fredag 28 maj 2021

FEL TID - FREDAGSFRÅGOR

Ibland så lyckas man inte alls med att hitta eller välja växter - och ibland så lyckas man riktigt bra. Det är precis som med allt annat i livet förmodligen. T.ex. som att välja helt fel tid för att gå ut och klippa gräset. Jag har aldrig klippt gräs i regn och bara 11-12 graders värme (=kyla) tidigare, men så blev det faktiskt igår!


Nyklippt gräsmatta - men bara på framsidan!

Rolle hade nämligen varit bussig och fyllt på bensin samt kört ut min klippare och ställt på innertomten som vanligt. Själv höll han på att ta bort några tusen av dom miljoner maskrosor vi har i år, så vi skulle få sällskap av varandra på framsidan. Det måste ha varit ett otroligt passande väder för maskrosor i år, för hitintills under dom snart 19 år vi bott här har dom aldrig varit så många..... 


Busken i framkant är en gulbladig schersmin och den illgula
i bakgrunden är en asklönn, en Acer negundo aurea.

Det regnade inte när jag gick ut, men jag hann bara sätta mig på gräsklipparen så började det stänka.....kul! En sak jag upptäckt är att när man sitter så där lite högt och svischar runt på tomten så ser man alldeles för många saker man måste ta tag i. Men man ser också en massa fint som man kanske inte har upptäckt eller tänkt på tidigare. Som vackra nyutsprungna träd t.ex..... 


Här är den otroligt vackra tysklönnen till höger som är gul-grön-brun-rosa just nu. Man kan också se att Rolle har rensat - fast det är inte riktigt klart - bland stenarna vid uteplatsen vars möbler Rolle lyfter bort när jag ska klippa.
Och inga maskrosor blommar här!

Efter en halvtimme i regnet så var jag både blöt, kall och jättegrinig. Så det blev bara framsidan som blev klippt. Kunde naturligtvis gått in tidigare, men jag vägrade att sluta förrän framsidan var klar - resten hoppades jag kunna fixa idag! 


Kruka med klätterställning, massor med bellis och en maskros!

Jag har ju köpt på mig en hel del av dom utplanteringsväxter jag hade tänkt mig hos Jonas i När, förutom en kläng/klätterväxt som jag vill ha nedanför altanen. Här står nämligen en kruka på ett "konstverk" bestående av några konstifikt böjda järnrör fastsatta på en träplatta (hittat på en loppis) bredvid en av trapporna. Och där bara måste man ha nåt högt, fint och snyggt för man kommer se växten från matbordet på altanen.....


Dahlia - i en tillfällig placering - som inte växer bra alls.

Visst fanns det klätterväxter hos Jonas, men dom var inte riktigt i min stil eller färg. Jag är ju inte så mycket för det här bleka och färglösa precis. Nej, jag gillar riktigt starka färger. Så i förrgår när Rolle skulle till Visby lasarettet bestämde vi oss för att åka förbi ett ställe i Klintehamn för att se om dom kunde ha nåt som föll mig i smaken. Men - nej, dom hade inte heller nåt som passade mig!


Det här är en "Blomman för Dagen" eller ett "Dagöga"......


Alltså började jag fundera på om jag skulle ställa den allra högsta av mina dahlior där. Den ska ju bli 120 cm i alla fall och få röda blommor. Fast dahlian blir inte bara hyfsat hög, den kommer bli vid också. Vilket kanske inte är så lämpligt alldeles bredvid en liten trappa. Man ska inte behöva en machete för att komma upp på altanen! Å andra sidan växer just den här dahlian så dåligt och så det blir väl som förra året, dahlian jag hade i just den här krukan blommade aldrig..... 


...men å andra sidan bryr jag mig inte om vad det är, det var färgen och stilen jag var ute efter!

 Så när vi kom upp till Visby kom jag på att det finns en handelsträdgård som heter Kryddsmedjan. Den ligger i Skarphälls industriområde i närheten av Snicken. Där har vi köpt växter tidigare och jag har varit väldans nöjd med dom. Sagt och gjort, vi åkte dit och kommer in i ett jättestort växthus fyllt med olika sommarblommor. Vid första anblick så tänkte jag att här ska det bli kul att gå omkring och titta och leta, men det kommer ta en evighet. Så Rolle som var med in som smakråd och bärhjälp kommer att hinna tröttna flera gånger om! Då faller blicken direkt på nåt som står bara några bord bort, det är en klängväxt i en helt fantastisk färg. Precis min stil! Jag befarar dock att den kommer vara extremt dyr (det brukar allt snyggt vara), så visar det sig att den bara kostade 89:-! Helt otroligt!! Dessutom så hette den här SUNNY SUSIE enligt skylten. Den var alltså mitt i prick, vilken lycka - till och med namnet stämde.....!!! 

