KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

tisdag 10 juli 2018

EN TUR RUNT OM

Idag blir det återigen en rundtur i trädgården så jag kan visa vad som händer. Att det är extremt torrt syns i första hand på gräset, för det vattnar vi inte. Däremot så försöker vi vattna allt annat, vilket inte är lätt, men vi har brunn till trädgården även om det endast räcker till 2-3 timmars konstant vattning varje dag. 

Vi väljer ut vilka två rabatter som ska få vatten och idag blev det rosenspaljén och dess rabatt, samt den halvmånformade rabatten framför. Fast det räknades endast som en plats, alltså blev det också långrabatten där det ligger en s.k. "svettbevattningsslang". Fungerar perfekt!

Torrt gräs på framsidan - men grönt och frodigt i långrabatten och i pallkragarna där jag vattnar var 4-5:e dag med en "rotbevattningspinne".

Igår var det en otroligt vacker sommarkväll, fast den kändes mer som sensommar med både sol och lite kvävande värme. Det är ju faktiskt bara i början på juli.....

Jag köpter en Buddleja (fjärilsbuske)av Boel på Öland (B´Ströös Handelsträdgård). Det var så att goda vänner här hade beställt en hel container med växter och jag fick "medskjuts" så jag tog fyra växter.
Den här, den allra mörkaste av Buddlejorna, valde jag för att den jättestora (4-5 m hög) som hade självsått sig bakom garaget helt plötsligt dog till min stora sorg. Jag planterade dock inte den här på samma plats, utan i förträdgården utmed diket till vägen - och den blommar redan!

Klängrosorna i rosenspaljén har mer eller mindre dött, men idag upptäckte jag en liten gren med en massa rosor som låg på gruset. Det är den småblommiga `Phyllis Bide´ som skulle vara väldigt härdig och tålig. Hmmm.....


Extra tåliga verkar dock dom här riddarsporrarna vara. Dom blev ju uppgrävda och borttagna när "gänget" var här efter min operation och fick ta alla perenner och samtidigt rensa långrabatten. Tydligen trivs dom dock väldigt bra, så dom har kommit igen och det är jag glad för.

Den här ruggen med lavendel (L. `Blue Cushion´) köpte jag för över 10 år sen på fastlandet. Den är planterad i stenhörnan uppe vid staketet mot parken och är nu enormt stor. Det brukar sitta ett 50-tal bin och fjärilar på den, men dom flesta flög iväg när jag skulle ta bilden.
Bara 5 meter därifrån ute i parken finns den lilla ullungrönnen Sorbus ulleungensis `Dodong´ som på grund av torkan redan börjat få höstfärg.

Måste visa den lilla uggla som jag fick för ett par månader sen. Den är jättesöt och pytteliten och hänger nu i växthuset. Om den inte var så liten skulle den få hänga över plastövertäckningen till poolen och skrämma bort sädesärlorna. Dom bajsar så otroligt mycket där så vi (Rolle) får svabba plasten varje morgon innan vi rullar av den!
Vi har försökt med konstgjord orm, med Santos lilla tygekorre och igår försökte vi med en pinne med massor av staniolremsor fastskruvad på kanten till poolen. Men...inte 17 hjälpte det!

Här ser man både vår "fågelskrämmare" samt lådan med tre sorters Zinnior i olika färger i olika höjder. Dom har jag själv har dragit upp.

Närbild på hemgjord fågelskrämma - som tydligen inte skrämmer sädesärlor i all fall!

Planteringslådan med Zinnior. Dom små i framkant är jag inte ett dugg imponerad av. Dom är småblommiga och ganska fula - men dom började blomma väldigt tidigt iaf. En hel månad innan dom andra två sorterna kom igång.....

Så här ser rabatten nedanför poolen ut i år, helt igenväxt och alla dagliljor och dom andra fina perennerna verkar ha försvunnit helt. Men jag tröstar mig med att den är gul och grön och frodig
i alla fall!

Det här lilla trädet - ett Coyotevide, Salix exigua - köpte jag i våras från Öland också. Men eftersom det bara var en hög pinne med 3 knopp upptill så fick jag den gratis. Boel kunde inte ta betalt för nåt så fult och dåligt.....
Nu har det växt till sig lite, men oj, oj, oj vad mycket bladlöss det är på det hela tiden. Och jag sprutar och sprutar och sprutar.....


I planteringslådan vid vattentappen, där vi tidigare hade 2 buskrosor `Bonita TM Renaissance´ och 3 patiorosor `Heidi Klum´, finns nu enbart en av var kvar. Så Rolle fyllde förra året på med några alunrot han råkat rensa bort och jag med några zinnior i år.

 Sista bilderna idag är på `Heidi Klum´, den översta när rosen börjat blomma över.

SUSIE

4 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Tack för rundturen i din fina trädgård! Jo, det är ett evigt vattnande! Igår stod det i väderappen att det skulle komma 20 mm regn på måndag, gissa om jag blev glad! Men ack den glädje som varar, idag hade de ändrat så inget regn i sikte på 10 dagar, suck...

Ha det gott!
Gunilla

Ölandsvindar sa...

Ja, allt handlar om vatten nu! Jag går runt i trädgården och funderar över strategier för kommande somrar, för jag har en känsla av att vi kommer att få flera extremsomrar framöver. Man lär sig en massa också. Var är det torrast, vilka överlever osv. Nu ska jag duscha ihop med min hink!
Kram /Kerstin

Lena i Wales sa...

Tycker det ser fantastiskt ut, trots torkan. Kul att få gå med dej runt.
Vår gräsmatta här i Wales är mer brun än grön, inte vanligt med så lång torka här.
Ha en fin dag!

Ölandsvindar sa...

Jag har inget bra tips beträffande sädesärlorna. Poolöverdraget är säkert lite kondensfuktigt, fukten lockar törstiga insekter och sädesärlorna har bara att ta för sig av det dukade bordet. Prova med några fat med vatten någonstans bredvid för att möjligen locka dem dit. En tröst är att de snart samlar ihop sig och drar runt utmed kusterna före flytten söderut.
/Kerstin