måndag 11 maj 2020

1499 av 1500 - DET ÄR NÄRA...

...nu till mitt jubileum! 

Jag kollade och upptäckte att jag har haft tävlingar både när jag kom till 500 och till 1000, så det är ju inte mer än rätt att jag gör likadant i nästa inlägg, eller hur!?
Alltså ställ in dig på att svara på några frågor som kommer ge dig chansen till att vinna nåt litet kul. Exakt vad får du se i det femtonhundrade inlägget!


Längst ner till höger i vinkeln på långrabatten bredvid häggmispeln växer ett vårolvon (syns en gren av det), Viburnum x jiddii, som är det olvon som har starkast doft. Så när man öppnar ytterdörren så möts man av en otroligt ljuvlig parfym, till skillnad mot den lukt av gödsel som sprider sig ibland. Synd bara att olvonet inte blommar hela sommaren!



Däremot har dess blommor som nu äntligen slagit ut varit "på gång" i flera månader. Men det är först nu när det blev lite varmt (fast nu är det tyvärr kallt igen) som dom slog ut.
Jag läste på lite om det här olvonet och i alla beskrivningar står det att den blir 1-2 meter hög och får vita/rosa blommor. Den här busken är nu c:a 2,5 meter och den har vita blommor med lite svagt aprikos!



Eftersom det regnar idag så kan man säga att vi hade tur som senaste dagarna ägnade oss åt att klippa gräset. På hela tomten (4700 kvm) samt hela det långa diket! Vilket var det värsta - som Rolle fixade naturligtvis. Det jäkliga är att eftersom det regnar så lär vi få göra om hela jobbet om ett tag igen!!


Eftersom jag tidigt varje vår sätter ut en massa penséer, företrädesvis dom småblommiga, så har vi nu såna precis överallt! Dom självsår sig på dom mest otroliga ställen, som dom här ovan som nu växer bland stenarna vid ingången. Och där får dom sitta kvar naturligtvis.....
Och det är inte bara dom, även nunneörten älskar att växa bland stenar och eftersom vi har det utmed husgrunden så finns dom också precis överallt!


I värmen som varit sista dagarna så slog också alla prydnasträd ut. Även det här som brukar vara väldigt sent eftersom det står ganska skuggigt nedanför dom jättestora träden i kohagen.
 Man önskar ju att bonden skulle ta sitt förnuft till fånga och ta ner dom här träden innan dom faller av sig själva. Dom är enormt stora och börjar bli "övermogna", allt enligt dom trädfällarproffs vi pratat med tidigare. Det är lite läskigt, för faller dom så kan dom skada våra byggnader - men det bryr sig inte bonden om!



I pallkragarna växer det så det knakar och hur jag ska få ner några av mina förodlade dahlior har jag inte en aning om. Nej, dom får nog stå kvar i sina krukor och sen placeras ut i trädgården. 


Det är så trevligt att när jag går ut med Santos på kvällen ta ett varv i trädgården och kolla in läget. Dom här bilderna togs alla igår kväll när det hade blivit lite grått och regnet var på gång. Det gäller att passa på för konstigt nog blir alla trädgårdsbilder oftast bättre när solen inte skiner!? 



Förutom en massa tulpaner i pallkragarna så hade även den här pionen börjat slå ut. Jag vet av erfarenhet att den blommor väldigt kort tid, så det gäller att passa på. Och eftersom det skulle regna idag, vilket det också gör, så tänkte jag att det var säkrast att ta en bild innan blommorna förstördes.


I "långrabatten", nästan längst bort vid "stenhörnan bland en massa ogräs, hittade jag igår en grupp tulpaner i en väldigt ovanlig färg. Dom är lite matt rödlila med svagt gult inuti, en kombination som jag undrar varför jag satt. Tror nog att jag trodde att dom var starkt lila med gult, för det gillar jag!
Men - alla färgkombinationer hos blommor är snygga och dom blev betydligt snyggare på bild - så dom är ganska OK ändå!!