**********************************''

Höll på att missa Elisas fredagsfrågor (hade missat att det var fredag idag) så dom får jag snabbt lägga in här på slutet av det jag redan publicerat!


  1. Vad bidrar du med lite mer än vad dina grannar gör? Har inte en aning om vad dom gör, så det kan jag inte svara på!
  2. Vad senast gjorde du som du blev stolt över? Inget jag kommer på just nu!
  3. Vad gör andra bättre än du? Massor.....!
  4. När presterar du som bäst? Under lite tidspress.
  5. Vilken idrottsgren presterade du bäst i under skoltiden? Var duktig i både orientering och baseboll.

SUSIE

10 kommentarer:

Kina sa...

Du verkar vara så duktig med din trädgård. Men så ser det snyggt ut på bilderna också! Ha en trevlig helg nu. Vi får hoppas på sol, vilket det är just nu i alla fall.

Mrs Calloway sa...

du har ju en alldeles fantastisk trädgård! jättefin blomma du fick tag i. jag trodde att Blomman för dagen är blå, men den finns kanske i olika färger. har du spelat baseboll? det var inte dåligt! orientering var inte min favoritgren. var aldrig riktigt säker på att jag skulle komma hem igen

Susie på Stjärnarve... sa...

Jo då, Blomman för Dagen finns i ett flertal färger och fler kommer varje år! Vår klass vann hela basebollsturneringen i Brännkyrka Läroverk det sista året jag var med - men det var absolut inte tack vare mig. *fniss* Däremot så vann jag orienteringen totalt (tack vare en väninna som tjatade på mig att springa. Hon var snabbare men kunde inte det här med kartor.....) Jag älskar kartor och har dessutom ett fantastiskt lokalsinne!
KRAM/SUSIE

Hanneles bokparadis sa...

ibland vill man bli klar i trädgården.... orientering verkar kul.

Robert W sa...

Gör som jag - skaffa en gräsklipparrobot!

BP sa...

Din gräsmatta är ju bautastor och då visar du ändå bara framsidan av huset. Å jag tycker nog att du kan vara stolt över att ju klippte gräsmattan trots det eländiga vädret.
Baseboll - det är nog inte många tjejer som spelat, åtminstone inte i Sverige - coolt!

Lillian "sognafaret" sa...

Jeg pleier heller ikke ha løvetann på min plen, men i år er de mange. Jeg lar dem bare stå jeg og klipper over med gressklipper. Kanskje derfor de har blitt så mange i år. Det er andre gangen jeg klipper gresset i år, så jeg har sluppet billig unna med den kalde våren vi har hatt. God helg!

Karoleen sa...

Sunny Susie.- passar ju perfekt! Jag tycker alltid du känns så glad och solig! Det är fint att kunna se det ”genom skärmen”! Och din trädgård är lika imponerande som vanligt med saker som jag aldrig hört talas om, men jag kan ju inte så mycket om trädgårdar heller, men jag lär mig! 😉

Ölandsvindar sa...

Du har så fint i din trädgård. Här ger jag snart upp totalt. Medan jag försöker hålla ordning i den ena änden händer det genast saker i den andra. Normalt brukar maj månad vara ganska torr, men med det här regnet vi har fått i år växer allting med blixtens hastighet, speciellt ogräset. Kul med Sunny Susie!

Paula sa...

Jag tycker det är flera blommor som finns i ovanligt rikt antal i år. Både vitsippor, maskrosor men framför allt gullvivor, har aldrig sett såna hav av gullvivor förut och de finns i nästan varje trädgård, förr om åren har jag fått leta där jag vetat att de växer!Förstår att ni har mycket att stå i nu, hektiskt värre, men så länge glädjen är med så funkar det! Jag kommer inte att ha nånting i blomväg i år tror jag, den nya lilla uteplatsen dit jag kommer om en vecka har inte blivit ompysslad på åratal, det växer gräs runt stenplattorna och i rabatterna växer ingenting. Jag trycker nog bara ner några krukor här och där, i bästa fall! Njut nu till fullo av den bästa av årstider! Kram från pörtet