måndag 5 april 2021

EN TREVLIG PÅSKDAG...

 ...blev det i alla fall! Och det var ju skönt med tanke på hur trist allt annat varit den här våren. Dåligt väder - onormalt kallt och blåsigt - har det varit, alltså inga jobb utomhus. Inga luncher eller middagar med vänner. Nej, inga trevliga träffar eller möten överhuvudtaget.....

Scilla

Man får vara glad över att man är van att spendera all tid dygnet runt med sin gubbe - vi har ju jobbat tillsammans i över 50 år - annars hade vi väl rykt ihop ordentligt. Många som är nyblivna pensionärer och helt plötsligt blivit tvungna att umgås med sin make/maka dygnet runt klarar tydligen inte det utan skiljer sig, flyttar isär eller är allmänt otrevliga mot varandra.


Så här skulle jag också vilja att vår gräsmatta såg ut!

Men som sagt, gårdagen blev faktiskt väldans trevlig. För det första var det soligt och fint, så även om det var alldeles för kallt och blåsigt för att jobba ute så blev man lite extra pigg. Rolle tyckte att vi skulle ta en liten rundtur med bilen, jag är så sällan hemifrån numera när jag inte är på vårdcentralen 2 gånger i veckan (och det är han som åker och handlar). Vi sköter nämligen omläggningen av mitt sår själva nu och sen ska jag bara dit för  kontroll var 14:e dag. Första kontrollen blir på fredag...



Så vad var det då som var så extra trevligt!? Jo, vi åkte först 1,5 mil till Klintehamn för att handla några saker på Coop, sen åkte vi 1,5 mil till Hemse för att handla det som inte fanns på Coop! Därefter åkte vi 2 mil till Jonas i När och handlade det som var absolut roligast och trevligast - och nödvändigast! Blommor!!


Ovanstående är ett av dom 5-6 lika stora växthusen hos Jonas!

Jonas hade funderat hur det var med oss eftersom vi inte visat oss hos honom tidigare. Jag brukar ju normalt vara väldigt tidig med att inhandla penseér, men i år hade det inte blivit av. Dessutom visste han vad vi gått igenom, så han hade undrat hur vi mådde. Men igår var vi alltså där igen och som vanligt kom man hem med en hel del. Det blev 10 småblommiga penseér i olika färger!





Att det blev olika färger på alla berodde på att jag i ett svagt ögonblick frågade Rolle vilken färg han ville att vi skulle ha. Det var tänkt att dom här skulle placeras på framsidan vid ingången, så jag tyckte han kunde få vara med och bestämma för en gångs skull. Han frågade vad han hade att välja mellan och när jag rabblat upp en massa varianter så skojade han först och sa orange, sen sa han; Ta en av alla!    Och den idén stod han för även på plats när han hjälpte mig att lassa krukorna i korgen. Det blev t.o.m. en dubbel småblommig orange.....



När vi till slut var klara - utan att jag tittat på något annat än småblommiga penseér otroligt nog - så begav vi oss hemåt. Annat får vi ta nån annan vecka! På vägen höll vi utkik efter trädgårdar med extra många Scilla och vi körde förbi ett ställe med en otrolig rad med lysande mörkt blå på utsidan av en lång häck. Alltså på utsidan mot hagen utanför. Tyvärr gick det inte att stanna i närheten, så det var bara att köra vidare.



Vi såg inte den här typen av Scilla på något mer ställe, men det är ju inget större fel på dom "vanliga" heller. Så när vi kommit av den större vägen så blev några stopp till på vägen hem. Det gäller ju att njuta av dom medan man kan...



Vackrast av alla vi såg var nog dom här ovan och nedan. Dom växte vid det som tidigare var ett repslagerimuseum lite över en mil från oss. Men det är nog ganska typiskt. Man letar efter nåt och så visar det sig finnas hemmavid.....



Man - alltså jag - blir otroligt avundsjuk på den här blomningen. Dessutom undrar jag varför jag inte köpt på mig några Scilla-lökar under åren. Fast jag har ju det - men det är dom där blacka ljusblå med lite syrenfärgade streck i. Inte alls lika snyggt som dom blå!

Men jag har har kommit till en slutsats och det är att Scilla finns och har spritt sig ohämmat bara där det är gamla hus och trädgårdar med undermålig trädgårdsskötsel. Hos oss som rensar alla rabatter noga (gjorde det tidigare), räfsar och klipper gräsmattan i tid och otid, där förvildar dom sig inte! Det gäller alltså att inte vara för petig i trädgården, vilket gläder mig..... *fniss*

SUSIE


6 kommentarer:

Ingrid sa...

Rensar man, gödslar och klipper gräset tidigt och flitigt blir det inga scillagräsmattor. Jag försökte förgäves få scilla att trivas på Stenstugu och planterade de små knölarna flera år i rad innan jag gav upp.
Så trevligt att du fick ta en tur till Jonas. Jag såg igår kväll att min granne också har varit där, för nu har hon planterat en kruka med fina penséer och de är säkert därifrån, för där är hon en trogen kund.
Ha en fin annandag påsk!
Kram, Ingrid

Janicke Henrikson sa...

Vilka underbara vårbilder! Så härligt med så mycket scilla. Och din dahlia är också helt underbar. Liksom Pagrotskymackan, fräckt nog har jag norpat receptet ...
Känner du förresten till Nors Nalleverkstad i Lärbro? Av dem köpte jag nyss en underbar liten vovve i fårskinn, i ett försök att trösta min vovveabstinens.
Jag önskar er båda en Glad Påsk, om än i sista minuten. Här snöar det idag, och blåser! Men vi har haft några fina vårdagar.

Maribel sa...

Hej Susie!
Vilka underbara bilder med hav av scilla. Så fint. Det kan väl få vara färgglatt på våren, dina penséer är fina.
Ha en Glad Påsk annandag.
Kram /Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilket härligt inlägg! Så fyllt av vår och färgglädje. Alltså, haven av scilla ... helt magiska. Jag brukar se scillahav vid Älvsjö gård på väg till mässan ... du vet säkert som bott där men även om det brukar vara som ett blått hav så tar det här priset. Vi har rätt mycket scilla också i och med att vi klipper gräset sent men det är bara en liten pöl i jämförelse.
Kul med alla olika färger på penséer. Då kan du se vilken sort som blommar längst och bäst och satsa på den nästa år.

Kram Anita

Lena i Wales sa...

Roligt att ni fick en så fin dag.
Vilka enorma områden med scilla, fantastiskt vackert! Och härligt att få se vårbilder från dig också.
Verkar vara ett trevligt ställe där ni köpte penséerna. Viktigt var man köper sin växter, om man blir vänligt bemött växter det bättre. Troligen inte sant, men det känns så.
Trevlig annandagskväll!

Thalassa sa...

Säger som övriga: vilket härliga bilder på blomsterprakt! Jättevackert med scillafälten. (Min svägerskas spaniel hette förresten Scilla).
Jag brukade också plantera penséer tidigt på våren, men efter de två senaste årens ständiga besök av matgäster har jag gett upp. Rådjuren äter upp blommorna. Om de bara knipsar av blomman gör det inte sååå mycket, för de kommer ju igen, men de sliter ofta upp plantorna och slänger dem omkring sig. Otacksamma rackare.
Ha det gott!