torsdag 28 oktober 2021

BADRUMSFUNDERINGAR

 Följande om Wisby och Gotland hittade jag i boken "Funderingsbok för badrum" av Staffan Lindén. 

Jag kommer endast att återge en liten del, men kanske kommer jag tillbaka nån annan dag med resten! Boken är från 1971, reviderad -75, -78 och 86 och Staffan har själv skrivit följande:

Denna tänkvärda artikel skrevs på skoj för att ingå i en reviderad utgåva av Nordisk Familjebok. Den skarpögde redaktören (alltså Staffan) avslöjade den, varför den nu finns återgiven i tryck endast här.

" Klimatet är varierande med omväxlande soliga och regniga dagar. Infödingarna tala även med berättigad stolthet om deras häftigt påkommande väder och de skilja noga mellan drag och blåst. Vad de i övrigt uttala sig om är svårt att förstå.

Befolkningen livnärde sig fordom med handel och sjöröveri. Det senare har efter kristendomens seger så småningom övergått till turiströrelse. Befolkningen är en blandad sammansättning. C:a 35% kortskallar, 78% tjockskallar, delvis beroende på att mången besökande, som har haft svår överfart (jfr ovan), föredragit att bli bofast framför att riskera en lika plågsam återfärd.

Seder och bruk. Befolkningens nöjesliv tillfredsställes av biograf, radio och Cirkus Orlando (1933). Dessutom är Wisby-bon begiven på spel (varpa, pärk, tips, Danska Klasslotteriet).  Måltiden, som stundom avbrytes av pärkspel mellan rätterna, består vanligen av potatis, fisk, kött, bröd och pilsner. Särskilt omtyckt är lammkött, vilket bl.a. visas därav att lammet ingår i stadens sigill, sannolikt bärande en matsedel. Som bröd spisas gärna Bergmans enka."

När jag läste det här i boken så visste jag ju att det var skoj, men det hela är skrivet så seriöst att man nog skulle kunna uppfatta det hela som allvar. Boken innehåller dock en massa roliga, dumma och kluriga citat som man verkligen kan uppskatta. Sånt blir ju aldrig omodernt.....

Snart är det dags för vinterbelysningen.....

SUSIE

1 kommentar:

Ölandsvindar sa...

Jättekul att läsa! Vi har någon här på vår ö, som skriver insändare ibland i den lokala tidningen, hållna i ungefär samma stil. Kul tycker jag. Här håller vi på och försöker få in så mycket som möjligt i vår Volvo personbil. Vi ska åka upp till Trosa på söndag och se den lägenhet som vi har hyrt utan att se den först. Så himla spännande. Till att börja med ska vi vara där några veckor ibland under året, men när vi blir gamla (hahaha) kommer vi väl att tillbringa mer tid där med en minut till allting vid Trosa torg. Nu håller dotter och barnbarn på och förbereder vår ankomst. De har köpt och ställt in sängar och diverse "överblivna " möbler, så det är beboeligt när vi kommer upp. Trevlig helg till er på den andra ön i havet /Kerstin