KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 3 april 2020

FREDAGSFRÅGOR m.m.

Jag börjar med att svara på Elisas fredagsfrågor och sen blir det lite från trädgården. Bilderna tagna ikväll vid sextiden när jag tog kvällsprommisen med Santos.

*********************************************************************************

ELISAS fem frågor:


* Ser du till att hålla upp dörren för folk?

Ja - om jag inte är fullastad förstås, då förväntar jag mig att nån håller upp dörren för mig!


* Säger du tack för maten även om du "bara" är hemma?

Javisst, när Rolle hjälpt till med att duka eller gjort iordning morgonfikat (vilket han gör för det mesta), då tackar jag. Annars är det ju jag som lagar all mat.....


* När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det         någonsin av?

Numera så blir det alltid av – om personen ifråga bor på ön eller är här nån längre tid. 
Men...tidigare när man bodde i Stockholm så var det nog mer ett sånt där uttryck man 
slängde ur sig och inte tog så allvarligt på.


* Rättar du folk när de säger något fel?

Nej - inte om det bara är ord det gäller! Har en gubbe som är lite av en ”ordpolis” så jag tycker det räcker. Däremot så rättar jag folk som ”snackar goja” i ämnen jag verkligen kan och är 100% säker på!. 


* Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp?

Jättetrevligt – jag gillar service i alla lägen vare sig jag behöver den eller inte! 


😉

*********************************************************************************

På den här spaljén har jag 2 Clematis som var en stor torr risklump efter vintern som hängde rätt ut en halvmeter utmed spaljén hela vägen ända upp. Mitt i allt ris hade det brutit en massa redan, så det var verkligen hög tid för mig att klippa ner dom.

Efter en riktigt hemskt blåsig dag igår med stormbyar, så började vinden bedarra i morse så jag tog mig ut i trädgården en stund efter lunch och klippte ner klematisarna vid entrén. Det var ju ingen värme precis, så nån längre stund blev det inte tyvärr. Men betydligt bättre än igår då jag endast var ute till växthuset och fixade lite. 

Nu är alla hyacinter på gång i rabatten nedanför rosspaljén i "förträdgården".

Bl.a. så var jag tvungen att för andra gången bespruta några växter som var helt fulla av bladlöss. Hade visserligen gjort det för 10-14 dagar sen, men det färdigblandade "ofarliga" medlet - Raptol Insekt Effekt - verkade inte fungera till fullo.

Eftersom bilderna är tagna ikväll när jag gick ut med Santos, så blev det mest bilder utifrån från vägen. När jag kom tillbaka frös jag så hemskt att jag hade väldans bråttom in. Här är det ett vårolvon som har växt enormt och nu är ungefär 
3 m hög och har massor av blomknopp. 

Fast det kanske bara var så enkelt att jag inte kommit åt alla bladen ordentligt när jag sprutade, det var nämligen ett par klätterväxter med MASSOR med blad - och hur 17 ska man då komma åt alla blad på baksidan!?

I pallkragarna växer det otroligt just nu...snart börjar det nog blomma ordentligt.  Men även gräset har växt, förutom på dom nysådda ställena. T.ex. på dom två ställena i varje ände på pallkragsrabatten där vi tog bort en sektion och ändrade antalet från 10 till 8. Där ser det inte kul ut just nu faktiskt..... 

Igår gjorde jag alltså en nytt försök att bespruta, men jag misstänker att det är löss kvar fortfarande för att jag fortfarande inte kommit åt baksidorna ordentligt. Dom två angripna plantorna växer mot en liten spaljé i en stor odlingslåda bredvid varandra. I värsta fall får jag kanske be Rolle dra fram lådan åt mig så jag kommer åt att spruta från andra hållet.

Det här med tillväxten i pallkragarna är otroligt. Om jag jämför perennerna där med dom som växer i mina vanliga rabatter så är det en fantastisk skillnad. Enda nackdelen med pallkragsodling är att man måste passa dom noggrant  med vatten.....
Nu hade jag slut på det färdigblandade medlet, men jag hade ett annat som jag blandade till så jag kunde spruta klart. Få se i morgon, det kanske är ett mer effektivt och bättre medel. Man kan ju alltid hoppas.....

Några nästan helt utslagna hyacinter nedanför en gul/grönbrokig järnek.
Det här med bevattning och eventuellt bevattningsförbud trodde man ju inte skulle drabba oss efter en så blöt säsong som vi har haft. Men...redan nu har en stor del av ön fått det från 1 april. 
Fast inte vi ännu, men det kommer nog. Det gäller dock endast det kommunala vattnet, har man egen brunn så får man vattna. Och det har man ju.....

Vi behöll brunnen när vi drog in kommunalt vatten. Så det vattnet använder vi endast till trädgården, mycket bra att ha när bevattningsförbudet dyker upp. Just i pallkragarna vattnar jag med en "jordpinne" som jag ansluter med slang till brunnen. Sen kan jag vattna i c:a 4 timmar innan det tar slut i brunnen - för den dagen. Dagen efter är det lika mycket vatten i brunnen igen!

SUSIE

5 kommentarer:

Carina sa...

Bra att ha eget vatten till hands det underlättar. Kanske ska önska en sommar med mer regn så att magasinen återfylls ännu bättre?

Ha det gott! Carina

Karoleen sa...

Som vanligt hos dig är det jättefina bilder på din trädgård! Hoppas Santos mår lite bättre och att sprutan gjort nytta.

Självklart är man artig, artighet varar längst som det så fint heter... och jag skickar gärna ut goda vibbar i världen ����

Sara Pepparkaka sa...

Jag borde verkligen klippa ner min clematis också, nu när du påminner mig!

Paula sa...

Så fint det ser ut i dina odlingstäppor! Här fick vi ju snö så krokusar och andra hamnade under ett vitt täckte. Men de är nog vana. Jag tycker också att det är trevligt att någon frågar om de kan hjälpa till. Är det så illa så du inte får någon avlastning med matlagningen? Men kanske blir du istället bjuden på mat ute ibland?
Trevlig fortsättning på helgen

tanthuset.blogg.se sa...

Tack Susie för dina bilder, jag blir så glad av att se dom. Växterna, djuren och naturen bryr sig inte om Coronan, tack o lov....dom ser till så det finns framtidstro
Hoppas din söndag blir solig och fin, så du kan njuta av din trädgård <3