KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 6 juli 2018

BLOMMOR OCH DRUVOR

Igår blev  det faktiskt en massa gjort, både på huset och i trädgården. Vädret var helt perfekt för det; "bara" 23 grader. Dessutom var vi uppe och ute jättetidigt så där jag skulle rensa klart var det skön skugga.
Rolle försvann och jag kollade inte så noga vad han höll på med. Sen kom han med vår fönstertvätt för växthuset och berättade att han tvättat alla fönster på baksidan av huset - på en halvtimme. Den hade funkat perfekt till det! Han tog naturligtvis resten av fönstren också - och vi har ganska många!!

Så här fina har mina egensådda Zinnior blivit. Ja, alltså dom som var lite högre och vackrare än den första sorten som började blomma för länge sen. Jag är mycket nöjd med dom här, förutom att jag tyckte dom började blomma lite sent. I alla fall jämfört med dom låga. 
Nu har jag Zinnior överallt - både i växthuset, på altanen och i ett par stora krukor och lådor på baksidan.


Det är alltså dom 15 m som går från grinden till "innertomten" och ner till vägen där "långrabatten" sen fortsätter 35 m till höger, som vi rensat. Rolle tog på insidan av staketet härom dagen och jag började rensa 6 m på utsidan av gunnebot där det enbart var ogräs, men hade c:a 2 m kvar förrgår. Men då var det så äckligt varmt att det  inte hjälpte att det var skuggigt.....man kunde bara inte jobba då i den hettan!

Biten som jag rensat på utsidan var till slut klar när Rolle kom på att vi skulle ta bort dom lite större småstenarna som låg precis utanför grinden. Att det låg såna där berodde på att när vi flyttade hit fanns det inget grus på infarten och parkering - bara en massa ogräs i sandblandad jord - och stenarna var samma som gjutits fast nedanför grinden.
Men det här med grus på infarten ändrade vi på förlänge sen och nu ville Rolle ersätta dom grövre stenarna med samma grus som det är på resten. Alltså fick vi lägga ner lite mer jobb. Rolle sådde sen gräs och vattnade där jag rensat - men sen gav vi oss iväg hemifrån på en liten "jakt"!

Ja, alltså jakt och jakt! Det var alltså inte på nåt levande. Oroa dig inte. Ingen risk med Rolle som är en sån djurvän att han blir alldeles förtvivlad när han hittar en död fågel eller när han måste ta kål på ett getingbo. Nej, det var en jakt efter den gårdshandel som har den godaste färskpotatisen!!
Gubben min är nämligen ett sort "potatisfreak". Han ÄLSKAR potatis och skulle säkert kunna leva på bara potatis. Och nu när det är färsk potatis som gäller vill man ju ha den allra bästa, vilket jag kan förstå. (Att vi inte odlar någon egen beror på att när vi försökt har vi fått potatisbladmögel direkt - som dessutom spritt sig till tomaterna.)

Om nån undrar vad det är på dom två bilderna över så är det HÖSTflox! Den blommar för fullt nu!!
Visserligen vet jag att den här som växer i pallkragarna brukar var tidig, men den här började faktiskt blomma redan i förra veckan. Alltså i juni.....vadå höst!?

Dagliljorna i pallkragarna har kommit igång och börjat blomma, vilket känns bra. Det har varit en aning tomt sen lupinerna lade av. Men man behöver inte oroa sig för att det ser tomt ut, det är helt utsålt i dom. ALLT verkar trivas jättebra där - vilket förmodligen beror på att jag både gödslat och vattnat!

Nåt annat som verkar trivas är nunneörten - som varken fått gödsel eller vatten - som ett tag höll på att ta över alla stenrabatter. Men duktige Rolle grävde bort dom flesta och lämnade bara ett antal ruggar på utvalda ställen. OK, det är ett ogräs här men dom är ju så vackra.....


