måndag 27 maj 2019

GNÄLL & LILA BLOMMOR

Idag ska jag börja med att klaga!
Först och främst på den fruktansvärda tallblomningen som gjort att vi inte kunde sitta ute på altanen och äta i det härliga vädret som var förra veckan – och sätta oss i växthuset där man slipper skräpet är inte att tänka på, där har det varit för varmt!!
P1030038
En vacker syren med vit kant på blommorna.
Jag har skrivit om det förut, men det har varit så fruktansvärt mycket pollen att man trott att det brunnit bortåt grannen eller uti kohagen – och då börjar det bli lite väl jobbigt. Man tvättar av stolar och bord hjälpligt, så går man in för att hämta tillbehören till lunchen och så kommer man ut efter nån minut – och då är det helt gult överallt igen!?
P1030029
En av alla mina hundratals Allium.
I förrgår satt min gubbe igång med ett storjobb där ute.  Han stod inte ut med det gula längre, så han torkade av det svarta poolöverdraget två gånger med mopp och sen tog han sig an golvet. Därefter skulle jag få gå ut och torka av bord och stolar.
P1030030.JPG
En av Rolles favoritväxter, ett  vackert lila ogräs; nattviol!
Det trista var att hur noga man än är så får man inte bort allt. När platsen man städat har torkat så är det fullt med fula ränder och prickar i gult ändå! Men idag regnar det, så det som inte är under tak bör vara rent när det slutar. Alltså; Inget ont som inte för nåt gott med sig!
P1030044
Snart slår det vackra japanska olvonet ut. 
Sen är det inne i växthuset. Hur 17 kan dom pyttesmå vindruvsklasarna fälla så mycket fnas att det blir drivor där inne varje dag!? Dessutom hänger det naturligtvis ner lite klasar både här och där – även om jag klippt bort många – och har man då som jag en ”gotländsk lammfrisyr” (alltså småkrulligt i olika nyanser av grått) så har man hela huvudet fullt. Och det värsta av allt, man vet inte om det är fnas eller smådjur som har fastnat i lockarna!!
P1030036
Några låga allium vid stenhörnan.
Härom dagen var det faktiskt inte ens något litet, det var nåt riktigt stort och hårt – och kröp gjorde det! Men som tur var fick jag bort skalbaggen direkt, men hade jag inte rufsat till håret riktigt ordentligt så den for iväg så hade den förmodligen ”boat” där inne! Vilken mardröm!!
P1030032
Fler allium i en av pallkragarna. Som synes har allium förutom  olika höjd också olika nyanser av lila.
För ett antal år sen så satt jag på altanen och pratade i telefon med en helt ny bekant i Trädgårdsamatörerna. Det var väldans varmt så jag hade bara en tunn mycket urringad tröja på mig.
P1030043
Alla allium har inte slagit ut ännu, vilket känns bra med tanke på att det nu har regnat i två dagar så man inte kunnat vara ute och njuta av dom!
Rätt var det var så var det nåt djur som ramlade ner från taket på altanen, rätt på mina halvnakna bröst. Och inte nog med det, den kröp ner en bit och så bet den mig!
P1030033
Gräslöken har spritt sig mellan pallkragarna så nu har man ”små alliumbollar” där också!
Jag gallskrek – naturligtvis –  och hoppade upp och slängde av mig tröjan och då såg jag att det var en ”klippsax” (tvestjärt).  Kvinnan på telefonlinjen undrade vad jag höll på med eftersom jag först skrek och sen försvann en lång stund. När hon fick höra vad det var så vrålade hon av skratt i telefonen.  Jag lovar, det gjorde inte jag…..
P1030040
Fler ej utslagna allium på baksidan.
Efter det hatar jag tvestjärtar, samt skalbaggar (speciellt vattenlevande som ser ut som små hajar och jagar en i poolen) och äckliga fästingar (det kröp 3 stycken på Santos igår) från djupet av mitt hjärta!
P1030028
Det finns inte bara lila i trädgården. Fast den här tvåfärgade Clematisen börjar se lite trist ut, jag måste nog klippa ner den helt snart.
Det finns ju också bin, humlor och getingar som folk brukar vara extremt rädda för – men dom har jag inga problem med. Inte heller spindlar som egentligen är en mycket trevlig insekt som bl.a. fångar och äter upp irriterande flugor!
P1030035
Dom självspridda lupinerna i pallkragarna har också börjat blomma, här är det en som blivit trevligt rosa. Vi har faktiskt flyttat några till baksidan där jag hade en stor tom planteringslåda.
Nåt annat trist med att det varit så kallt och dessutom lite regnigt dom senaste dagarna är att jag hade tänkt klippa gräset, men det har jag sluppit. Så nu har vi snart en helt vit gräsmatta –  med Bellis (tusensköna) som vi har VÄLDIGT mycket av!
P1030041
Den här rabatten visar jag för att den har Rolle rensat alldeles själv. Jag visste inte ens om att han börjat med den! I den växer naturligtivs några allium, men också en hängsyren (till vänster), Syringa reflexa, en favoritbuske/litet träd. Dessutom blommar fortfarande julrosen längst till höger!
Eftersom varken buskrosorna eller klängrosorna på spaljén vid infarten verkar trivas, trots att vi böt jord på 12 m x 0,8 m x 0,5 m när vi planterade dom, så bestämde vi oss för att försöka med nåt helt annat.  Det har ju gått några år och vår torra, sandiga och lätta jord har naturligtvis tagit över.
P1030042
Så i förra veckan köpte vi på oss 2 st japanska humlen (alltså den med gulgröna blad) samt 2 st bokharabinda. Dom ska vi  klämma ner mot spaljén, humlen  ytterst och så ”arkitektens tröst” mot mittsektionerna  – när det blir bättre och framförallt betydligt varmare väder! Just nu är det +9 grader och regn!! Inte undra på att man gnäller…..!?
P1030031

