fredag 29 oktober 2021

FEM FREDAGSFRÅGOR & BARA LÖV

Så är det alltså dags igen för Elisas Fem Frågor - vilka var ganska knepiga den här veckan. Fick tänka till riktigt ordentligt!

En av tre som jag fick som pytteskott av två goda vänner. Den här har jag på framsidan
vid ingången......och den här på baksidan i rabatten bredvid poolen.

Jag har funderat färdigt på frågorna så nu ska jag ut i solskenet - det är alltså fint väder idag otroligt nog - och ta några bilder. På vad vet jag inte, det finns inte så mycket att fota längre. Några buskar som har vackra blad kvar finns det dock, så det får väl bli temat för bilderna idag.....

En vintergrön brokbladig järnek.


 1. Vad har du för favoritord? Använder ordet JU väldigt ofta i skrift när jag vill poängtera nåt. Jag vill dock egentligen sluta med det, så nån "favorit" är det inte - det är däremot ordet VÄLDANS!
  En uppstammad lärk som alltså tappar sina barr på hösten - men innan dess är den otroligt vacker. Och vacker är den också på våren när dom nya små illgröna barren visar sig...

 2. Vilket ord kan du inte säga? Kan nog säga det mesta, men ordet RELEGERA poppar alltid upp som REGLERA i hjärnan så jag får tänka noga på hur jag sen säger det!
  Ett vackert blad från den gulbladiga smällspirean. Dom ovanstående växer på framsidan...

 3. Vilket ord har du alltid svårt att stava? FILIPPINERNA!
  Mitt vackra - men fruktansvärt invasiva - gråblå strandråg som växer bredvid växthuset på kortsidan av huset.

 4. Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan? Började i lördags med en riktigt trevlig upplevelse (se blogginl. från den 24) och massor med bilrace - fast sen urartade veckan. Alltså blir dom fyra orden; HÄRLIG, SPÄNNANDE, REGNIG & TRÅKIG!
  Bredvid växer forsytiabusken som jag har belysning i över jul/nyår.

 5. Finns det tillfällen som du ordbajsar? Ja, ibland när jag ska berätta nåt så far jag iväg och kan inte hålla berättelsen koncis. Det sker speciellt när man inte har fått prata av sig på länge.....Alltså under dom senaste åren med pandemin!
  Det här vackra lövet har fastnat i nätstaketet - och det tänker jag inte ta bort!

  På baksidan växer också en massa vintergröna plantor i poolrabatten, det är nog tre sorts bambu samt några gräs.

  Här är ytterligare en invasiv växt, en japansk bambu som har försökt ta över hela rabatten nedanför poolen.


  Den ser ju lite misskött ut på nära håll med sina torra bladkanter, men den ska se ut så här - och jag gillar den!

  Det blev inga solbilder, solen hann gå i moln innan jag kom ut. Men det blev iaf några bilder på en del av det som fortfarande sätter lite färg på trädgården. SUSIE

13 kommentarer:

Robert W sa...

Jag behöver också se upp så jag inte använder "ju" alltför ofta.

Geddfish ♥ sa...

Jag har faktiskt tänkt på ordet "ju" och försöker plocka bort det när jag skriver.
Jag tror inte jag ordbajsar i skrift men med mina döttrar så kan det flöda rejält ur munnen då jag går här själver om dagarna sedan länge nu under pandemin. Orden vill liksom tränga sig ut hihi.
Kram

Bokdamen sa...

Ordbajsar gör jag ibland, behövs i jobbet då och då. Vissa ord använder jag lite väl ofta som ju, liksom….

Hanneles bokparadis sa...

Fina bilder, vädret har varit fint hela oktober, relegera är väl inget ord man använder idag...

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilka vackra bladbilder ... och bilden på lärken ...wow! Lövet i nätstaketet är som ett smycke och så klart ska du ha det kvar.
Intressant att läsa dina svar. Ordet ju smyger "ju" ofta in i meningarna :) Försöker också att tänka på det och plocka bort det men det är inte alltid lätt. Det har en tendens att bara ... finnas där.
Dimma här idag men ganska varmt. Hoppas du får sol!

Kram och fin helg!
Anita

Ingrid sa...

Jag sitter och rensar JU från mina inlägg innan jag uppdaterar. De förekommer alldeles för ofta!
Ha en Glad Halloween!
Kram, Ingrid

it_is/Anette sa...

Lite som en frisk fläkt är det att titta in o läsa dina svar - ja jag får den härliga känslan ialla fall. Dina bilder är jätte fina, håller med dig om att det är lite svårare just denna årstid att hitta saker att fotografera. Jag åkte förbi en rönn fylld med massor av röda bär o alla löven kvar, men gula - den vill jag få möjlighet att ta någon bild på innan löven ramlar av.
Ha en fin lördag.

Thalassa sa...

Ja, inte är det lätt att hitta något att fota och dela med sig av nu (dimma här), men du lyckas i alla fall! Fina bilder!

Lillian www.sognafaret.no sa...

Utrolig flott hage du viser fram.

Paula Merio sa...

Hej! Jag tycker din trädgård ser helt fantastisk ut nu! alla bilder är WOW!!! Höstfärgerna är ju mina favoriter, men här har allt redan ramlat ner, lärkträden lyser ännu upp men ser inte alls så häftiga ut som ditt!
Men varför behöver du kunna ordet relegera??? Finns det någon annan betydelse än att man blir sparkad från plugget?? Det behöver väl varken du eller jag bekymra oss om längre, tihi
Ha en skön halloweenhelg, vovven var ju för goo
Kram från pörtet

Mrs Calloway sa...

så fina bilder! jag njuter av dem. alla lider ju av att inte ha fått prata under 1 1/2 år så det har blivit mycket av den varan de senaste månaderna

Scylla sa...

Underbara bilder. Skulle vilja ha en smal, rundad lärkhäck som ramar in en uteplats. Bambu skulle definitivt inte bli invasiv här, ha ha. Jag planerar - eller kanske mest drömmer om - en "hemlig trädgård" där det är så skyddat att jag i alla fall kan få en bergsbambu att överleva.
Filippinerna har jag nog stavat fel i många år innan jag lärde mig att det ska vara två P:n. Känns ologiskt.

Kina sa...

Härliga bilder! Får passa på att fota nu innan allt faller av, men än så länge är hösten inte så dum. Vi är många som använder "ju" titt som tätt, men jag försöker också sanera bort dom innan jag klickar på sänd. Det är väl så att många ord som man sällan använder är de som är svårast att säga. Som mitt "ecklesiastikmininster" t.ex. Hur ofta säger man det? 😁 Ha det gott!