KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 3 juni 2016

BESÖK, VÄRME OCH TORKA

Igår kväll hade jag "mina" två supertrevliga och hjälpsamma distrikssköterskor från Klinte här för att dom skulle få titta lite i trädgården. Vi har pratat om det länge, men nu var det alltså dags.

Margareta och Tove
Inte för att trädgården är i toppskick, men jag har naturligtvis pratat väldans mycket om den under året som gått när vi har träffats så många gånger - så jag förstod att dom var nyfikna.
Och det var verkligen trevligt att träffas på s.k. "neutral" mark. Så vi hade ett par trevliga timmar ihop på altanen.

Min älskade Iris som jag trodde var bortgrävd förra hösten, men tydligen hade jag flyttat en bit av den till en av pallkragarna.
Dagen i övrigt var varm, mycket varm. Speciellt jobbigt för Rolle som borrade hål i växthuset så vi kunde få upp några skuggardiner. Inte kul att jobba bakom glas i stekande sol,  men nu är det fixat. Inte blev det speciellt svalt därinne, men värmen sänktes iaf med över 10 grader - från 55 till 42!

Kolla in dom tjusiga chiffonggardinerna.
Själv vaknade jag halv fyra på morgonen igår och kunde inte somna om. Min kropp tycker ibland att det räcker med 4,5 -5 timmars sömn. Så är det några nätter i rad och efter det är man helt slut i huvudet. Så igår kväll tog jag en halv insomningstablett och sov till åtta i morse!
Ytterligare en speciell Iris, det var en hybrid från USA som tog sig till slut - efter hela 5 år!!!
Visst finns det en hel del som blommar, men framförallt är det torrt. Enormt torrt! Så det som växer bäst är ogräset, men jag orkar inte längre bry mig så mycket. Det är ju grönt i alla fall.....eller det blir grönt snabbt om det kommer lite regn!

Rosa rugosa vid ruinen.
Innan "tjejerna" kom så var vi till min trädgårdsvän Anders för att hämta upp en Bougainvilla. Först åkte vi dock till Hemse för att tanka och sen fortsatte vi norrut på 142:an.

Närbild på R. rugosan `Rugspin´ som blivigt enormt stor så den trivs i alla fall!
Men...hade vi vetat innan vad som väntade så hade vi valt en helt annan väg. Dom - alltså någon ansvarig på vägverket - tyckte att det var lämpligt att sprida ut grus på vägen som bilarna sen skulle köra ner i asfalten. Det är faktiskt ett jäkla sätt att underhålla vägar på!


Det är inte precis kul att köra i 40 km/tim i flera mil (utan avtagsvägar) och vara orolig varje gång man möter en bil. Speciellt bilar som inte höll sig till hastighetsbegränsningen på 50 km!!

Syringa vulgaris `Sensation´ som växer vid växthuset på andra sidan staketet till parken.
Har man ny bil så vill man inte gärna få "hjälp" att skada lacken eller få ett stenskott på framrutan. Det hände oss på fastlandet för några år sen och det slutade med att vi var tvungna att byta ruta när vi kom hem.

Här ser man hur torrt det är, men idag har mina käre gubbe burit ut 100 liter vatten i kannor till pallkragarna.
Så Rolle körde max 40 och sen gick han åt sidan på nån skogsväg och släppte förbi dom få som kom ikapp oss. Man vill ju inte bli omkörd av bilar med en kvast av sten runt sig.....

Den amerikanska Irishybriden och vita vallmon med svart och lilla mittfläck.
Alltså kom vi hem väldans sent beroende på hastigheten, vilket gjorde att man blev lite stressad. Så det hela slutade med att vi åt färdigköpt pyttipanna och stekt ägg. Det gick dock bra, man är ju inte speciellt hungrig när det är så här varmt!

Bukett från Lisas trädgård.
FREDAG:  Idag har min väninna Lisa varit här för att inspektera växthuset. Fast det var ju precis lika varmt idag, så vi kunde inte vara där inne speciellt länge. För inte 17 har det blivit som dom spådde på SMHI igår - men det hade man ju inte trott heller!


Det var strålande sol, inte ett moln på himmelen och 28 grader varmt. I växthuset var det 42 grader, alltså fortfarande väldans varmt. Så nu måste vi hitta på något för taket innan vindruvsrankorna klänger sig vidare på dom rep Rolle satt upp och kan agera som taksolskydd.
Just nu är dom på väg upp och ut genom vädringsfönstren! Inte bra!


