KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 8 juni 2016

DET ÄR INTE SANT...

...men det har faktiskt regnat! Dagen började med strålande sol och 22 grader, men sen började det bli lite grått och man hörde hur det mullrade utåt havet till.


Efter regnet.....
Åskan närmade sig snabbt, så det var bara att stänga av datorn och rycka ur alla anslutningar. Och mycket riktigt, strax var både åska och regn över oss. UNDERBART!

Man ser nästan hur växterna sträcker sig mot regnet!
Regnet höll väl i sig "hela" 5 minuter - åskan försvann snabbare som tur var - och under den tiden kom det ner 5 mm. Sen var det uppehåll i en halvtimme och så var det dags igen, fast då kom det bara 3,5 mm. Men totalt blev det alltså 8,5 mm - fantastiskt!

Kolla in stäppen framför växthuset. Dom gröna fläckarna tror jag är ogräs, inte 17 är det gräs iaf!

All pollen har nu äntligen sköljts bort, även på växthustaket som var alldeles gult trots att Rolle hade spolat det. Det doftar underbart friskt och gott i trädgården av alla blommor och det är bara 17 grader, alldeles perfekt!

Den lilla rosenhagtornen vid Pennys grav i  "parken" - som jag tänkte såga ner för 3 år sen beroende på ohyreangrepp - blommar jättefint i år.
Sen i mars har vi totalt fått 24 mm´s regn utspridda under 3 dagar, så gissa om dom här skvättarna var välkomna. Nu behöver jag inte stödvattna rabatterna på ett par dagar åtminstone!

Dom inbyggda vinstockarna i växthuset växer som ogräs, har beskurit dom två gånger redan. Nu måste jag få Rolle till att linda dom högsta grenarna runt repen i taket!
Annars är allt som vanligt här, även om jag går lite i "väntans tider" på att min kirurg och överläkare Pontus ska ringa i morgon vid tiotiden och ge sitt slutliga besked; Är jag frisk eller.....?!

Varje dag så "möblerar jag om" lite i växthuset. Upptäcker nämligen hela tiden att jag har möbler i
vägen när jag ska vattna!

Även om jag inte tror att jag är orolig, så finns det en möjlighet att han sett något på datortomografin eller på blodproven som inte är bra. Så oron finns nog där, även om jag har undertryckt den riktigt ordentligt! Annars är jag ju alltid väldans positiv!!
Även staketdruvan mot trädgårdsbodsgaveln växer otroligt i år. Dom gillar verkligen solen, värmen och torkan!
I förrgår var jag till Jonas i När och inköpte dom sista - tror jag - sommarblommorna. Min väninna Lisa var med och jag tror Jonas var nöjd med våra inköp. Det blev rätt mycket om man säger så.....

Som vanligt så har penséerna från förra året spritt sig till gruset nedanför penséeteatern. Helt otroligt att dom kan leva i enbart ett tunt lager med grus med stenhård sand under. Dom är faktiskt finare än dom som växer i krukor ovanför och som både får vatten - ibland - och lite näring!

Mina växter som jag köpte planterade jag igår i det jag kallar "lyxrabatten" framför rosenspaljén. Tyvärr blev det inte alls som jag tänkt mig från början!

Igår var jag ju tvungen att vattna här med slang - fast från brunnen! Idag har dom fått ännu mera och måste vara nöjda!!

Växterna jag hade planerat fanns inte längre, dom var slutsålda. Och dom stora rosa dahlior jag tänkt i våras, fanns överhuvudtaget inte. Jonas hade inga sådana i år! *snyft*

Innan jag planterade hade jag rensat MYCKET NOGA och efter planteringen täckte jag med bark. Nu hoppas jag att det inte blir så mycket ogräs, däremot får växterna gärna bre ut sig!

Men det blev rätt bra ändå, för jag valde lila, rosalila och cyklamen som ska passa till rosorna i bakgrunden. Och det är ju också "mina färger"! Första året hade jag gult, orange och lila - och det såg hemskt ut!!

Syringa reflexa

Ovan är alltså en syren, en hängsyren, vars färg passar mig perfekt. Har faktiskt hela tre stycken; En i förträdgården mot vägen, en i "parken" och så den här - den första - bredvid grinden på baksidan.

Chiliplantorna frodas och har börjat sätta frukt. Tomaterna är senare, men har börjat blomma i alla fall!

Så det var väl egentligen ingen som blev förvånad när jag sa att jag ville ha lila i växthuset. Alltså svart och lila. På vägen hem från Jonas åkte vi förbi Nettan som bl.a. säljer perenner för 10:- styck. 


