torsdag 26 december 2019

JULEN 2019

Nån direkt julstämning ute har det inte varit under årets helg. Vi har gråmulet höstväder med +6 grader, gräsmattan växer och bellisen (tusenskönorna) i den blommar för fullt!
Men inne hade jag c:a 60 ljus så Rolle fick stänga av värmen på eftermiddagen på julafton. När alla ljusen sen varit tända ett tag så gick brandlarmet. Först var det för att jag glömt bort glöggen på spisen så att den vrålkokade, sen var det tre ljus jag haft ett 10-tal år som tydligen larmet inte gillade. Det var tre ljus som såg ut som "stenar" och jag därför aldrig eldat upp, men nu tyckte jag det var dags. Men det gick alltså inte.....


Förra året tog jag inte fram alla juldekorationer, men i år tog jag fram nästan allt. Det blev väl kanske en kartong kvar + 1 stor kartong med guld-, silver- och blåfärgade kulor till granen. Jag använde enbart dom röda i år, man måste ju "förnya" sig lite.

Rolle och Cronis efter middagen.

Vi hade jättetrevligt på julafton med våra goda vänner Cronis & Beth som bor här Eksta och som varit här runt 12-13 julaftnar nu. Alltså en mycket trevlig tradition. Eftersom dom just nu är lite knackiga så hämtade Rolle och körde sen också hem dom när dom tröttnat på oss. (Det är bara några minuters väg härifrån, på andra sidan Eksta).

Susie och Beth
 Cronis och Rolle är gamla skolkamrater och hade inte setts sen dom slutade skolan i Stockholm när dom var 15 år. Så råkade vi en dag se honom tillsammans med hans fru Beth när dom var på företagsposten i Hemse. Rolle tyckte han kände igen honom och frågade kassörskan vad han hette och var han bodde - vilket alltså visade sig vara här i Eksta! Resten är historia.....

Lite av hallens juldekorationer!
I hallen hänger alla julkort!



Vi hade alltså en trevlig julaftonskväll, men en jättetråkig sak hände dock. Julskinkan - som vi inte hunnit provsmaka innan julafton - visade sig vara urusel!!! Så den lämnade vi tillbaka på på Coop på Juldagen och "tackade för lånet"!


I köket

 Jag hade gjort mig till och köpt en färdigkokt Gourmetskinka från Scan av Pigghamsgris på 2,6 kg. Alltså värsta modellen! Den kostade 149:-/kg och när vi sen upptäckte att den var hård, torr och dessutom hade senor i sig, då blev vi faktiskt riktigt förbannade!!

I matrummet mot sovrummen



Förra året köpte vi en färdigkokt Scans som jag sen griljerade och den var jättegod. Så Rolle tyckte vi skulle göra likadant i år för att underlätta för mig, men det gör vi nog inte om igen. Så vi åt väl bara en 3-4 skivor totalt och sen fick dom tillbaka den på Coop i Hemse och vi fick tillbaka 387:- kronor!

I matrummet in mot vardagsrummet.

Men på grund av detta hade vi alltså ingen skinka igår kväll...och vi hade ju en middagsgäst. Så istället blev det griljerade revbensspjäll med sås och kokt potatis efter smörgåsbordet som innehöll:

Sill 3 sorter - varav en egeninlagd
Lax 3 sorter - varm- och kallrökt plus gravad & gosås
Ägghalvor med majo & rom samt avocado
Gurras sardiner i tomatsås (Rolles "måste ha" på julen)
Hemgjorda små köttbullar
Prinskorv
Små tomater och smörgåsgurka
Kålsallad med sesamfrön
Rödbetssallad
Smör, chiabatta samt vörtlimpa och kavring
Stiltonost med kex, fikonmarmelad och paprika 

Mitt "tomteskåp"

Rolles fisketavla
Efter maten blev det först Stilton och sen blev det Gino i portionsskålar till efterrätt med portvin (precis som på julafton) och sen var vi stoppmätta. Precis som man ska vara under julen!
Och vi hade väldans trevligt med Ylva, som är änka efter vår hustomte och vän Erik och som bor en bit bort bara.

Juldekorationer i matrummet på den halva väggen mot biblioteket.

Rolle och Ylva
Som synes på uppradningen av mat ingen Janssons, den åt vi faktiskt upp till lunch igår. Och inte heller nån vanlig sallad eller andra grönsaker än gurka och tomat - för det är aldrig någon som äter utan man får kasta det. Jag vet inte, folk verkar inte vara så förtjust i grönsaker som vi är.

Vitrinskåpet i vardagsrummet, det enda stället där jag INTE byter ut grejorna 
i skåpet mot julsaker - men ovanpå.....
Inte heller någon inlagd böckling (min personliga favorit) för den var slut både på Coop och på ICA. Och absolut ingen lutfisk - till min sorg, jag älskar lutfisk - men Rolle tycker att det t.o.m. luktar illa när man kokar den.....!? Som du förstår klarade vi oss alldeles excellent utan torr julskinka - men trist är det när det blir en sån otrolig miss!!

Santos favoritplats i min soffa i vardagsrummet.
Idag, annandagen, så har vi bara softat, glott lite på TV, pratat i telefon och så har jag gjort iordning det här inlägget. I morgon ska jag passa på att gå in hos mina bloggvänner och kolla hur dom har haft det.

Idag tog jag lite bilder tidigt innan det blev för mörkt.


Dukat för två - det blev inga bilder från julafton- eller juldagsmiddagarna. Hade inte tid då.....

Förutom att ta det extremt lugnt så fixade jag till både lunch och middag. Rolle fick stekt potatis och rester till lunchen, själv tog jag hårt tunnbröd med Stilton. Var fortfarande stoppmätt sen middagarna innan!

Sen gjorde jag en laxlåda till middag på resterna av den varmrökta, den kallrökta och den gravade laxen. Lite lyxigt egentligen, men den gick verkligen hem hos både Rolle och Santos (som fick slicka våra tallrikar).



God Fortsättning 
önskar
SUSIE

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har också varit med om att lämna tillbaka en skinka till Coop, men inte för att den var torr utan för att den luktade skunk. Jag tänkte först att det bara var lite unken doft från förpackningen och la den på en plåt och satte in den i ugnen, men den kom kvickt ut igen och så ner med den i en kasse. Det var inget snack alls, jag fick tillbaka pengarna den kostat plus lika mycket till. Det var inte heller någon billig skinka utan en sån där fin pigham.

Det var kvällen före julafton, så sen fick det bli en färdigkokt för första gången och det gick bra det med.

Du har så juligt och fint överallt. Här är det inte riktigt lika tjusigt!
Kram, Ingrid

Mia Halvarsson sa...

Så himla julfint du har gjort det där hemma <3 och matbordet dignade ju av alla möjliga delikatesser så det gjorde nog inget att skinkan inte fanns med men visst 17 är det trist när man inte blir nöjd med det man köpt! Hoppas att årets avslutande dagar blir fina för er, Susie!