Dom här gula växer också i "långrabatten" och dom gillar jag starkt. Man ser dom på långt håll och dom växer precis mittemot köksfönstren, så jag kan njuta av dom även när jag är inne!




Men - några som jag verkligen saknar är den här sorten som tidigare också växte i "långrabatten". Det finns endast en enda kvar, men WOW så den lyser på sin plats. En tulpan helt i min smak.....
Tyvärr blev bilden suddig, men det gör inte så mycket - man ser ändå hur tjusig den är!




Som du förstår är jag "galen" i tulpaner, kan aldrig få nog av dom. Vill bara ha fler och fler och fler!
Så det är ju väldans passande att jag numera bor på en ö där det förekommer vildtulpaner - och just i år är dom - liksom maskrosor och vitsippor -  enormt många!
 Dom finns överallt, så vi åkte förbi ett ställe där jag vet att dom finns här i Eksta och tog några kort.
Sommaren efter vi hade flyttat hit - alltså för 16 år sen - så åkte jag över till Sanda Handelsträdgård för att köpa lite växter. 
På vägen dit så tyckte jag att maskrosorna var så bleka och såg lite underliga ut, så jag var tvungen att stanna och kolla. Då såg jag att det såg ut som tulpaner och blev väldans förvånad, så på plats i Handelsträdgården så frågade jag en kvinna som jobbade där vad det var för nåt? 




Hon hade inte en aning, sa hon. Nåt som såg ut som vildtulpaner hade hon aldrig hört talas om!
Men hon skulle kolla med ägarinnan som genast kom fram till mig och berättade att visst var det vildtulpaner. Dom hade tydligen tagits hit för flera hundra år sen och därefter spritt sig överallt.
Att den andra kvinnan inte visste berodde på att hon var nyanställd och nyinflyttad från fastlandet!!

Jag har också fått lära mig att ALDRIG plantera dom i trädgården - om man inte gillar ogräs.
Dom sprider sig både med frön och med rottrådar och blir till slut omöjliga att rensa bort.
Har en vän som inte visste det och satt några i gräsmattan, som alltså nu efter 20 år endast innehåller vildtulpaner.
Så varning utfärdas!

SUSIE

6 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Susie!
Vilka fina tulpaner du har, den gul-lila var väldigt fin.
Här är det sol idag men kallt.
Ha det gott /Marika

Anni sa...

Fniss, det finns ju vildtulpaner även på fastlandet ;-)
Kul med inlägg nr 1500! Visst blir man förvånad över att man skrivit så mycket! Lade du ner den andra bloggen, den som du startade i rädslan för att blogspot skulle upphöra?
Ett doftande olvon skriver jag upp på min önskelista. Vårblommande och doftande är en toppenkombination!
Kram!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Tycker den tvåfärgade tulpanen är jättesnygg. En gräsmatta full av vildtulpaner låter ju härligt, fast kanske lite för härligt :)Läskigt med de höga träden, om de står så nära er att dom kan falla på byggnaderna.

Här hade vi frost inatt, minus 2 var det när jag klev upp och inatt ska det bli lika kallt och natten till torsdag ännu kallare. Tur jag inte tagit ut något och att jag hann att fotografera och njuta av magnolian som garanterat nu kommer att få bruna blad. Trist!

Kram Anita

tanthuset.blogg.se sa...

Snyggt, ordning, reda och välskött...det är vad jag kan säga om er trädgård! Jag blir så imponerad <3 Vildtulpaner kan jag nog sätta här, här uppe behöver vi livskraftiga blommor :D Tack för en fin rundtur, Susie...kram!

Bosse Lidén sa...

Nu börjar det brännas på allvar. Jag kollade min gamla blogg. 1476 inlägg finns där.
Vill jag se något vackert är det bara att titta in på din fina trädgård. Jag har ju sett det på plats och tycker det är helt uppenbart att det inte ska få stå gamla stora, trötta träd som skulle kunna åstadkomma stor skada. Han borde släppa på sin stolthet, tjurighet eller vad det är som tar emot.
Fick ni också snö igår. Vilket busväder.
Kram Bosse

Hanneles bokparadis sa...

Fint ni har det.