torsdag 8 augusti 2019

JOBB & PRIORITERING!?


P1030491
Blommor på altanen ovanför ”poolrabatten”.

P1030493
Nedanför altanen/poolen mot rosenfollyn och parken som är på andra sidan gunnebot.


I förrgår var det en bra måndag. Vi fick nämligen en massa gjort i trädgården. Vi gjorde ju ingen nytta alls i helgen, utan ”sparade” det till den här veckan – så det finns jobb…..
Det här med att inte göra några storjobb i helgerna är egentligen ganska löjligt. Men även om man är pensionär så sitter det kvar att det ska vara lite extra mysigt och att man ska äta och dricka extra gott i helgerna. Ändå var det så att en gång i tiden så fick man ta till söndagar om nåt större jobb skulle utföras  – dom andra dagarna jobbade man! Så det är lite konstigt…..
Och vi jobbade faktiskt mycket, väldigt mycket. Det gör man när man har ett eget företag. Även om en del vänner inte tyckte det. Jag vet en gång när någon frågade en väninna till mig vad jag jobbade med och jag hörde henne säga; ”Jobba!? Hon jobbar inte! Dom har ju ett eget företag!!” Det hon inte hade fattat var att jobbade man inte extra hårt kom det inte in några pengar. Det fanns liksom inte nån annan som betalade ens lön!
P1030497
Nyklippt gräsmatta.
Bara en sån sak att vi faktiskt alltid jobbade halva lördagar och att under fem år mellan 1993 och 1998 hade vi ingen semester alls! Tidigare när vi hade två anställda så lyxade vi oss med några veckor på hösten, då blev det USA eller Storbritannien. Men efter 5 år utan semester var dom fyra dagar vi hade på Gotland i början på september 1999 verkligen efterlängtade. Och det är alltså dom dagarna som gjort att vi bor här nu!
P1030496
Den rensade biten av ”poolrabatten” ser kanske inte så stor ut, men jäklar vad tid det tog!
Men tillbaka till det här med vad vi gjorde i förrgår. Vi rensade klart den bit av poolrabatten som vi börjat med förra veckan. Efter mycket om och men fick vi bort markduken (se tidigare inlägg). Sen körde Rolle med den nya lilla elektriska fräsen, finrensade, krattade och så la vi på MASSOR med täckbark – men alltså använde vi oss INTE av någon markduk! Aldrig mer!! När ogräset kommer upp, för det gör det naturligtvis, då ska det vara lätt att rensa bort.
P1030490
Ser att jag inte lagt ut dom stora dekorationsstenarna, dom ska jag genast gå ut och flytta! 
Den vänstra busken, en japansk kerria samt den till höger, en lila/orangeblommande buddleja ska vara kvar. Den senare skulle bli max 1 m, nu är den nästan två! Bakom dom växer en liten japansk gulbladig järnek och en gulbladig rönnsumak – dom måste naturligtvis vara kvar. Sen ska vi ha kvar den svartstammiga bambun längst till höger, även Miscanthus-gräset samt några dagliljor och Iris om det går. Däremot vill jag gärna få bort den japanska bambun, men det går nog inte. Den är så vansinnigt invasiv!
P1030494
På framsidan är detr enormt torrt, här börjar faktiskt både det ena och det andra torka in helt!
Nu har vi alltså hälften av ytan med ogräs och matta under som ska bort kvar, men vi sparar det tills längre fram – eller kanske t.o.m. till nästa år. Men – risken är att sätter vi inte igång och rensar i år så kanske vi ändrar oss om vad som inte ska vara kvar, eller vad som måste bort. Men vi prioriterar inte det här jobbet, det är ju inte världens roligaste precis! Dessutom finns det annat att göra där ute, vi har hela 5000 kvm att sköta om!!
P1030486
En mycket vacker gammal CORD vid tomatförsäljningsstället!
Igår blev det alltså lite av en vilodag för oss, man kan ju inte jobba ihjäl sig. Så vi åkte över till När på andra sidan öjn och köpte massor av tomater hos vår favoritodlare. Där odlas det nämligen i vanlig jord, inte i nåt substrat – alltså så smakar tomaterna gudomligt. I morgon ska jag koka Evas Polska Tomatsoppa – som också är gudomligt god – och frysa in.
P1030498
Rolle lusläser Biltema-katalogen!
Idag har vi återigen kört hårt, men bara på våra åkgräsklippare! Jag tog hand om innertomten och förträdgården, Rolle tog bakom garage och trädgårdsbod. Sen vattnade jag på altanen och så badade jag, medan han pysslade om vår lillbil, Peugeot Bipper. Bara för att vi fraktar saker och ting i den så tycker Rolle att man inte kan slarva, den måste vara prydlig ändå!
Sen kom han upp på altanen och ägnade sig åt sin ”porr”; Kataloger med biltillbehör och teknik. Min ”porr” är allt som har med trädgård att göra…..!!!

3 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Ja, nog finns det jobb i en trädgård alltid, det är bara ambitionen och lusten till vad man vill ha, som styr!
Vilken lustig kommentar om ert företag, vissa pratar utan att tänka...Och det är lätt att ha åsikter om man inte är insatt, eller intresserad av dylikt. Som en vän till mig en gång utbrast, när jag anlade en ny rabatt -Skall du inte ha nån fritid alls?! ;) Det är ju trädgård som ÄR min fritid liksom ;)

Ha det fint, och njut av ert utförda arbete i trädgården!
Gunilla

Carina sa...

Visst finns det alltid något att göra... ..om man vill. Tycker det är väldigt skönt. Jag fått en omvänd kommentar - ni tjänstemän har bara rättigheter, underförstått vi jobbar inte... Tänker det är samma fast på olika sätt.

Ha det gott! Carina

Ölandsvindar sa...

Lite avundsjukt har jag tittat på väderkartan ibland och konstaterat att Gotland får regn men inte vi på Öland. Här handlar det mest om att vattna nu! Ja, utom syrenerna förstås. Där har vi snart fått ihop en hel kärra som ska till tippen. Det är meningen att det ska vara syrenbuskar med lite mellanrum utmed stenmuren vid vägen. Väldigt snabbt förvandlas det till en sammanhängande häck. Gubben köpte en ny, liten fantastisk såg i går så nu är vi redo att fortsätta. Trevlig helg till er /Kerstin