torsdag 23 april 2020

EN ELOGE TILL ROLLE

Eftersom jag inte längre kan göra "allt" i trädgården så har min tidigare totalt ointresserade gubbe varit tvungen att ställa upp. Och det har han gjort helt fantastiskt.....

Han som faktiskt är fem år äldre än mig är jätteduktig och väldans pigg, mycket piggare än vad jag är. Det enda problemet han har (förutom två typer av cancer - som han dock inte lider av just nu) är att han är vinglig. Därav det här med ändringen av trådgardinerna som jag skrivit om tidigare. Alltså kör han hårt, både inne och ute.....

Så du förstår vad det är jag kallar vad!
När det gäller trädgårdsjobb så var det så att han tidigare skötte grovjobbet. T.ex. klippte och rensade bort det värsta ute i "parken", resten skötte jag. Men numera så är han tvungen att sköta det mesta.....

Tidigt i våras innan alla hyacinter börjat komma upp under rosenspaljén.
 Han som tidigare hatade att jobba i trädgården, går nu ut alldeles självmant och börjar sätta igång med olika jobb. Det han t.ex. gjorde i måndags var att börja rensa under rosenspaljén i förträdgården. Han orkade dock bara med en sida, för han rensade inte bara under klängrosorna utan också gruset utanför - och så la han på nytt grus så det skulle se fint ut. Allt utan att berätta nåt för mig! Jag trodde han höll på med bilen.....

Den orensade insidan.

När han till slut talade om att han rensat lite så berättade jag att jag hittat en gammal bild då det var rensat och snyggt med nytt pålagt grus. Då svarade han bara att "Så fint blir det inte i år!"
Så gick jag ut med Santos och naturligtvis tog jag en runda förbi rabatten för att se vad han gjort - och upptäckte att han även rensat gruset utanför och lagt på nytt grus!
Han är en riktigt gullig och mycket klurig gubbe.....

Baksidan som han rensade förrgår - och la på nytt grus!
















 Rolle fortsatte med framsidan på spaljérabatten i tisdags och jag övergav jobbet med trådgardinerna på altanen, det var klart. Istället klippte jag gräsmattan på "innertomten & baksidan".
Och ve och fasa, vad hände!? Jag körde jag fast!

Självsådda scilla utmed staketet.
Där satt jag som en idiot på åkgräsklipparen som fastnat i rotsystemet till bambun i "långrabatten"!!!
Om man som bilförare kör en midjestyrd gräsklippare precis som en bil, då kan det bli så här. Har gjort det en gång tidigare och då fick vi köra in bilen och dra bort den från gunnebostaketet den fastnat i. Nu fanns det förmodligen ingen plats för vår lilla skåpbil, det var precis på andra sidan om "pallkragarna".....

Kvällsbild av framsidan.
Den här gången lyckades dock Rolle lyfta bort gräsklipparen med hjälp av en sån där speciell domkraft som man pumpar upp. Han har två sådana, men han tog den minsta och äldsta.
Klipparen är fruktansvärt tung så man orkar inte lyfta den, men med hjälp av domkraften kom den till slut upp på gräset istället för att vara inkörd 1 dm i rotsystemet på bambun.

Pärlhyacinter som tagit sig in bland stenarna i "ruinen".

MEN...precis när vi var klara lossnade infästning av stången till domkraften - den var gammal och sliten - och Rolle föll handlöst bakåt. Där var ju pallkragarna och Rolle föll alltså med ryggen på kanten - och gjorde sig vansinnigt illa!
Först trodde jag han svimmat av, för det gjorde tydligen så ont att han tappat förmågan att skrika. Han bara låg där och kippade efter andan...och när han till slut kunde prata så fick jag inte hjälpa honom. Efter mycket om och men kom han upp på benen, men sen var det naturligtvis slutjobbat för den dagen.

Efter gårdagens jobb.

Rolle hade hemskt ont på kvällen och vi var lite oroliga för att han brutit ett revben, men han gav sig inte utan igår var han ute igen och fortsatte med "spaljérabattens" framsida. Själv fortsatte jag med att klippa gräs, i "förträdgården" och bakom garage och bod. (Men jag höll mig långt från eventuella ställen att fastna på.)
Rolle har - som jag - tröttnat helt på det här med att lägga skyddsmattor under grus, det blir bara extra jobbigt när man ska rensa. Så nu grävde han upp allt grus framför rabatten och tog bort mattan - som var full med ogräsrötter som växte rätt igenom. Ett otroligt jobb!

Fler självsådda (?) pärlhyacinter i "ruinen".

Det som är kvar nu är att rensa klart i själva rabatten, men det ska han fixa nån av dom närmaste dagarna säger han. Och jag ska då ansa och klippa klängrosorna samtidigt - men inte i morgon för Rolle ska besiktiga skåpbilen och jag ska till frissan i Ljugarn.
Står nämligen inte ut längre med mitt hemska för långa och risiga hår, så jag är tvungen att bryta den självpåtagna isoleringen. Så i morgon blir en vilodag - kan behövas!

SUSIE

3 kommentarer:

tanthuset.blogg.se sa...

Ojojoj.....stackars Rolle!!! Hoppas det inte kommer surt efter, efter det äventyret!! Men vilket arbete han lagt ner, fast fint blev det...ni är så duktiga med er trädgård <3

Hanneles bokparadis sa...

min ointresserade make har också börjat göra mer i trädgården.

Carina sa...

Tråkigt med Rolles fall men härligt att han rensar vidare. Resultatet blir fint :)

Ha det gott! Carina