SUSIE


4 kommentarer:

Marlise sa...

Hej Susie,
Dein Garten schön wie immer.
Wir fahren schon bald wieder von Öland nach Hause. 4 Wochen vergehen so schnell.
Es war ein ganz anderes Wetter in diesem Mai, als alle vorherigen Jahre. Auch die Natur, die Pflanzen waren anders. Schön war es aber trotzdem.
So fahren wir wieder und freuen uns in 2 1/2 Monaten erneut nach Schweden zu kommen. Dann nach Skane.... Und wir treffen uns.
Habe eine gute Zeit auf Gotland.
Kram Marlise

Charlotta sa...

Jamen visst behöver man gnälla av sig ibland när det blir för mycket av det dåliga. Igenkänningsfaktorn är hög på pollenmjöl, fnös och läbbiga insekter som man inte riktigt vet vad de vill när de landar på en. Men så här på vårkanten är det i alla fall inte de pestiga älglusarna, fy de är nog värre än fästigar (i alla fall värre än fästingar som bara kryper och inte har hunnit bita).
Önskar dig sol och en härlig maj-vecka nu. ♥

Lena i Wales sa...

Vad jobbigt det verkar med allt pollen, men det ska väl gå över, hoppas vi.
Alla småkryp är inte roliga, även om jag kanske inte är rädd för alla, är de otrevliga att få på dig.
Du ser i alla fall ut att ha det fint i trädgården.
Ha det bra!

Anjas Hill sa...

Hej Susie!
Håller med dig om att tvestjärtar är inga trevliga insekter att ha på kroppen. Och fästingarna är jag livrädd för. Lite synd för att jag vågar knappt gå i skogen på sommaren - jag som älskar skog. Vår katt Maija får en Front Line i nacken var 14-dag och då slipper hon dessa äckliga kryp.
Vi har har också rysligt mycket pollen och asp-frön, vita "hårbollar" som har yrt i luften som snöflingor i "evigheter". Nu tycks dock den värsta pollen- och frösäsongen vara örev. fast - snart har vi björknötterna (i folkmun: björkfröer)...:-)
Man borde kanske asfaltera trädgården och rita med kritor blombilder....typ ;-)?!

Ha en toppenvecka!
/Anja