fredag 2 april 2021

FEM FREDAGSFRÅGOR

 Tack Elisa för att du orkar fortsätta med dina frågor! Själv är jag tyvärr sån att jag har lätt för att tröttna så jag vågar aldrig börja med nåt som ska hålla på länge. Det har tyvärr under alla år även gällt för kurser m.m. Däremot är det lätt att skriva svar på dina frågor varje vecka. Det är precis lagom...

Konstigt nog har jag inte tröttnat på min gubbe! Men efter att ha bott i Stockholm i 59 år och i villan i Örby i exakt 30 år - då tröttnade jag. Och inte bara jag, Nej då, Rolle tröttnade nog först faktiskt! Kanske inte så konstigt, han blev överfallen och sönderslagen när han cyklade förbi två yngre marodörer från Östberga nedanför Brännkyrka K:a en tidig sommarkväll. Som tur var hade han först cyklat en runda med Penny (vår dåvarande Lancashire Heeler-valp) men kört hem med henne när hon började bli trött. Vädret var dock så fint att han ville ta en runda till...skulle han inte gjort!Själv hade jag inte råkat ut för nåt mer obehagligt än att bli förföljd ett par gånger kvällstid när jag rastade vår första hund, strävhårige taxen Brasse, och sen Penny. Dessutom råkade jag ut för en blottare som bodde 4-5 hus från oss. En dag stod han i dörröppningen och målade karmen när jag gick förbi med Penny. Trodde jag alltså! Tills jag kom närmare och såg vad han höll på med!! Vi är ju båda infödda Stockholmare och hade tidigare inte haft en tanke på att flytta från stan. Men eftersom vi tyckte att storstan började förfalla och att den inte längre var så trevligt (se ovan) och sen "råkade" vi åka till Gotland för några dagars semester sensommaren 1998. Då föll vi för ön direkt - och fick flyttidéer! Resten är historia.....ELISAS FREDAGSFRÅGOR

  1. Vad kommer du göra om två timmar? Göra iordning lunchen - eller jobba lite i växthuset.
  2. Till när i framtiden skulle du vilja hoppa? Midsommar i år, då är poolen fylld och mitt op.sår förhoppningsvis helt läkt så jag kan bada!
  3. Hur tror du ditt liv har ändrats om fem år? Jag hoppas att vi båda fortfarande är i livet, men som 75 respektive 80 kan man ju inte vara säker precis. Men om, så är risken nog stor att vi är lite knackigare än nu och inte får så mycket gjort!
  4. Vad tror du att du har börjat med om ett år du inte gör idag? Likadant här, men man kan ju hoppas på att jag är frisk från mitt ryggonda så jag kan jobba lite mer i trädgården.....
  5. Vad är något du vill göra när nuvarande restriktioner är borta? Ha lite goda vaccinerade vänner boendes här några dagar - och dessutom kunna bjuda hem några Gotlandsvänner på lunch eller middag!
😉
*****************************************Idag blev det Pagrotskymacka till lunch. Det är ju påsk och lite lyxigare ska man väl unna sig då, eller hur!? 
Det sägs att när Pagrotsky var på besök i USA på svenska ambassaden så hade kocken där hört rykten om att han var tokig i lax och räkor. Alltså komponerade han följande smörgås. Vem kocken var har jag tyvärr glömt, det var många år sen.

150 g kallrökt lax 
200 g räkor
1 moget päron
1/2 dl majonnäs
1/2 dl turkisk youghurt
1-2 msk riven pepparrot
1-2 msk finhackad gräslök
1 krm svartpeppar
(salt efter smak)
2 kavringskivor
smör

Skär laxen och hälften av räkorna (spara resten till dekoration) samt det skalade päronet i små bitar. 
Blanda majo, youghurt, pepparot, svartpeppar och hackad gräslök. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Spara några hela långa gräslöksblad till dekoration.
Bred 2 - gärna lite större - kavringsskivor och lägg på lax & räkblandningen i stora högar. Dekorera med resten av räkorna och några gräslöksstrån.
SMAKAR FANTASTISKT! För att roa mig själv och Rolle lägger jag återigen in en länk till lite rolig musik ovan. Kanske inte direkt nåt som gemene man gillar, men det viktiga är att vi tycker om det så är det nån annan som gillar det så vore det trevligt!

SUSIE

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

vilken härlig macka! det receptet sparar jag. jag ser också fram emot att få ett socialt liv igen. så fin header! hoppas att påskhelgen blir härlig

Bokdamen sa...

Mackan ser fin ut, även om jag är vegetarian men äter iaf en del av ingredienserna;) ja lite mer socialt önskar jag också. Hoppas det blir en skön påsk!

Lillian "sognafaret" sa...

Så nydelige gule påskeblomster, det er slike man blir riktig glad av.

Ingrid sa...

Tack för receptet och ha en riktigt Glad Påsk båda två!
Kram, Ingrid

Paula sa...

Hörru du din fresterska! Först en ljuvlig räckmacka på bild, sedan en till, o sen en tredje! Tydligare kan det inte bli! Lax finns hemma, men inte räkor! Byn vimlar av turister så det är köbildning utanför vår närbutik. Hur ska jag tordas gå in där?? Skämt åsido, jag får väl ta o kopiera receptet och sukta efter mackan till en annan gång...
Så blygt din make kikar fram bakom blombuketten, tihi! Du har ännu inte sagt varsågod förstår jag!
Hoppas innerligt att dina önskningar slår in, både om badchansen och ryggeländet.
Ha nu en fortsatt fin äggstra äggande påskhelg/Kramen

BP sa...

Yummie, yummie för den proffsiga mackan. Värsta restaurangmacka ju;-)

Så himla trist med överfallet av din man i Örby. Jag bor ju norr om stan, men har två kompisar som bor i Örby, som ju verkligen inte är en "värsting-förort" à la Rinkeby. Östberga däremot är det värre ställt med.

Gotland är jättefin. Har varit där många gånger under sommaren. Helt underbart! Men efter en tjänsteresa till Lärbro under vintertid så blev "öjn" mindre attraktiv. Men huvudsaken är ju att ni trivs där.

Geddfish ♥ sa...

Ön verkar ju ni trivas toppen med!
SKULLE NOG JAG GJORT OCKSÅ

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Mackan såg väldigt läcker ut men själv är jag allergisk mot skaldjur så den är tyvärr inget för mig. Som tur är finns det ju annat gott att äta :)
Tittar in för att önska er en Fortsatt fin Påsk!

Kram Anita

Robert W sa...

Vilken härlig smörgås!

Kina sa...

Vilket modigt steg att flytta till Gotland, och så härligt att det slog väl ut!
Den där mackan har jag skrivit ut. Såg läcker ut! Kram!

Anonym sa...

Tack för receptet. Den som komponerade rätten var Christer Lingström som drev Sveriges första tvåstjärniga krog (Guide Michelin). Han kallade den Kanapé Pagrotsky. Detaljer finns i hans bok Svenska Smaker