fredag 31 maj 2019

KRUKOR

Efter den ”otroliga” värmen härom dagen på 19 grader, så har det återgått till ett mer kylslaget väder igen.  Igår var det t.ex. 15 grader – och dessutom så blåste det. Ja, t.o.m. regnade framåt kvällen!
P1030060
Helt otroligt så blommar min lilla azalea helt överdådigt på murrabatten bland allt ogräs i år!
Den här våren är väl kanske inte riktigt så där skön som man önskar sig. Men OK, det gör inte så mycket att det är kallt framåt kvällarna, man kan ju ännu inte sitta ute då i alla fall. Det är fortfarande för mycket pollen. Men till luncherna skulle det vara trevligt…..
P1030062
Den är inte stor den här azalean men vackert lysande röd!
Jag tror dock att det är slut på pollen efter regnet igår kväll. Visserligen kom det inte mycket precis, det blev inget utslag i mätaren ens en gång. Men det tog nog med sig det värsta som var kvar och dessutom har blåsten gjort att allt ”fnas” från tallarna kommit ner (och ligger på vår altan).
P1030058
Den här är en av två överlevande kaktusar av fem jag fick skott till från en bloggväninna för flera år sen. Vem kommer jag naturligtvis inte ihåg…..man får skämmas!
När Rolle kommer hem från Visby så kan han få tvätta av altanen, men nån lunch där ute blir det nog inte. Men man vet inte, solen skiner så det kan ha blivit mycket varmare…..
P1030057
Den här underbara lilla gulbladiga dvärgschersminen fick jag för snart 14 år sen i 60-årspresent av Karin i Skara när vi besökte hennes trädgård för första gången.  Den har bott på tre ställen i trädgården, den här platsen i min rosenfolly sen 7-8 år sen – och här verkar den trivas!

Rolle åkte iväg redan klockan åtta i morse för dom har REA på Ö&B. Dessutom hade jag gått med i deras kundklubb och skulle få 10% rabatt. Trevligt och perfekt tajmat eftersom jag omgående behövde lite mer ytterkrukor – samt lite annat smått och gott därifrån.
P1030063
Trots att det är en så kalkrik jord här så har min rhododendron överlevt. Men jag bytte jord på en stor yta när vi planterade den och azalean…..

Igår skulle jag nämligen plantera klart dom sista sommarblommorna jag köpte hos Jonas Växthus i När i måndags. Det kunde jag dock inte göra beroende på att antingen var krukorna jag hade för små – eller för stora – eller för fula – eller hade hål i botten vilket inte är så bra när dom ska stå på altanen. Det blir fula avlagringar på golvet och eftersom vi laserat det svart så det syns mycket tydligt!
P1030061
Jag är väldigt svag för rhododendron och hade flera läckra i Stockholm, men här dör dom tyvärr efter några år – och inte bara dom utan även annat surjordsälskande!
Nu ska det bli väldans spännande att se vad gubben min kommer hem med för krukor. Det är inte alltid vi har samma smak, men jag har försökt ge honom så mycket uppgifter som möjligt av vad jag vill ha och gett honom fler alternativ beroende på vad som fanns kvar på rean. För det mesta lyckas han. Han är riktigt duktig, men det finns tillfällen när det inte riktigt fungerar…..
P1030065
Mina små palettbladsplantor lever och frodas. Just dom här står i en jättestor kruka på altanen – i halvskugga – och jag vet att det kommer bli för tätt, men då gräver jag bara upp några och sätter i dom andra krukor. Plats har vi ju…..även om det är jobbigt att springa omkring och bära vattenkannor till så många. Räknade krukorna igår och då hade vi 15 stycken på stora altanen, 1 på lilla altanen, 5 nedanför stora altanen, 4 vid infarten och ingången – för att inte tala om alla i växthuset.
Ja, jag vet! Det är kanske lite många när man dessutom har en jätteträdgård. Men för några år sen hade jag 60 varje sommar – men då hade vi inget växthus – så jag har minskat ned på dom!
SUSIE



Inga kommentarer: