KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 26 april 2018

LITE MISSNÖJD & NÖJD

I förrgår kom mina kamelior hem som jag beställt från Esveld i  Holland. Vi är en grupp entusiaster som varje år beställer en massa träd och buskar därifrån, men i år blev det alltså för min del endast fyra kamelior. Två av dom var fina, två var väldans små - men det visste jag eftersom jag beställt just den storleken.En av dom större hade massor av fläckiga rosa blommor kvar, vilket var fint - men bladen ser inte så glada ut. Man får väl se hur den klarar sig. Alltså är jag lite missnöjd för den var inte gratis precis.
Rolle sa till mig att ta en bild och höra av mig direkt till den som har hand om beställningarna.  Ifall den inte överlever så får den stackaren kontakta Esveld och klaga. Inget roligt jobb.....

Dom två som är störst är också dom vinter/vårblommande (mars-april).
Igår mådde jag inte bra, hade väldans ont i ryggen och hade ingen större lust att göra någonting. Dessutom var det bara 8 grader, så att stå ute och skola om mina resterande små fröplantor var inte att tänka på. Varken bra för mig eller för plantorna!
(Men idag gick det bra.....då var det soligt och 12-15 grader!!)

Tre sorts Zinnior - ungefär 8-10 av varje sort - omplanterade.

Då kom Rolle på den ljusa idén att vi skulle åka till Jonas Växthus i När och köpa lite sommarblommor. Han märkte nämligen att jag var lite deppig. Man blir lätt det när man inte har kunnat sova och dessutom har ont.

Fotat inifrån växthuset ut mot stenrabatten och forsytian som nu blommar för fullt.
Att jag inte kunde sätta ut växterna direkt när vi kom hem gjorde inte så mycket, vi har ju ett uppvärmt (min +8/+10) växthus att förvara dom i tills vädret blivit bättre. Så vi hoppande in i vår lilla skåpbil och svischade iväg till När - och genast blev jag på bättre humör.....konstigt!? *fniss*

Den här prickiga surfinan fanns också i rosa, vilken också var tjusig, men den nyansen passar inte i växthuset.

På Jonas sida på Facebook hade jag - och Rolle - sett den här blåa vitprickiga surfinan och vi blev otroligt förtjusta båda två. Så den blev det två exemplar av. Var jag ska sätta just dom två vet jag dock inte riktigt än - men jag funderar på antingen i växthuset eller också i trådkorgen på väggen  vid ingången.

Den rosa övervintrade pelargonen har nu förvisats till "lilla altanen" på framsidan.

Jonas blev glad när han såg oss - jag är en mycket god kund. Och han hade undrat om det hänt nåt (han känner till min sjukdomshistoria) eftersom vi inte visat oss där tidigare i år. Vi brukar ju vara där jättetidigt, men det har ju inte varit väder precis - samt att jag varit så pass dålig att det inte känts så inspirerande.

Tillfällig förvaring i växthuset till värmen kommer.
Det blev också 2 lysande gula alunrot och två kopparfärgade - är väldans förtjust i bladväxter. Och för att komplettera dom gula alunrot köpte jag en nykrukad liten blåblommig salvia som med tiden kommer bli riktigt hög. Uppåt metern. Dom här tre ska jag ha i den stora krukan på brunnen vid infarten. Och dom kopparfärgade ska jag väl alltid kunna hitta nån lämplig plats till!


Sen till det viktigaste, fyra rödblommiga Bellis som var till dom små järnkrukorna som står på vårt altanräcke. Varje år har jag letat efter några röda blommor i små krukor utan att hitta några. Alla rödblommiga växter har odlats i för stora krukor. Allltså blev jag väldans nöjd med inköpet. Dom gjorde sig perfekt mot allt det svarta - för dynor och sånt har inte kommit ut ännu! Det är för kallt.....

Ut ur växthuset lyfte jag idag den här hängpelargonen, jag hoppas att den överlever kylan. Men jag
tror det går bra när den sitter mot väggen!


SUSIE


12 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Låter som en bra ide det där att bara åka iväg till en plantshop när man är lite nere och vips blir man på bättre humör. Snygg färg på alunrötterna, det blir snyggt ihop. Ha det fint. Carita

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Ett besök på en plantskola är verkligen humörhöjande, bara att strosa runt och njuta av atmosfären är en lisa för själen.

Sen kom du hem med några vackra växter att förhöja stämningen med, de klarröda Bellis i krukan är jättesnygga. Du har sinne för färger och detaljer.

Kram!

Gunborg Uhno sa...

