fredag 26 mars 2021

FEM FREDAGSFRÅGOR

 Så härligt att veckorna går fort nu, vi är ÄNTLIGEN på väg mot riktig vår! Och det är verkligen på tiden, för mitt trädgårdsintresse bara växer till sig för varje dag!!

Jag tittar på alla TV-program med anknytning till trädgård. Jag läser om trädgårdar i tidningar och jag har börjat läsa i alla mina trädgårdsböcker (ett hundratal) om specifika växter. 


Till vänster: före - när alla torra vindruvsblad var kvar!          -          Till höger: efter rensning.

Det hör dock till saken att jag odlar inget ätbart i min stora trädgård eller i växthuset. Ja, jo förutom 2 vindruvsstockar och 2 små limeträd förstås och sen brukar jag ställa in en eller ett par tomatplantor också. *fniss*


Lite längre in i växthuset.

FEM FRÅGOR

Det här med fredagfrågorna från Elisa är perfekt just nu. Det gör att jag märker att dom här tråkiga veckorna faktiskt går rätt fort. Men snart kommer dom att virvla förbi när våren väl är här - och då får man försöka hålla igen så det inte går alldeles för fort!!

  1. Vad är det sista du gör innan ögonen stängs för natten? Lägger ifrån mig den bok jag läst. För läser gör jag varje kväll/natt oavsett vilken tid jag lagt mig.
  2. Vad handlade din senaste dröm om? Den jag kommer är att vi bodde i villan i Stockholm igen (vilket jag drömmer om ofta, inget konstigt - vi bodde ju där i 30 år) och att vi blivit osams våra grannar. Grannarna var dock inte dom goda vänner som bodde där i verkligheten, hon är tyvärr avliden och han har flyttat hit till Gotland. Istället var det våra goda vänner som numera bor i Småland och som jag pratade med i telefon igår. Jag drömde att jag gick över till dom för att försöka medla fred, men vaknade innan jag fick reda på hur det gick - och vad vi var osams om! 
  3. Hur många timmar sömn per natt brukar du få? 7 timmar är det normala. 
  4. Är du en morgonlärka eller nattuggla? Nattuggla, men numera går jag och lägger mig betydligt tidigare än förr, redan runt halv tolv.
  5. När sover du som bäst? Helt klart framåt morgontimmarna. Jag somnar gärna om och kan då ligga och dra mig halvsovandes framåt nio halv tio. Speciellt om jag inte somnat förrän vid tre/fyratiden vilket händer rätt ofta!

* * * * *

Igår var vi i växthuset och fixade igen så nu är allt grundjobb klart (se bilderna). Dessutom tog jag in resten av limefrukterna. Det blev 14 stycken totalt, men vi hade använt en av dom tidigare så jag kokade marmelad på dom återstående 13 igår kväll. Limemarmelad är nämligen jättegott!


Min lilla spaljé som jag haft Mandeville på, men den dog i vintras. Nu är det bara en liten
uggla och min getinguppsamlare.


Vi åkte ju till Visby härom dagen och köpte en sån där sug & blåsmaskin. Vi kom nämligen på att det skulle ta "evigheter" att få ner alla torra löv. Och det fungerade perfekt att blåsa ner dom, tog en kvart. sen gick Rolle ut och sög upp det som kommit ner - vilket tog ytterligare en kvart. Men han passade på att städa av lite bänkar och resten av golvet också, så han var där ute en hel timme! Tänk vad dumt att vi inte köpt en sug/blås tidigare!!

SUSIE

15 kommentarer:

Karoleen sa...

Adde gillar verkligen sin blåsmaskinen, den är sååå rolig tydligen 😉 Det kanske är en killgrej 😂 Härligt med knasiga drömmar tycker jag, men jag undrar ibland var allt knäppt kommer ifrån! Kram

Hannas krypin sa...

Jag blir alltid så inspirerad när jag hör andras trädgårdsfix. Vill ta tag i min också. Halv tolv är natt för mig, haha. Om jag går och lägger mig så sent så är jag inte människa sedan. Men om jag hade kunnat sova länge på morgnarna hade det ju varit en annan sak.

