onsdag 22 augusti 2018

CAFÉ DE PARIS

Först och främst; Igår fick jag med posten hem den beställda kamera/datorsladden - så nu har jag alltså två. Kan naturligtvis vara bra, men det är irriterande att vi inte hittade den ursprungliga där den låg på sin rätta plats innan jag beställde en ny. Vi letade båda två där faktiskt!

Nu blommar frilandshibiskusen!

Den växer i "rosenfollyn" en bit från poolen och växthuset.
Idag tänkte jag visa lite bilder från min stackars trädgård som först nu senaste veckan fått lite regn och har börjat hämta sig. Men många växter har redan blommat över eller ser väldans ynkliga ut, men jag tror att det är likadant hos dom flesta!

Några rosor blommar fortfarande - den till vänster är klängrosen `Penny Lane´ som jag trodde var helt död.
För att jag ska ha något att skriva om så tänker jag lägga ut ett recept på ett smör som jag fick för ungefär 40 år sen av en god vän, Olle, som tyvärr avled för många år sedan. Receptet innehåller 24 ingredienser så det är inget man gör så ofta precis, men igår gjorde jag det - på begäran av Rolle!

Nävorna under rosenspaljén bara blommar och blommar. Dom gillar tydligen den här torkan som varit.
Lupinerna och floxen i pallkragsrabatterna har börjat blomma om!


CAFÉ DE PARIS-SMÖR 
TILL BIFF

250 g smör (ej extrasaltat)
1 äggula
1 1/2 msk tomatpuré
1 msk fransk senap (dijon)
1 msk hackad lök
2 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
1 tsk hackad kapris
1/2 tsk god konjak el. portvin 
(el konjaksessens)
1/2 tsk worcestersås
1 tsk citronsaft

1/2 tsk torr grönpeppar
1 msk timjan
1krm salvia
1 krm dragon
1 krm rosmarin
1/2 tsk paprikapulver
1 krm curry
1 krm fyra kryddor
1/2 krm vitpeppar
1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
doften av kajennpeppar

Här är blomlådan med mina egna uppdragna Zinnior som blåste ner under semestern. Hälften överlevde dock fallet!


1) Tag fram smöret i god tid och lägg det i rumstemperatur så det blir riktigt mjukt.

2) Hacka lök, persilja, gräslök, dill, kapris YTTERST fint.

3) Stöt sen dom torra ingredienserna i en mortel.

4) Lägg alla ingredienserna i en stor bunke.

5) Vispa allt med elvisp så att smöret blir fluffigt, lent och ljusnar.

6) Låt smöret stå framme till det ska serveras. 

7) Ta en stor klick och stek biffarna i smöret.

8) Vid servering lägg en klick på på varje biff som ska serveras och
 ställ gärna en skål med extra smör bredvid varje tallrik.

9) OBS! Kan ej frysas och om smöret ska förvaras ett tag i kyl så måste det få 
bli mjukt och vispas upp igen!

Rödbladigt klippstånds i "lyrrabatten" på baksidan.  

Rudbeckia, brokbladig malört, japansk bambu, solhatt och en massa ogräs i poolrabatten.

Rödbladigt klippstånd, japansk bambu samt Miscanthus åt andra hållet i den stora pool rabatten.

Det här är alltså inget för den som bantar precis, men om man som jag försöker följa GI-metoden passar det alldeles perfekt - trots att det är lite 70/80-tal över rätten! 
Jag har under årens lopp kanske gjort smöret var 5-10 år, både beroende på fettinnehållet och på att det innehåller så vansinnigt många ingredienser. Men vi gillar det och jag har därför en gång försökt mig på att göra en "simplare" variant av det, men det smakade inte alls rätt!

Hortensior från Fagerhults Plantskola i småland. Den vänstra från nu i somras, den i mitten från förra året och den till höger från några år tillbaka. 

SUSIE


11 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har gjort sånt smör någon gång, men så många ingredienser använde jag inte. Det blev gott i alla fall.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

Bosse Lidén sa...

Jag som älskar blått går igång redan på första närbilden. Inser att värmen och torkan ställt till det i din trädgård. Den har säkert ställt till det även för människokroppar.
Självklart ska du uppfylla Rolles önskningar. Själv önskar jag att kvinnan som köpt 60 flyttkartonger och emballagekassar kommer redan idag. Det börjar bli trångt i tältet.
Kram Ö-Bosse

Carina sa...

Spännande tips... Jag gör och äter ofta kryddsmör men just det brukar jag göra av pulversås. Det blir tillräckligt bra. Skönt att ni fått lite regn så växterna friskar på sig.

Ha en fin helg! Carina

Rosor och ruiner sa...

OJ så många ingredienser! Men skall nog prova nån gång, det lät gott!
Kram Gunilla

Villrose sa...

Jo, hagene ser nok litt slitne ut rundt omkring...
Mye flotte farger hos deg! Hibiskusen er jo lekker!
God helg til deg!

Ingrid sa...

Jag bara måste testa att sända en kommentar och bara fylla i namn och sedan bocka i att jag inte är en robot.(eftersom jag har en blogg som jag inte riktigt vet hur den fungerar)
Borde det inte fungera?
Hälsningar Ingrid
Livet på Odvalds

HWIT BLOGG sa...

Tackar för det smör-tipset! Det ska jag testa...
Oj vilken läcker färg på hibiskusen!
Ja så var det lördag igen, hoppas du får en skön dag:)
Kram från Titti

Maribel sa...

Hej Susie!
Här var det färgglatt, Frilandshibiskusen och floxen har en härlig blå färg. Dina Zinnior är fina, jag har mina kvar i fröpåsarna, glömde helt bort att så dem.
Ha det fint /Marika

FREEDOMtravel sa...

Känner igen det där med sladden på något vis, har gjort liknande ... Men brukar tänka att jag får ha grejorna på olika ställen sen (en i husbilen t.ex.) så jag kan ha nytta av båda ;)

Maggan sa...

Vilken underbar färg på din frilands Hibiskus det är så fint med blommor som har en klarblå färg tycker jag.Ditt smör verkar intressant jag brukar göra ett annat smör men det är bara med smör,vatten och olja.
Ha det gott/Margareta

Lena i Wales sa...

Bra smörtips!
Vilken enormt vacker blå färg på Frilandshibiskusen! Imponerad.
Vi har haft någorlunda bra väder här i Wales det sista, lagom. Men idag blåser och regnar det för fullt. En typisk innesittardag.
Ha en skön söndag!