KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 25 april 2016

VÄXTER SOM GÖR EN GLAD

Eftersom vädret inte tillåter att man är ute mer än några timmar i taget (orken tillåter det inte heller *fniss*), så har jag gott om tid att sitta framför datorn. Vilket märks på antalet inlägg sista tiden.....
En liten pensé som växer mitt i infarten utanför trädgårdsboden, men den är inte ensam..... 
Idag så grovrensade vi långrabatten mot kohagen. Jodå, jag har en där också, inte bara den mot vägen som numera endast innehåller buskar, små träd och enstaka stora perenner - men också en massa lökväxter!

Det här är nedanför pensétetatern där förra årets penséer självsått sig och blommar för fullt - TROTS den
bistra kylan dom senaste dagarna!
Nu har vi bara ett par rabatter kvar att rensa ur; Det är bl.a. "gräs- och bamburabatten" som vi med gemensamma krafter klippte ner gräs och perenner i för några veckor sen, men.....det är MASSOR kvar att ta rätt på.  Den ska vi nog ägna oss åt i morgon, om vädret tillåter!


Jag gick ett varv och kollade på dom rabatter som var klara - ja alltså grovrensningen, finrensning har jag inte börjat med ännu. Då hittade jag dom här två julrosorna i "murrabatten". 
Att jag inte sett dom tidigare beror nog på att det endast är en blomma i varje planta - inga blad - och att det legat en massa löv över dom!


Alltså är jag nu uppe i den otroliga summan av 4 plantor med julrosor som blommar. Otroligt!
Jag var övertygad att dom här två hade dött.


I samma rabatt växer den här primulaplantan. Jag har visat bild på den bara för ett tag sen, men den är verkligen i min smak. Den gör sig så bra och lyser verkligen så att man ser den från hela tomtens baksida. Jag gillar växter som man inte behöver krypa intill för att hitta!

 Fast det är klart, den här hundtandsliljan måste man verkligen böja sig och leta bland växtligheten för att se. Och jag gillar den också! Speciellt när den efter flera års bortvaro har kommit med två plantor i år - som dessutom blommar!!

Hundtandsliljan planterades i "surjordslådan" som står bredvid altanens skuggsida på baksidan. Dessutom nästan under sammetshortensian som jag fick när jag fyllde 60 av min kära bortgågna väninna och f.d. granne Bibbi. Alltså 10 år sen!

Allium Purple Sensation
Fast det är nog i alla fall såna här växter jag är mest förtjust i. Dramatiskt lila som syns ordentligt! 
Så nu har jag bestämt mig, jag tog bort några tulpaner från ordern till Holland (en orange och en vit) och så blir det några såna här i år med istället.....kunde inte låta bli!

5 kommentarer:

Hanneles bibliotek sa...

vi har väntat länge nog

Maribel sa...

Härligt att hitta Julrosor, som blommar. Mina har varit fina i år. Allium är fina, förstår att du vill ha av dem. Trodde mina försvunnit, men tror att det är några som börjat titta fram.
Ha det fint /Marika

lavendia sa...

Penseer är fantastiska. Ser så väna och sköra ut, men tål både frost och att rota sig i grus.
Bollprimula gillar jag också. Där vi bodde förut, hade grannen sådana och jag såg dem från vårt sovrumsfönster varje morgon, då de blommade. Så fick jag ett par plantor, så nu har jag också ett blickfång.
Smultronträden (!) visade sig bara vara två. Den tredje är något annat. Men jag ska sköta de två små bebisarna så gott jag kan. / Britt

Yvonne Blom sa...

Ja, blommor är underbart, i alla former. Julrosor ligger i min topplista och jag har nu lyckats få tre plantor att överleva i två år, efter att ha gjort otaliga tidigare försök, så hoppet står till att de har etablerat sig och att jag kan få fortsätta att njuta av dem.
Jag har också ett par primulor som dina och de drar verkligen till sig blicken i trädgården med sin intensiva färg.
Ha det fint i väntan på värme!
Kram

Ölandsvindar sa...

Jag gillar små självsådda penséer som sticker upp överallt. Kul med julrosorna. Den ser ut som min svarta. En blomma med ett blad. Här är det inneväder i dag. Har gjort Müsli och nu står en nötbanankaka i ugnen.
Kram /Kerstin