måndag 24 maj 2021

MASSOR AV VÄXTER

Vi fick återigen en hel del gjort i helgen - trots alla race. Härligt! Det var ett riktigt bra trädgårdsväder till att börja med och trots att vi hörde att det blåste på andra delar av ön så hade vi det lugnt och skönt här.



Kunde t.o.m. ha parasollet uppfällt, men i förrgår kväll fällde jag ner det - som tur var! För igår kom det äntligen lite regn. Yes, "hela" 2,5 mm!!



Vi var ju till Jonas i När och inhandlade en del plantor i veckan så i lördags var det dags att fortsätta att  plantera - och framförallt placera ut dom. Inte det lättaste faktiskt, men absolut det roligaste..... Nedanför den stora plåtkrukan på framsidan, som det sitter en dahlia plus 3 penséer i och som alltså redan är full, så satt jag tillfälligt en annan mindre metallbunke med en petunia. Den är lila och limegrön - mycket läcker! Så småningom när penséerna börjar se tröttna så ska den planteras i den halvrunda skålen på bordet. Tror att den här färgglada petunian kan bli extra snygg här mot det svarta!!



 I diket mot vägen växer det S:t Pers Nycklar, synd att inte dom här orkidéerna blommar lite längre, dom är också i min favoritfärg. Men jag gläder mig åt att dom har spridit sig iaf!!



Fast här på bilden ovan ser dom mer blå ut. Men du vet förmodligen hur den äkta och riktiga färgnyansen ter sig! Bilden nedan återger färgen lite bättre.....




Nåt annat som har fantastiska färgnyanser är dom små träden mot vägen. Alla är olika; Det är gult, det är brunt, det är orange, det är vitt, det är grönt, det är..... 




Visst 17 är det den allra bästa tiden just nu! Grönskan är fräsch och det händer saker och ting varje dag. 




Bl.a. så blommar mina absolut vackraste tulpaner just nu. Det är en liljeblommande sort som jag satt för 8-10 år sen i rabatten under rosenspaljén i förträdgården.



Fast den här mörklila tulpanen och den vit/lila är inte dumma dom heller.....



Nåt annat som blev bra är att jag äntligen fick till det under trädet vi beskar i våras och då upptäckte att det blev väldans kalt under. Jag har rensat dom 4 meter i långrabatten som det gällde och så sådde jag en massa frön av California Poppy (Amapola california). 



Jag hade ju tidigare köpt en massa perenner för att sätta här, men dom har jag använt till annat, så när jag hittade den här påsen som jag inte hade använt fröna från blev jag jätteglad. Har fått såna tidigare, men gjorde då en liten tavla genom att ha dom i framkant på stora krukor i växthuset. Dom blev jättestora och hängde ut på golvet - men snyggt blommade dom!



Dom här fröna har jag fått av snälla vänner och plantorna vill växa i solig, mager och torr jord - absolut ingen gödselvattning - vilket dom kommer få här. Så nu är det bara att hoppas att fröna överlevt vintrarna sen 2019 i växthuset. Men det tror och hoppas jag.....



Den här Gerbera köpte jag hos Jonas - fast jag absolut inte skulle ha nåt rosa, men jag kunde inte gå förbi den. Alltså utan att det fastnade åtminstone en i nypan..... Vet inte vad den heter men har "facebookat" Jonas och frågat, får se om han har tid att svara.



Nedanför "lilla altanen" så har jag en jättestor vit/grönbrokig benved i hörnan, men när jag klippte den för ett tag sen så hittade jag en massa revor från en klematis. Den har inte visat sig på flera år, men nu när jag förde upp slingorna på den lilla spaljén så har den börjat blomma. Det är tydligen så att visserligen har en massa växter blivit skadade eller dött (torkat) under vintern/våren, men en del andra verkligen har "gillat läget".....



Tyvärr har inte allt jag planterat eller placerat varit så lyckat. Bl.a. så planterade jag dom här perenna växterna i en stor plåtbunke och tänkte ha på altanen. Ställde bunken mot väggen i solen - vilket jag absolut inte skulle gjort. Plåten är jättetunn, så det blev otroligt varmt och växterna började sloka. Alltså flyttade jag dom till skuggan under tak till det enda lediga stället - på "skostället"! Men det blev nog lite väl mörkt. Så idag ska jag plantera om dom. Alunroten tänkte jag sätta i en kruka som jag sen ska ställa på piedestalen på "lilla altanen" där det inte är så vansinnigt soligt hela dagen..... Och var dom andra ska hamna får jag klura på!!




Det sista jag fixade i helgen var att sätta den aprikosfärgade nejlikan i en aprikosfärgad kruka på matbordet på altanen. Den doftar nåt så otroligt gott, så jag ville ha möjligheten att känna det när man sitter där ute. Dom små plastfaten - design Giovanni Trimboli - är arvegods efter min mamma som hade en presentafför på söder i Stockholm. Hon avled -89, alltså över dom minst 30 år gamla - men fortfarande lika fina.



Kedjan var en klurig lösning på ett litet problem. Jag ville absolut (kan var dumt envis ibland) använda mig av den här krukan, men när det blåser så hjälper det inte att jag har grus i botten på den. Den skulle blåsa omkull ändå! Men innan det händer så kom jag på att kedja fast krukan mot stolpen. Blev riktigt bra faktiskt.....

SUSIE




5 kommentarer:

Ingrid sa...

Så fiffigt du löste problemet med krukan som blåser omkull! Snyggt blev det ju också.
Här är det isande kalla vindar i dag. Vi har bara 11º nu på förmiddagen och det gäller att man håller sig i lä.
Ha det så gott i lugnets Eksta!
Kram, Ingrid

Thalassa sa...

Känner mig som en papegoja som upprepar samma mening varje gång jag kommenterar hos dig - men: vilken fantastisk och varierad trädgård du har. Imponerande att ni hinner och orkar sköta allt!

Paula sa...

Vilken tulpan med attityd! Den gillade jag särskilt mycket, riktigt kaxig.
Jag förstår ju hur otroligt kul det är för trädgårdsentusiaster som här uppe i Norden har en så otroligt begränsad säsong till förfogande. Och jag uppskattar verkligen alla fina odlingar och trädgårdar, jag vet hurmycket jobb som ligger bakom, för att inte säga kärlek! Men dessvärre är inte trädgårdsskötsel my cup of tea....Vet inte riktigt vad som är det, faktiskt, men jag väljer ju alla gånger skogen framför trädgårdar. Gillar det sparsmakade, de som kämpar i motvind utan sol och värme men som ändå inte ger upp. Lavar, mossor, allt som gör naturen levande...
Så himla fint ni har det nu. När du stretat klart med sysslorna kan du bara sitta där under parasollet och njutglo! Kram

Bosse Lidén sa...

Härligt att se och läsa att du är tillbaks i gammal stil igen. Vad fint det blivit. Den färgen är också min favorit. Men snart vill vi se andra orkidéer. Blev lurade av en insta-bild som antagligen var tagen ett annat år på Adam & Eva. Allt är mycket senare än förra säsongen.
Kram, Bosse

Lena i Wales sa...

Oh, så vackert det är i er trädgård!
Inte bara fina blommor, utan också fått ut bordet och upp parasollen. Ser så härligt ut.
Nu har du nästan kommit ikapp mig här i Wales. Nästan mer vår än sommar.
Gläds med dig!