onsdag 7 april 2021

BÅDE BRA OCH DÅLIGT

 I förrgår - Annandag Påsk - så var vädret precis som det brukar vara i april. Kallt, blåsigt och så regnade det till och från. Så några penséer blev inte planterade då heller.

Dom står alltså kvar i växthuset där Rolle ställde dom på Påskafton. Jag misstänker att han har ställt dom i solen, vilket kanske inte var så lyckat. I förrgår gjorde det ju inget, men igår var det nog extremt varmt där inne (det är tur att vi har solskyddsgardiner). Men då kunde jag inte gå ut på hela dagen!

Solskyddsgardiner är bra att ha!

Tyvärr var jag väldigt dålig igår. Inte i ryggen eller benet MEN...tänk att jag aldrig kan må bra nån längre period, alltid är det nåt som jäklas. För 9 år sen genomgick jag en Gastric bandingoperation på fastlandet. Det betydde att man snörde åt matstrupen så att jag inte skulle kunna äta så mycket (äter inte sötsaker, snask eller kaffebröd - men gillar mat) och på så sätt gå ner i vikt. Operationen utfördes på en speciell avdelning på Sophiahemmet och genom titthål. Allt fungerade bra nåt år med viktnedgång och med bara enstaka obehag beroende på att jag ätit fel mat som gjorde att det blev stopp i matstrupen - och då kräktes jag direkt efter matintaget. Förutom illamåendet så gör det väldigt ont också.....

Trollhassel - Hamamelis x intermedia `Diane´

Men så fick jag cancer i tjocktarmen och opererades här i Visby. Komplikationen blev att jag fick en massa sårvätska i magen och det höll på i hela 2 år. Alltså som nu efter bröstoperationen, men betydligt värre. Jag fick också order från onkologen att jag inte fick banta - inte så lämpligt när man har cancer - och att jag skulle försöka äta "vanlig" mat. 

Vilket jag gjorde...med resultatet att jag förutom att gå upp i vikt dessutom två gånger var tvungen att åka till lasarettet i Visby akut och få stoppet åtgärdat genom gastroskopi. Jag fick varken ner vätska eller fast föda. Det som fastnat första gången såg ut som en cementklump sa läkaren, men det var fläskkött som klumpat ihop sig. Andra gången vet jag inte vad det var för mat, men det tog en timme varje gång för läkaren att trycka ner den - inte roligt alls.....

Kortsidan på altanen på baksidan där jag har en
pallkrage med lite surjordsväxter i.

I förrgår gjorde jag mig till och gjorde en s.k. Chicken Bowl till middag. Den bestod av ett tunt lager ris  i botten på skålen. På det la jag på ena sidan stekta grönsaker - finskuren vitkål, purjolök, paprika och lök smaksatt med en tsk honung - och på andra sidan en blandad sallad med finstrimlad rödbeta, morot och tomat. Ovanpå dom stekta grönsakerna hällde jag en svart sås som bestod av Sykiaki och lite Sambal Oelek. På salladen blev det en vit sås gjord av lite majonnäs & turkisk yoghurt samt rostade sesamfrön. Sen ovanpå det hela la jag strimlade stekta kycklingstrimlor och så toppade jag det hela med rå rödlök. Mums!


Chicken Bowl 

När jag talade om för Rolle att vad han skulle få till middag så grinade han lite illa och frågade vad en Bowl var. Det hör till saken att han har ätit det här massor med gånger (fast olika varianter varje gång för man tar ju det man har hemma) och han gillar det verkligen. Men han kommer aldrig ihåg vad rätten består av! När jag förklarat vad det skulle bli i skålen så blev han glad igen, för både han och jag älskar grönsaker. När vi sen ätit middagen så tror jag att han minst 10 gånger sa att middagen var en riktig höjdare och att just den här varianten var otroligt gott. Den godaste Bowl han hade ätit - trevligt att höra!

Bägarranka - Mandevilla sanderi 

Men så inträffade katastrofen! Jag kände att nåt verkat ha fastnat i matstrupen och efter ett tag var jag tvungen att kräkas. Inte bara en gång, utan massor av gånger, hela kvällen faktiskt. Men jag lyckades inte få upp biten - av vad det nu var. Jag misstänker dock vitkål som kan vara lite hårt och osmältbart. Jag drack en massa och fick då direkt upp vätskan, men inget annat. Natten spenderades i vaket tillstånd och besök på toan c:a 20 gånger, men vid halv sex var jag så slut att jag somnade - och vaknade vid halv nio då Rolle gjort iordning ett par mackor åt mig. Den ena var kavring med min egna limemarmelad på. Hann bara försiktigt tugga i mig den så var det dags igen! 

