KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 22 april 2018

"KOTTAGE"...

...kallade min gubbe vårt hus igår. Vadå!? Har han blivit anglofil!? Det är ju jag som är det sen många år tillbaka!! Njae, han förklarade för mig att på vår infart som går utmed en del av bondens kohage där det är vansinnigt mycket träd, ligger det tusentals kottar - därav namnet! 

I bakgrunden, bakom vår målade elstolpe, syns vår infart med massor av träd på andra sidan.
Längst fram syns vår rosenspaljé med en rabatt under (färdigrensad) och en framför bänken med massor av vårblommor.

Det blev ju inte bättre av att elbolaget Geab var här för några veckor sen och sågade ner en del träd, både tallar och granar. Och allt ris med kottar ligger kvar. Bonden verkar inte heller vara speciellt intresserad av att ta bort skräpet - bara dom allra grövsta stammarna. Detta trots att hans svägerska påstår att "han är jätteduktig på att ta hand om sin skog". Men hon sa aldrig vilken skog.....

Vita hyacinter som skulle haft rosa bredvid sig, men dom kom hem för sent så dom har jag haft i växthuset och dom är överblomade för länge sen!

Annars måste jag säga att helgen har varit riktigt bra. Inte nog med att det varit soligt och skönt, utan vi har också fått en massa gjort. Fast det är naturligtvis otroligt mycket kvar att göra.
Jag har som sagt rensat klart under rosenspaljén bland klängrosstammarna. Ett fruktansvärt trist och segt jobb. Tog mig tre dagar att fixa till det och det är ändå inte bra - för hur 17 får man bort grästovorna mitt inne bland rosstammarna. Det går bara inte.....

Rolle - som älskar att måla - fixade till den här gruppen i år. Nu är det bara parasollet där som saknas, men det behövs inte riktigt ännu!

Nu står dock alla trädgårdsmöbler på sina platser; Både dom tre grupperna på "stora altanen", en grupp på lilla altanen, en grupp i "ruinen" och den nymålade gruppen med två bänkar och ett bord på framsidan vid ingången.
Sen har vi också en bänk nedanför rosenspaljén vid infarten, en bänk vid "stenhörnan" på innertomten samt två gamla stolar, en på baksidan och en bredvid entrédörren. Många möbler har vi.....jag tror inte jag glömt något nu! *fniss*På lördagskvällen tyckte vi att vi gjort oss förtjänta av ett glas körsbärsvin i växthuset där vi kunde njuta av det nymålade golvet och att det var rent och snyggt. För snart kommer mina kamelior och då vill man ju kunna ställa in dom där direkt!Vi var faktiskt tvungna att beskära vinet en aning när vi satt där och njöt, rankorna hade börjat söka sig upp genom takfönstren så dom inte gick att stänga. Det är bara inte klokt vad fort vin växer!
Jag har redan sett ett antal med druvklasar, så det blir väl antagligen att koka vindruvs/chiligelé i år igen!!

"Stora altanen" sedd från garage/parkeringssidan. Notera dom bruna pinnarna i pallkragen. Det är en sammetshortensia som jag fick av min numera avlidna väninna Bibbi när jag fyllde 60. Alltså 12 år sen och nu var den så enormt stor att jag var tvungen att kapa ner stammarna med ungefär 2/3-delar.

Alla möbler kom som sagt på plats, så nu saknas bara den sista "pimpningen". Våra trådgardiner ska upp och alla krukade växter ska ställas på plats - och så naturligtvis alla prydnasgrejor. Visserligen fick jag väl upp dom flesta redan igår, nytvättade och fina. Men jag har en hel del till som jag gillar att ha på altanen.

Helleborus nigra

Helleborus ...?

Jag älskar julrosor men det verkar inte som om dom trivs så där jättebra här. Har väl kanske satt 5-6 olika sorter under årens lopp, men det är bara den vanliga Helleborus nigra som verkar trivas. Fast jag råkade hitta en enda stängel med blomma av någon annan sort ikväll när jag gick ut med Santos.

Primula...?

Narciss...?

På vägen hem gick vi genom "parken" och då såg jag att det faktiskt hade börjat blomma en hel del. Och får vi nu bara lite regn i morgon och sol - och gärna värme - på onsdag igen, då kommer nog allt igång på allvar!Hann t.o.m. rensa den lilla stenhörnan vid växthuset och då upptäckte jag att forsytian har börjat blomma. Den gör sig så bra mot stenarna och dom lysande blå frilandshyacinterna samt rödbladiga alunrot och en massa allium.


Här syns att jag har börjat rensa upp på bänken i växthuset så att jag ska få rum med mina fröplantor.
Jag har börjat skola om dom och sju krukor med Zinnia har jag redan fått ut där. Resten ska jag försöka hinna med i morgon. Det ska ju regna så man kan ju inte göra så mycket ute.....även om jag har hela baksidan kvar att fixa.


Dom 10 pallkragsrabatterna på framsidan har fått lika många säckar med jord på sig (efter rensning) och nu bara hoppar det upp växter i dom. Kan inte fatta att det är så många, jag grävde ju bort en massa förra året. Minst ett 10-tal plantor med dagliljor t.ex.för att inte tala om alla dessa lupiner!
Ja, jo, jag vet att dom numera inte ses med gädje, men jag gillar lupiner. Först och främst för deras vackra blomning, men också för deras vackra ståtliga bladverk. Synd att dom ska vara så invasiva.....

4 kommentarer:

Anita sa...

Ha, han är rolig och fyndig Rolle! Det händer mycket hos dig nu och så grönt och fint gräset blivit redan. Förstår att du längtar efter kameliorna. Hoppas nu bara att dom klarat den långa transporten och strulet som var. Mina kamelior håller på att avsluta blomningssäsongen för i år. Själv håller jag mest på med omskolningar, min trädgård är ju så vattensjuk. Men några rabatter ska jag nog komma åt att städa i veckan ändå. Sedan ska dom få ett lager kogödsel på sig, det blir mumma.

Kram Anita

Carita och Bertel sa...

Måste kännas bra att ha kommit så långt i vårstädningen. Själv har jag knappt börjat, för vi har ju varit borta, men nu ska jag ta tag i det. Jag trodde julrosor skulle trivas bra på Gotland, gillar inte dom kalk. Ha det fint. Carita

Bosse Lidén sa...

Häftigt namn han kom på. Vem vet. Bonden äger kanske massor av skogar på Öland. Målningen blev lyckad. Härligt att se/läsa att du är igång som förr. Rosor kan vara stygga. Det märkte jag i helgen. Idag var det första gången jag klippte vår lilla plätt.
Kram Bosse

Isas Trädgård sa...

Härlig färg på dina trädgårdsmöbler som ett smycke i trädgården. Precis som hos dig har trädgårdsmöblerna kommit fram i min trädgård och det är mycket att göra. Litet i taget så kommer vi framåt till slut.
Ha det så gott !
Kram/Isa