Hanneles bokparadis sa...

jo, sovvanorna kan förändras med åren

Geddfish ♥ sa...

Förr var jag en typisk morgonlärka men med åren så kan jag sova lite längre. Dock är jag kvällstrött. Men sover bättre numera sen min ställbara säng inköptes och tyngdfilten.
Så fint i er trädgård. Jag har ju "bara" balkong, men får göra det bästa.
Kram och trevlig fredag!

Mrs Calloway sa...

jag var väldigt morgontidig i ungdomen. nu är det tvärtom, men det betyder inte att jag inte är uppe på morgonen. jag blir så imponerad av dina trädgårdskunskaper!

Bokdamen sa...

Jag är kvällsmänniska men inte natt, det sättet John Blund stopp för. Du verkar kunnig om trädgård, jag kollar gärna in vackra trädgårdar men har inte gröna fingrar. Trevlig helg!

Ingrid sa...

Jag kan inte ligga och läsa, för då somnar jag bara och får läsa om flera gånger för att kunna få något sammanhang.
Jag börjar gå och lägga mig vid tiotiden men kommer i regel inte i säng förrän vid elva.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Robert W sa...

Det är väldigt skönt att ligga och läsa innan det är dags att sova.

BP sa...

Du är då en dedikerad trädgårdsmästare och verkar gillar trädgård och växthus. Själv är jag av den lata sorten och är glad att jag har en balkong utan odlingar;-)

Vad gäller dina svar så är vi ändå rätt lika. Vi sover gärna länge och lägger oss sent. Under sommaren är det mera regel än undantag att jag lägger mig vid tretiden på morgonen. Å då går jag aldrig upp förrän klockan 10. Fördelen med pensionärslivet tycker jag:-)

Kina sa...

Även fast jag sover många fler timmar än vad du gör, så älskar jag att ligga och dra mig på morgnarna. Det är så härligt! Sov gott!

Paula sa...

Vilka underbara skira färgglada gardiner du hängt upp! Skrattar åt att du odlar icke-nytto-växter, fast om blommor är vackra så gör de ju den nyttan att de glädjer med sin skönhet! Du är en trädgårdsnörd och jag är en...svampnörd! De gånger jag (utan större framgång) försökt mig på odling så har det bara bestått av ätbara växter, gärna ärter, älskar ärter!
Liksom du läser jag i sängen, fast nu har jag börjat fuska, ibland sitter jag vid datorn tills ögonen trillar ihop o då är det liksom ingen mening...
Kram och fin fortsättning på helgen!

Klimakteriehäxan sa...

Att ligga och dra sig på morgonen är en underbar lyx!

Lena i Wales sa...

Gläds med dig att våren börjat komma till er också! Det har varit en lång väntan.
Gillar dessa frågor och svar. Jag har varit en riktigt nattuggla i mina första 55 år, sedan har jag blivit mer och mer morgonmänniska, konstigt. Min mor mar nattmänniska hela sitt långa liv och jag trodde jag skulle bli som henne.
Med åren är det mer och mer värt att köpa sig till bekvämlighet, så bra att ni tog tag i det och köpte sug-blåsen.
Skön söndag!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Grattis till sug/blåsen. Det var ju raskt fixat att få ihop dom löven. Och så måste jag säga att dina översta bilder från växthuset är så vårligt fina! Ett härligt ljus. Idag har vi haft mulet och det blåser en hel del (som vanligt). Hoppas det varit bättre väder hos dig och att du kunnat vara ute, åtminstone i växthuset.

Kram Anita

Bosse Lidén sa...

Jag gissar på att du drömmer om trädgårdar också - mellan varven med bråken med grannarna. :) Härligt att läsa om din nya energi. Den är du värd. Hur kommer det sig att du inte börjat odla ätbara saker? Finns det något huvudskäl till det?
På den gamla goda tiden var jag både nattuggla och morgonpigg. Det var då det.
Påskkram från ett 12,4 grader varmt Visby.