torsdag 14 oktober 2021

AVVERKNING I PARKEN

Dagens inlägg kommer att handla om vad som håller på att hända i trädgården just nu. Vi har nämligen "trädavverkaren" här och han håller på att ta ner en stor gran helt samt såga ner vår jättestora hasselbuske kraftigt!


Men innan jag börjar med att visa hur det såg ut innan, hur det ser ut under jobbet och hur det kommer se ut när det är helt klart, så börjar jag med några bilder inifrån växthuset från igår. Man måste ju få lite färgglada bilder till livs efter den första frostnatten. 



Fast röd pelargon mot turkos och syrenfärgade gardiner är inte speciellt snyggt. Men så blir det när man bär in alla plantor från altanen för sin vinterförvaring! Exakt hur kallt det var i natt vet jag inte, men minus var det säkert för det var bara +3 halv åtta när jag gick upp. I växthuset har det varit +7 som kallast och var +9 på morgonen - Rolle har i god tid satt upp värmefläkten.



 Dahliorna som står kvar ute - och som var dom första jag kollade - har börjat säcka. Men det gör inget, jag ska inte spara dom till nästa år. Nej, jag har faktiskt tröttnat på växter som inte börjar blommar förrän i aug/sept och sen dör i oktober. Det finns annat jag kan satsa på istället.....som t.ex. små limeträd. Just den här sorten kommer från filippinerna. Anders Lerinder hade med sig en planta på flyget hit till mig - mycket tacksam - för ett antal år sen. Den har inte växt så mycket, men i år har den över 25 små frukter. Har funderat på vad jag ska göra med dom, jag tror det blir marmelad!



Passar på att lägga in en bild på min lilla ullungrönn i "parken" som normalt brukar vara bland dom första att få en härlig höstfärg. Men så icke i år! Idag - äntligen - börjar bladen bli röda, däremot så har den massor av bär i år. Undrar om det kan vara skälet.....!?



Nu övergår jag till vad som hänt och händer med hasseln och med granen i "parken" idag. På den här bilden syns hasseln mitt på bilden innan nedsågningen påbörjats. Till höger syns "avverkaren" och hans bil - och innanför stängslet till höger en klotrobinia som står snett framför växthuset (den har också börjat bli lite för stor - men den gör vi inget åt förrän under tidig vår). Granens topp syns ovanför klotrobinian.



Här syns en del av hasseln till vänster och så granen - som inte ser så speciellt stora ut på bild, men i verkligheten.....



Här har nedsågningen av hasseln påbörjats och här ser man hur hög den var....





...och dom nedersta grenarna på granen ligger på backen. Trädet till vänster - som står ganska långt från granen - är en amerikans lind som jag satte för 13-14 år sen. Den såg då ut som ett perfekt 2-metersträd, men som synes har den också växt enormt! Den kanske behövs fixas till lite nästa år.....


Så här såg det ut från altanen när "avverkaren" klättrade upp i granen och började såga av grenar. Jag som är höjdrädd vågade inte titta på hela tiden, så jag fick tyvärr ingen bild när han sen sågade av toppen - som hade blivit en perfekt stor julgran.....



Här är det bara en stam kvar av granen - skönt! Syrenerna och dom andra buskarna kommer nu få betydligt mer solljus - och vad ljust och bra det blev. Det stora plåtschabraket på altanen framför är vinterskyddet till poolen.  Tallen till höger med ful topp är tyvärr inte vår, den växer i kohagen. Hade den varit det hade den inte sett ut så där.....

Nu återkommer jag i morgon med fler bilder på hur det blev - och förmodligen med Elisas 5 fredagsfrågor också!

SUSIE

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Så skönt att få bort den där stora granen, även om den var majestätisk och vacker där den stod.
Här var det frost i morse, men ännu hänger några dahlior med.
Ha en fin torsdag!
Kram, Ingrid

Maribel sa...

Hej Susie!
Man blir glad av alla färgsprakande blommor hos dig. Vi har en stor gran som haft sina storhets tider, den är inte vacker längre. Måste övertala maken att vi tar bort den. Din var faktiskt tusen gånger tätare och snyggare än vår.
Ha det gott /Kram Marika