången, vid
garaget och i växthuset blommade nåt otroligt
Dom gillade
 värmen i juli - men det tog minst 1-2 timmar varje dag att vattna. 

Jahapp, det var alltså dagens inlägg! Nästa gång blir det alltså en genomgång med bilder av vad som hände under juli. Tror dock inte att jag har lika många bilder som jag hade från juni. För det första så har jag helt klart fler växter som blommar i juni, sen fick vi inget regn och när det också blev så offantligt varmt i juli dog många växter. Fast en del gillade verkligen hettan och växte så "det brakade". Återkommer alltså med juli!

SUSIE


11 kommentarer:

Kina sa...

Det var ett tufft beslut att bryta upp från en invand tillvaro, och flytta till en ö! Men ni hade ju förälskat er, och då finns ingen återvändo. Vad fint att ni fortsatte att ha kontakt med Bibbi. Precis så har jag gjort med mina vänner i Övik. Vi har fortfarande kontakt trots att det förflutit en evighet sedan jag flyttade därifrån. Ha en bra helg Susie! Kram!

Hanneles bokparadis sa...

Höstmarknad är trevligt, har aldrig varit på Gotland, bara åkt med sonens fartyg förbi, men ätit idag kålpudding med lammfärs från Gotland, tror de har nytt till våren på handelsträdgård men man kan inte vara säker... ring ett samtal till, boka.

Klimakteriehäxan sa...

Kan förstå att man förälskar sig i Gotland! Och ni har ju inte ångrat er, uppenbarligen och som tur är. Höstmarknad har jag också hittat en men nu är det ju full fart på julmarknaderna i stället.

it_is/Anette sa...

En trädgård saknar jag verkligen på flera sätt, att kunna vara ute utan att behöva gå så långt hemifrån. Höstmarknad vore skoj att komma iväg på.
Ha en fin helg

Lillian www.sognafaret.no sa...

Jeg hadde litt problemer med å finne fem ting som betyr mye for meg.

Geddfish ♥ sa...

Har förstått att ni har en underbar trädgård. Det har jag aldrig haft, men väl min pappa, han var suverän.
Fint att bo på Gotland, där jag aldrig varit, bara massvis på Öland.
Varm kram!

Bokdamen sa...

Länge sen jag var på Gotland men minns det väl, var trevligt! Gick en hel del på marknader förut men blev lite…mätt på det, lagom är väl bäst men inte alltid det blev så.

BP sa...

Jättefina bilder på gräset, insektshotellet och den röda blomman. Insekthotellet är coolt. Inte för stort och inte för litet heller. Hoppas hotellgästerna var nöjda med "komforten".

Kul att du upprätthåller kontakten med dina väninnor i nollåttaland, och så ledsamt att höra att din bästa vän inte finns nåt mer. Tycker det var modigt av er att börjar "på en ny kula" på Gotland. Det hade jag nog inte fixat - tror jag.

Mrs Calloway sa...

nästa vecka är det julmarknad här. jag brukar gå dit med en väninna. tufft att flytta till Gotland, men ni verkar ju trivas. och trädgården är ju rena paradiset. trevlig helg. kram

Robert W sa...

Höstmarknad lät trevligt.

Geddfish ♥ sa...

Hej! Jag var tvungen att förklara lite mer i bloggen om kaninen Stampe. Nej, han sitter inte alltid ensam i sin bur. Han har en tjej också och de bor i en tvåvåningsbur och får komma ut och även in i boningshuset. Så kaninerna har det så bra! Honan är brunvitfläckig och heter Sötnos.
Kram Gerd