Tur det finns plantskolor som man kan besöka när man är lite deppig.Har ju hittat en nu som jag kan gå till där min dotters man jobbar.Blev så glad när jag såg hur mycket fint som dom har och säljer där.Dit ska jag gå fler gånger.Och Tomas följer mig runt och visar det som han tycker är fint.Vi har väldigt lika smak när det gäller blommor.
Du ser ser ut att ha hittat fina plantor.Och vilken fin man du har som ser vad du behöver för att bli gladare.
Kram/Gunsan.

Carina sa...

Kamelian kanske behöver ett rejält fotbad ett dygn? Brukar göra det med tex rhododendron när de kommer efter efter att ha transporterats. Vissa buskar går från hängande trött blad till rätt vinkel och fräsch färg.

Det var kallt här igår så jag åkte till plantskolan...

Ha det gott! Carina

HWIT BLOGG sa...

Ja ett besök till plantskolan sätter alltid fart på smilbanden och livsandarna :) Kamelia...sååå vacker men är den svår?? Har aldrig vågat mig på den blomman. Kanske dags att testa!
Fredag igen och jag önskar dig en skön helg, hoppas du mår lite bättre.
Kram från Titti

Marta Ronyai sa...

Avundas alla som lyckas med zinnior. Jag sådde massor och en, ja, en enda grodde! En av livets stora orättvisor. Jag vet ingen vackrare sommarblomma.
Jag praktiserar också plantskolebesök i antidepressiv syfte, och visst hjälper det mot nedstämdheten, men det följs i regel av plånboksångest. Vet inte vilket som är värst.
Senast råkade det bli en Cryptomeria för 799 kr. Jag har inte kunnat gå förbi den sedan dess, jag vill inte tänka på vilka andra, vettigare saker jag hade kunnat lägga pengarna på. Man vet ju hur det brukar sluta för Cryptomerior, inte särskilt bra.
Vi håller tummarna för dina kamelior. Du har ju alla förutsättningar i ditt fina växthus. Kamelior är värda all oro och omsorg.
Kram och tack för rådet om Smaragden.
Marta

Ölandsvindar sa...

Ja men tänk vad man kan må bra av lite shopping! Plantor och blommor förstås men jag är barnsligt förtjust i väldoftande smörjain-saker också. Härliga krämer som man kan snosa på och njuta. Nu är det bara knappt två veckor till "Öland spirar" så jag måste skriva etiketter och vänja mina små plantor vid utelivet innan det är dags att sälja dem. Alltid har man fullt på agendan.
Trevlig helg /Kerstin

Anita sa...

Hej Susie!
Har försökt titta på dina bilder på kamelians blad. Det skulle kunna vara vattenbrist under leveransen. Men det är nog klokt att ta ordentliga bilder för att visa hur den såg ut vid leverans och du skulle behöva reklamera. Det du kan göra också är att kolla om den börjar skjuta nya skott. Dom brukar synas i bladvecken. Jag tycker att jag kan se åtminstone ett. Håll koll och se om det börjar växa. Och ... panikvattna inte. För mycket vatten mår dom inte bra av heller.

Så trevligt med besöket på plantskolan. Surfinian är ju hur läcker som helst. Och de röda bellisarna, ljuvliga! Jag är väldigt svag för alunrot och de gulbladiga blev jag väldigt förtjust i.

Ha en skön helg!
Kram Anita

Anita sa...

Hej igen!
Såg din kommentar hos mig. Det lät onekligen som vattenbrist om vattnet rann rätt igenom. Då var det klokt att ge en ny omgång idag. Jag håller tummarna för att den rycker upp sig. Och som sagt, även om en hel del blad skulle falla behöver det inte alls vara kört. Det har hänt mig men dom har kommit tillbaka. Ser du bara att det kommer nya gröna skott så är den nog ok.

Kram Anita

Maribel sa...

Hej Susie!
Ett besök på plantshopen får humöret att stiga. Fina inköp du gjorde.
Kameliorna är vackra. Tänk att jag inte lyckas med Bellis, gillar dem mycket.
Ha en riktigt trevlig helg!
Marika

Lena i Wales sa...

Äntligen ser det vårlikt ut hos dej, skönt.
Tänk vad växter kan pigga upp.
Vi skriver om kamelior, både du och jag.
Ha en skön söndag!

Veronica sa...

Ibland är det förbaskat svårt att hålla humöret upp när man inte mår bra :(

Då får man försöka hitta på roliga saker och att åka till en fin plantskola är alltid humörhöjande.

Nu längtar vi efter värmen som förhoppningsvis kommer i slutet av veckan så vi slipper frysa.

Kram på dig Susie :D