Och på tal om vackra så blommar nu klematisarna på den lilla spaljén vid entrén för fullt. Det är den lila `Victoria´ och den röda `Niobe´. Det är 14 år sen jag planterade dom, så det är rena turen att man kommer ihåg vilka sorter det är. Men för säkerhets skull har jag sparat namnlapparna i min nu överfulla A4-pärm.....

Den här bilden är inte på rosen till höger, utan istället försökte jag fånga den lilla blomman på en lökväxt till vänster. För många år sen planterade jag en rugge med kaiplök (vild lök) som jag fått av min väninna. Men när jag fick reda på att det är ett hemskt ogräs så grävdes dom bort - trodde jag!
Nu är dom tillbaka igen. Förmodligen beroende på att rabatten i rosenfollyn inte är rensad i år, så jag får skylla mig själv!!

Sista bilderna för idag får bli druvorna i växthuset. Dom mörka börjar redan bli mogna så snart får man koka lite vindruvsgéle. Brukar ha lite chili i också, men i år har jag ju varken chili eller tomater i växthuset, så det får bli lite av dom frysta eller torkade jag har kvar. Men det ska vara ytterst lite, bara så man får en liten förstärkning av druvsmaken.....

SUSIE

5 kommentarer:

Marlise sa...

Sommerlich heiße Grüße schicke ich dir aus der Eifel nach Gotland.
In diesem Jahr ist es besonders heiß
und hier gab es seid langem keinen Regen.
Dein Garten sieht aber wie immer sehr schön aus.
Ich glaube dir,
es ist bestimmt anstrengend,
bei dem Wetter im Garten zu arbeiten.
Hast du mal was von Eva Gunnarsson gehört,
vom Blog "Evas Kvarnaro"???
Weiterhin einen schönen Sommer wünscht euch

Sommarhälsningar Jag skickar dig från Eifel till Gotland.
I år är det särskilt varmt
och det fanns inget regn länge.
Din trädgård ser som alltid väldigt snäll ut.
Jag tror dig,
det är definitivt utmattande
att arbeta i trädgården i vädret.
Har du någonsin hört från Eva Gunnarsson,
från bloggen "Evas Kvarnaro" ???
Fortsätt önska dig en fin sommar....Kram Marlise

Maribel sa...

Hej Susie!
Så vackra zinnior, mina ligger kvar i fröpåsarna, glömde bort att så dem, liksom luktärterna. Vad härligt att ha egna druvor.
Ha en trevlig helg /Marika

Villrose sa...

Flotte Zinnia og klematis, og ikke minst druer! Min drue i veksthuset ble ingen suksess. Plantet den ut, den den så helt død ut i sommer. Intil noen små skudd viste seg neders nå. Blir nok ingen stor avling...
God helg! Klem

Anita sa...

Men så fina zinniorna blivit! Jag vet ju att du gillar starka färger också. Kul! Och jag är full av beundran över att ni fått så mycket gjort. Rolle har verkligen fått energi efter sin magsjuka. Dina blå flox, är det möjligen 'Paradise Blue' ? (eller är det tvärtom dom heter 'Blue Paradise', lär mig aldrig). Jag har den sorten nämligen och nu såg jag att det var massor av knopp i den så jag väntar mig också ett "blått hav". Och druvorna, den översta bilden är ju som hämtat från en broschyr för vinodling. Vilka fina druvor. När det gäller färskpotatis så odlar vi själva och har aldrig haft bladmögel som tur är. Det vore katastrof då vi har massor med tomater. I år har det inte blivit lika bra skörd, undrar om inte det beror på rådjurens besök tidigare. Jag hoppas i varje fall att ni hittade fin färskpotatis!

Ha en skön vecka!

Kram Anita

Carina sa...

Härliga druvklasar :) Och dina zinnior har blivit fina. Skönt att få rensat en del också.. Idag blir en trädgårdsdag för mig.

Ha det gott! Carina