onsdag 29 maj 2019

GRÄSKLIPPNING, PLANTERING & MÅLNING

Gårdagens inplanerade trädgårdsjobb blev avklarade. Innertomten, förträdgården och bakom uthusen kunde jag äntligen klippa efter några dagars regnande.
P1030048
Bild tagen från parkbänken i stenhörnan över ”innertomtens” framsida.
Men vi började med att tidigt på morgonen gå ut båda två och klura på var exakt vi skulle sätta dom 4 klängväxter vi köpte för några dagar sen. Det var 2 stycken guldhumle – eller som jag kallar dom; Japansk Humle. Sen var det också 2 stycken bokharabinda – eller som dom tydligen heter numera; Silverregn! (Vackert namn.)
P1030053
Bild tagen från innertomten över ”förträdgårdens” spaljé.
Vi skulle ha dom någonstans vid rosenspaljén eftersom rosorna där bara dör på grund av den enorma torkan vi har haft  – och som inte direkt ser ut att bli speciellt mycket bättre i år. Vi har en alldeles för lätt och torr sandjord för att dom ska trivas, trots att vi bytte jord och planterade dom i ”rosjord”. Men det var dock för c:a 10 år sen vi gjorde det…..så den är ”uppäten” vid det här laget! Och vattna får man ju inte göra…..
P1030051
En Allium bland buskar och rosa aklejor.
Jag pekade med hela handen och Rolle grävde enligt mina instruktioner 4 djupa gropar och så satt vi ner plantorna. Rolle la på jord, jag trampade till och vattnade och när allt var klart så la Rolle grovt grus över. Vi har nämligen det på hela rabatten under spaljén. Alltså ett perfekt samarbete! Nu syns det inte ens att vi grävt där. Det ska bli enormt spännande att se hur det blir…..
P1030052
Mera vildväxande rosa aklejor under en rödbladig smällspirea i ”långrabatten”.
För ”säkerhets” skull lämnade jag ett utrymme i mitten på spaljén. Så blir det inte som jag tänkt mig – alltså att Silveregnet växer ihop – så kan jag antingen slå ner ett till. Eller kanske ett blåregn!? Har ju inte längre nåt sånt och jag är väldans förtjust i dom.  Och då har man ju nåt som blommar på våren också…..
P1030047.jpg
En liten amerikansk buskkastanj i långrabatten. Blir inte högre än 2-3 m och blommar med rosaröda blommor.
Sen var det alltså dags för gräsklippning vilket gjorde Santos jätteledsen. Han gillar inte det. Så han gick först upp på altanen och la sig, men när Rolle gick ut i parken och jag svischade förbi nedanför på min åkgräsklippare, då gick han in (vilket är bra, då kan man inte köra på honom).
P1030050
I slutet på långrabatten, i stenhörnan, växer mitt favoritträd; Gleditsia `Sunburst´ = korstörne. Enda nackdelen är att det bryter så sent, först nu i slutet på maj/början juni. Men i år hittade jag nåt ”konstigt” på det. Trodde först det var nån ohyra tills jag såg att det blommade! Har det aldrig gjort tidigare!!
Det Rolle roade sig med (ja, verkligen roade sig) ute i parken var att måla. Han älskar det! Jag bad honom nämligen i förrgår kväll att han kanske kunde måla dom två vita avluftningsrören till avloppet vi har där ute – och det ville han naturligtvis göra direkt!
P1030056
Inga vita avlutftningsrör längre, nu är dom gröna. Men vad nära grannens hus ser ut att ligga. Stämmer inte med verkligheten!
Så igår blandades det två nyanser av grön färg och så försvann han dit ut. Nu lyser inte dom fula rören i ögonen längre, dom är ”kamoflagemålade”! Jätteskönt!! Det har jag längtat efter i flera år, men tidigare hade vi några träd där som skymde dom lite. Nu har vi inte det längre, så det var verkligen hög tid att fixa dom. Och måla är Rolle inte nödbedd att göra precis…..
P1030059
Vid det lilla altanbordet går det inte att sitta. Det är överfullt av tallpollen!
Och inte nog med att det långa gräset blev klippt, vi satt på altanen och åt lunch! Otroligt!! Det var både hyfsat varmt (+18,5) och vindstilla. Dessutom kunde jag tvätta bort all tallpollen på ett par stolar och på bordet utan att det kom mer direkt. Vädret mulnade dock på sig framåt kvällen och blev lite kyligare, så att äta middag där ute blev inte aktuellt. Det får vi vänta med några dagar till tydligen.
P1030064
Här syns några av mina ”gräs” på altanen. Jag har 3 stycken australiska flax och så en montbretia längst bort vid trappan ner till växthuset.
Idag är dock vädret jättefint med helblå himmel och runt 18 grader redan. Fast det blåser en aning, men det blir nog bara skönt när vi ska sätta igång dagens trädgårdsjobb – byta ut den sista sektionen med pallkragar.
P1030046
En pallkrage borttagen – nu ska ”bara” dom andra i den sektionen bytas mot nya fräscha svarta – och så ska det kantskäras och läggas på nytt grus runt om! Jobben tar aldrig slut…..
Den allra sista pallkragen är borttagen. Plantorna som växt där i 10 år hade enorma rotsystem – men nu är dom vi skulle ha kvar flyttade och Rolle har lagt på ny jord. Så jag ska så i gräs idag och sen hoppas på att det kommer lite regn…..
P1030045
Några palettblad bakom spaljén vid ingången.
Ovanpå det ska jag plantera om dom sista 7 palettbladsplantorna. Dom är ju så söta och olika att jag inte har hjärta att kasta dom. Så i år blir det såna överallt; I massor av krukor i trädgården, på altanerna samt i växthuset!

SUSIE


2 kommentarer:

ss sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Helena sa...

Oj oj vilken energi ni har & som du säger jobben tar då aldrig slut inte :)
KRAM från mig!