fredag 1 maj 2020

FEM EN FREDAG

Så var det alltså fredag igen! Idag hade jag dock inte en aning om vilken veckodag det var, så jag började fråga min gubbe lite försiktigt om det var söndag - eller lördag - när vi åkte iväg med bilen. Men så kom jag på att det faktiskt var fredag!!


Årets utseende i pallkragarna!
Det har regnat mer eller mindre hela dan och det är ganska kallt. Bara runt 10 grader. Så för att roa oss tog vi bilen nu på eftermiddagen och åkte ner till Margus hantverksgård på kustvägen och köpte mer sparris. Vi var där förra helgen och köpte en knippe och det var otroligt gott. 
Nu blev det två knippen - trots att vi har hunnit med ett besök i Sanda i veckan för att testa deras sparris också. Det finns ju precis som allt annat olika namnsorter av sparris också.
Den åt vi upp igår dom förrätt så nu ville vi ha mer. Ett bra skäl för en liten utflykt i regnet.....

Förra årets useende - alltså innan Rolle satte dit nya pallkragar - och jag planterade lite lökar och annat smått och gott!!

Igår däremot, då var det solsken, men svinkallt, 6 grader och blåsigt, så Rolle började pyssla lite med aggregaten till poolen och jag var i växthuset och fixade lite. Jag har ju dragit upp mina 8 inköpta dahlior i plastpåsar - och det verkar ha fungerat alldeles excellent. Så när som att 6 stycken har kommit med skott, en har flera "ögon" som är på gång, men den 8:e ser inte ut att finnas nåt liv i alls. Den dahlians knölar är smala som stickor, dom andras hade svällt upp och blivit riktigt knubbiga.
Men jag ger den ett par veckor till, så den fick stanna i sin plastpåse.


Dom 6 som det kommit fina skott på planterade jag i stora krukor. Visserligen hoppas jag kunna få ner dom i några av pallkragarna - det var iaf tänkt så från början - men tills dess ska dom ju pryda sina platser i växthuset och då kan man ju inte ha dom i påsar! 
Jag hittade 6 lagom stora plastkrukor - alltså riktigt stora -  men den 7:e ska jag sätta i en av dom cementkrukor som redan står i växthuset. Och överlever den 8:e så hittar jag säkert en bra kruka till den också. Som tur är var den inte nån av favoriterna.....

Hittade dom här hundtandsliljorna i pallkragen som står nedanför stora altanen på baksidan.

Och sen till den som så riktigt påpekade för ett tag sen att det inte var en rosenpion, Paenois vetchii,  jag hade i pallkragen. Har tidigare döpt om den till en "svavelpion", Paeonia mlokosewitchii, men är det verkligen en sån!?

I vilket fall som helst, vad den än heter så har den nu 8 stora knopp!
Men nog skrivet om vad som hänt dom senaste dagarna, nu ger jag mig på Elisas fredagsfrågor. Det är alltid kul!

************************************************************************************

ELISAS fem fredagsfrågor:

  1. Vad skulle du göra med mer förvaringsutrymme?
  2. Förmodligen fylla den med massor av onödigt.....
  1. Vad skulle du göra med en större bostad?
  2. Flytta till ett mindre! Men skämt å sido så har vi faktiskt en exakt perfekt storlek på huset. Vi har två badrum, två hallar - varav ett används som bibliotek, två stora sovrum, stort vardagsrum, stort kök/matrum samt hyfsat stort kontor – och så vidbyggt jättegarage som numera används som en blandning av verkstad och förråd. Vi har numera ett fristående stort garage. Vi är ju också bara 2,5 pers (den halva är hunden).....
  1. Skulle du hellre ha större kök eller badrum?
  2. Stort kök, vilket vi har! Vi gjorde om det befintliga köket och matrummet till en stor enhet några år efter det vi flyttat hit.
  1. Vad skulle du göra med ett större sovrum?
  2. Det första vi gjorde när vi köpt huset och redan innan vi flyttade ner hit från Stockholm, så gjorde vi ett ”masterbedroom” av två mindre sovrum. Det tidigare största sovrummet med utgång till altanen på baksidan fick bli gästrum. Dom verkar vara nöjda.....
  1. I vilket rum tillbringar du helst din tid hemma? 
Det är nog ganska lika mellan vardagsrum, kök/matrum, kontor och så sovrum förstås.....

😘

***************************************************************************************************
SUSIE


11 kommentarer:

chica sa...

É verdade,Susie! Realmente nesses dias, por vezes ficamos perdidos no tempo. Lindas tuas flores e que MAIO seja ótimo! bjs, chica

Ingrid sa...

Det låter som om du är rätt nöjd med ert boende som det är och det där med större förrådsutrymme leder nog ofelbart till att man samlar på sig mer onödiga prylar.
Ha det så gott i vårrusket!
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

väldigt kallt har det varit, själv gillar jag inte stora rum.

Paula sa...

Låter som att ni har hittat ert drömboende, och det visste jag ju redan. Men på tok för stort för en slarva som jag. Masterbedroom har jag aldrig haft, alltså ett stort sovrum. Gästrum är ju oftast bra att ha, men tidigare då vi bott i treor har vi insett att vi betalar för ett rum som används kanske ett par gånger om året...
Lycka till med odlingarna, ser fram emot alla fina foton när det börjar knoppas och blomma!

Mrs Calloway sa...

så fina odlingar. och ni verkar ha ett härligt hus också. stiligt med gästrum och altan

Ätliga trädgården sa...

Härlig lökbild du börjar med och det låter som ni har ordnat boendet perfekt.
Trevlig helg
/Anette

Geddfish ♥ sa...

Låter som om du är nöjd och att det stämmer rätt bra med mina svar.

Bokdamen sa...

Fin bilder! Verkar som att du är ganska nöjd och det är inte dumt när en är det. Det är jag också med mitt boende i det stora hela.

Karoleen sa...

Åh, som vanligt blir jag både inspirerad och imponerad av dina vackra växter och gröna fingrar. Mina dahlior överlevde inte, men ska försöka mig på den i år igen. Skam den som ger sig �� Härligt att ni är nöjda med boendet, det känns som att ni skapat ett litet paradis när ni flyttade från Stockholm till Gotland. Mitt mål i framtiden är att köpa stuga/boende på ön, Adde är ju född på Hotland och vi skulle älska att bo där i framtiden.

Mirjam Halvarsson sa...

Imponerande vackert i pallkragen! Dahliorna verkar ju lovande också, jag håller tummen för den 8:e :) Tänk sen när dom blommar, vilken prakt!!!
Hoppas solen skiner på dig idag och att det INTE blåser! <3

Lena i Wales sa...

Skönt att ni funnit det perfekta huset på den perfekta platsen.
Och dessutom med en underbar trädgård som visar att våren kommit till er.
Trevlig söndag!