Hemgjord Limemarmelad

Efter det jag hade duschat och lagt om mitt operationssår (såg fint ut) chansade jag och tog min blodtryckstablett med lite vatten och den fick jag faktiskt behålla. Men jag hade fortfarande ont i strupen så trots det fina vädret gick det inte att göra någon nytta eller nåt kul. Jag fick nu behålla vätskan jag försökte få i mig och framåt dagen så försökte jag återigen med en liten macka, men den kom upp direkt. Jag var nu helt införstådd med att jag idag skulle bli tvungen att besöka akuten på lasarettet. Inget jag såg fram mot precis.....

Vindruvorna har börjat slå ut.

Jag var ju helt slut efter nattens vedermödor, alltså la jag mig för att vila och hann bara lägga huvudet mot kudden så sov jag. Efter 2 timmars sömn väckte Rolle mig och berättade att middagen var klar. Han hade - på min inrådan - köpt en rulle med ärtsoppa och den hade han värmt. Han åt soppan riktigt tjock med några mackor till och själv åt jag en halv tallrik utspädd med massor med vatten och utan hela ärtor - och det gick otroligt nog bra! Jag fick behålla den!! Problemen var tydligen över - för den här gången!!! 

Bra kvällsväder, typiskt!

Senare på kvällen åt jag lite mer tunn och varm soppa och en hel drös med cocktailtomater - och idag  mår jag som vanligt igen!? Jag måste nog fundera på att ta bort det här bandet, men som du kanske förstår av min op.historia så ger bara tanken på att opereras mig känslor av skräck.....

SUSIE


9 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Nej men kära nån, vilket elände. Vad du råkar ut för hela, hela tiden. Vet att du skrivit om de där problemen tidigare. Det bästa kanske vore att ta bort bandet men jag förstår så väl om du inte vill utsätta dig för ytterligare en operation. Jag har faktiskt hört att kål över huvud taget kan fastna, även om man inte är opererad alltså, den värsta är tydligen broccoli. Jag läste ett råd att alltid förvälla kål några minuter, det skulle tydligen räcka. Om det är sant vet jag naturligtvis inte, jag har (peppar, peppar) aldrig haft sådana problem men läste det för ett tag sedan, dessvärre minns jag inte var. Orsaken till att jag läste det beror på att jag äter väldigt mycket broccoli och blomkål så det var lite intressant.
Och så kan jag också konstatera att när jag läste om din Chicken Bowl så lät det väldigt gott. Förstår att Rolle blev förtjust.

Ta det försiktigt nu Susie och ha det så bra!
Kram Anita

Susie på Stjärnarve... sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maribel sa...

Hej Susie!
Så tråkigt att höra om dina hälsoproblem. Hoppas att allt ordnar sig till det bästa. Man kan inte Uppskatta att få vara frisk, mer än när man inte mår bra, då skulle man kunna göra vad som helst, för att få vardagen att flyta på normalt. Har äntligen blivit av med de värsta problemen kopplat till min galloperation. Hoppas det löser sig för dig.
Stor Kram /Marika

Rosor och ruiner sa...

Men åh, det där lät inget vidare! Måste vara jättejobbigt att ha det så! Hoppas att det ordnar sig och att du slipper sånt där elände snart!

Krya på dig!
Kram Gunilla

Lena i Wales sa...

Vad tråkigt! Tur att det ordnade upp sig, men vilken resa dit. Hemskt att inte få i sig något, men få ut mycket genom strupen. Vad du råkat ut för. Känner med dig. Nu får du ta det lugnt ett tag, det behöver du.
Kramar av värme!

Bosse Lidén sa...

Stackars dig. Vad tufft du haft det i Påsk. I efterskott borde det vara skönt att du slapp åka upp till Visby. Förstår att det är svårt att bestämma sig. Du får samla in mer information från de som du vet kan sina saker och som du har fullt förtroende för.
Läcker header.
Kram Bosse

Ingrid sa...

Så tråkigt att du ska behöva må så dåligt Susie! Och jag förtstår mer än väl att du verkligen drar dig för att gå igenom en nu operation.
Hoppas att det löser sig på något sätt så att du slipper gå igenom det igen.
Kram, Ingrid

Paula sa...

Kära du så besvärligt du har det! Jag bär på rejäl övervikt men försöker ändå att hejda viktökningen med viljestyrka. Fy fan rent ut sagt så jobbigt du har det, jag kan inte förstå hur en del ska behöva drabbas så hårt som du! Att kräkas är det värsta jag vet, jag hulkar hur länge som helst men att behöva tömma hela magen är helt vidrigt.
Du har alla mina sympatier Sussie, livet är inte rättvist! Kämpa och vinn, Kramar i massor från pörtet

Klimakteriehäxan sa...

Ojojoj det där lät jobbigt. Hoppas du fortsätter att må bättre.