Till middag ikväll grillade vi (jag) fläskfilé, med färsk potatis och bönsallad. Och det blir väl kanske grillning i morgon också. Men det skulle bli lite molnigt och inte fullt så varmt (skönt).
Men nåt regn är tyvärr inte utlovat.
På dagen ska vi åka till Visby för en backluckeloppis på gamla flygfältet och sen tillbaka sydost till vår speciella sparrisodlare Marianne. Där ska vi inhandla så mycket av den speciella och goda sorten hon odlar att vi klarar oss en hel vecka - även om vi får gäster!

7 kommentarer:

Marta Ronyai sa...

Torkan gör mig tokig. 14 mm hela maj plus den här värmen! Solen är stark och bränner bladkanterna på mina finaste bladväxter innan de ens slår ut helt och hållet. Om man bara var hemma och kunde njuta av solen, men man sitter ju på kontoret hela dagarna.
Gardinerna är supersnygga. Min granne har vita skuggväv och det är ju också fint, men lite väl spöklikt för min smak, inser jag nu när jag ser dina.
Apropå busktips, ingen doldis och du har säkert övervägt redan, men perukbusken ska tåla torka väldigt bra. Växer vid husväggar i Grekland enligt uppgift. Det finns ju både gul- och rödbladiga sorter.
Ha en bra helg och vi håller tummarna för att det blir åtminstone lite svalare.
Kram
Marta

Carita och Bertel sa...

Här är torkan besvärlig också. Fast i går hade vi ett åskväder som for förbi så vi fick i alla fall en skur med välbehövligt regn. Snyggt med gardinerna i växthuset. Det där med att lägga ut grus på vägarna som sen skall köras ner i asfalten, helt otroligt korkat tillvägagångssätt . Man är ju livrädd att köra där med tanke på stenskott men ni klarade er. Ha en fin helg. Carita

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie vad jag blev glad över 'friskintyget' från läktaren.
Jag gläds med dig vännen.
Jag läser dina inlägg stötvis, mycket vackert och händelserikt hos er.
Rolle är en riktig 'superman' !
Ni behöver inte resa till Indien för att få 50 eller 40 grader hi hi hi ..
Jag är ensam denna dag, de är i norrahammar, gubbarna jobbar med en stödmur till deras nya trädgårds del.
Tina Jennie barnen skulle till sjön.
Jag vilar och pustar, väntar på svalare väder med åska. Men vi blir alltid 'snuvade' på regnet, det går oftast runt oss. Vi heller inget regn haft på länge, men det ju ej så tragiskt som hos er.
Solen värmer inte, den steker och jag mår tyvärr pyton. Men det är ju ingen behaglig värme. Nu mullrar det här himmelen är svart, bara inte skyfall förstör landen och böndernas skörd.
Sköt om dig Susie hälsa Duktiga Rolle.
Kram / Eva

Gunborg Uhno sa...

Ja gud så varmt det blir i växthuset.Har burit ut många av mina Pelargoner för det blir för varmt även för dom.Dina skugg-gardiner ser läckra ut.Roligt med lite färg.hade hoppats på lite regn när kallfronten drog förbi.Men av den blev det intet.
Ha det gott./Kram

Marlise sa...

Hej Susie
ja, das Wetter in Schweden ist sehr gut. In Deutschland und anderen Ländern gibt es Unwetter.
Du kannst das Gewächshaus jetzt als Sauna benutzen und dann in den Pool springen.
Kannst du den schwimmen in diesem Sommer?
Dürft ihr denn Wasser in den Pool füllen?
Gut auf alle Fälle, das die Untersuchung ein gutes Ergebnis erbracht hat.
weiterhin eine schöne Zeit....kram Marlise

Maribel sa...

Idag har vi haft lite svalare väder, och det är skönt, annars söker jag mig till skuggan när det är för varmt. Koltrasten badade i det lilla betonghärtat som är avsett att dricka ur. Han njöt. Småsten på vägen är inte bra, min man råkade ut för att en långtradare inte brydde sig, och perforerade lacken på vår nya bil. Han hade ingen chans att vända och ta chauffören i örat heller. Kanske tur det.
Ha det skönt / Kram Marika

Bosse Lidén sa...

Vad trevligt att ni träffades på neutral mark. De blev säkert riktigt begeistrade och kommer att berätta det för många.
Blev det några fynd på bakluckeloppisen?
Kram Bosse