Där köpte jag faktiskt en svart dubbel vallmo - låter läckert, eller hur - samt en kruka med vit doftlilja (som har lila mittfläck) som jag tänkte skulle sprida sin väldoft i växthuset så småningom. Dessutom en kruka med lila gladiolus (den står på bollställningen i bakgrunden). För 10:-/st kunde man ju bara inte låta bli.....

Det var två år sen stenhörnan var så här fin!
När jag kom hem - fyra timmar senare - så hade min käre lille gubbe rensat hela stenhörnan. Ett fruktansvärt jobb som han tagit på sig beroende på att jag hotade med att spruta roundup där. Han gillar inte gift i trädgården!

Första rosen vid rosenspaljén har börjat blomma. Det är en William Shakespeare 2000, en buskros!

Man får dock aldrig vara riktigt nöjd med vädret. Efter dom första två omgångarna med regn kom solskenet och värmen tillbaka. Alltså gick vi ut på altanen och åt lunch.
Precis när vi var klara började det blåsa något alldeles förskräckligt - och ner kom en MASSA små fröskal från tallarna! Så nu när pollen äntligen har sköljts bort, då kommer det här skräpet och lägger sig i drivor överallt!!

11 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Skönt med regn, hoppas det drar norrut så jag får lite jag med!! Här blåser det friskt också, och rätt så kyligt till och med. Men som sagt, gärna lite regn!! Eller mycket rättare sagt!
Tycker det blev ursnyggt i lyxrabatten, riktigt lyxigt! ;) Snygga färger!

Kram Gunilla

Ölandsvindar sa...

Jag är så avundsjuk! 8,5 mm! Här är det bara mulet och blåsigt men inte en droppe. Svarta dubbla vallmo är så häftigt. Jag sådde det en gång och hade en hel pallkrage full. Nu håller jag tummarna för ett bra besked från läkaren.
Kram /Kerstin

Ingrid sa...

Vi hörde mullret på avstånd, men inte hade vi fått något regn när jag gav mig iväg hemifrån vid 12-tiden. Hoppas, hoppas att det kom senare.
Kram

Maribel sa...

Lyxrabatten blev riktigt fin, det kom fem droppar hos oss, sen var det slut. Blåser gör det också, och det är svalare. Hoppas du får goda besked. Ha det fint /Marika

Gunborg Uhno sa...

Ingen åska men hela 3 mm regn.Önskar det hade blivit många fler.Så någon dag klarar det sig sen är det bara till att vattna igen.
Kram.

Evas Kvarnaro sa...

Jag förstår absolut din och fleras glädje över regnet, det kommer mera snart. På Gotland behöver det regna i veckor för att fylla brunnarna.
vackra rabatter som blommar flitigt.
Nu har ungdomarna rest hem, alla deras 14 dagars vistelse var soliga o fina.
Idag första dagen som det var hel mulet på länge, trädgården fick en behövlig vila. Det har lovats regn även här, vet ej om man vågar tro på det.
Må så gott/ EVA

Charlotta sa...

Regnets lov är inte alla som sjunger. :) Men visst behövs det ibland och vi fick lite dugg men inte mer idag.
Hoppas du får bra besked efter dina undersökningar.
Allt gott!

Yvonne Blom sa...

Så fint ni har det! Härligt vackert!
Underbart att ni har fått lite regn åtminstone. Vi får sätta vårt hopp till fredag som ser ut att ge regn i öster.
Ha det gott! Kram

Marta Ronyai sa...

Regn är snart det enda jag kan tänka på. Ynka 14 mm har fallit här sedan slutet av april. Jag drömmer om vattning och gulnande blad efter att ha lagt flera timmar på vattning på kvällarna. Hinner endast med det nödvändigaste.
No ja, din rosenhagtorn och hängsyren har inte tagit någon större skada, så tjusiga!
Att vänta på besked från sin läkare är tufft. Jag håller andan.
Kommer tillbaka i morgon.
Marta

Rost och rädisor sa...

Grattis till regnet! Då har ni fått mer än oss här. Vi får fortfarande stå för regnandet själva och kör vatten i tankar från sjön trots egen brunn. Men egna vattnet är iskallt och det får istället grannens kalvar i hagen bredvid.
Det har ju blivit trivsamt i växthuset och kommer nog att bli väldigt njutbart att runda av dagen där framåt hösten när det blir kyligare på kvällarna eller om det mot förmodan skulle komma en riktig regndag.

Hängsyren lägger jag på minnet eftersom det finns ett exemplar sen 50-talet utanför kontorsfönstret.

Så håller jag tummarna för goda besked idag

/Anette

HWIT BLOGG sa...

Inte en droppe här i Karlskrona...gräsmattan börjar bli fläckvis gul av all värme och sol! Ja man slipper ju klippa det i alla fall :)
Du ska se att det går bra, jag håller tummarna för dig!
Ha en finfin dag nu.
Kram från Titti