KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 24 april 2016

LÖKVÄXTER OCH VILD KOMPOST

Ibland så händer saker och ting som gör att man undrar hur man är eller hur man tänkt, eller också som faktiskt visar exakt hur man är och tänker!
I det här fallet gäller det när jag valde ut dom narcisser jag skulle välja mellan att ta hem i år från Dix i Holland. Hade ett inlägg om vilka nio jag valde mellan för några dagar. Det var ett första urval bland dom hundratals Dix har i sin katalog.
Den sista jag slutade med var en som inte alls platsade ihop med dom andra åtta, det var en påsklilja i gult och orange; Jetfire!

I går morse tog jag en prommis med Santos och kameran allra längst bort i  den blivande "parken" där jag till min häpnad upptäckte just den påskliljan (se den nya headern också). Hade alltså redan sju små ruggar med Jetfire som vi (Rolle grävde och jag pekade) fick ner förra hösten!?
Inte för att jag inte kunde tänka mig fler, jag gillar ju tydligen sorten, men jag vill gärna ha massor av olika sorter! Nu blir det istället följande som jag bestämt mig för;


Goose Green beroende på att den är perfekt om man vill ha nåt som förvildar sig!


Waterperry för den har sån läcker nyans på trumpeterna!


Och så Raspberry Ring för sin härliga färgglada trumpet - och att jag inte har någon i den stilen
tidigare - tror jag! *fniss*

Men...trots att jag ABSOLUT INTE skulle ha några tulpaner i år, så har jag valt ut sex sorter. Jag älskar nämligen tulpaner!
Princes Irene      -      Victoria´s Secret       -       Orange Princes

Men tyvärr lever dom inte kvar lika länge, eller sprider sig, som narcisser precis. Nä, dom moderna brukar stå några år och sen går dom ut. Antingen dör dom bara eller också äts lökarna upp av möss och plantan av rådjur!
Jag tänker inte ta så vansinnigt många, endast ett minimum med ett 15/20-tal lökar av varje sort och så gräva ner dom här två grupperna i två jättestora krukor (eller i några odlingslådor) för att ha i växthuset. Tror det kunde vara tjusigt!?

Danceline     -     Burgundy     -     Swan Wings     

Till min glädje kom den beställda lilla smidiga vattentunnan på 100 liter hem redan i fredags, så Rolle plockade ihop den och ställde ut den. Nu är det bara trappan ner från altanen och själva växthuset som saknas!

Till höger om växthuset har vi den här forsytian som nu börjat blomma och så några blålila hyacinter under. Gillar färgkombinationen.....fast alla blommor är ju snygga ihop! Fast kanske inte gula och röda tulpaner från matvaruaffären, det har jag lite svårt för faktiskt!!

Jag gick ju som sagt ett varv på tomten och kom på att det är sällan jag fotar ifrån just den här platsen mot "innertomtens" baksida. Här ser man ju väldans bra hur garage, trädgårdsförråd, altan, pool och växthus ligger i förhållande till varandra.
Det är också bra med att fota lite översiktsbilder för man ser bättre då. Här t.ex. såg jag att det faktiskt inte finns några narcisser planterade nedanför dom tio träd och buskar som växer vid staketet utanför "innertomtens" kortsida. Konstigt! Alltså måste dom tre sorter jag bestämt mig för planteras där. Jag får fortsätta med fler längst bort i parken nästa år!!
Här syns något som i år ser hemskt ut, det är lämningarna efter växthusuppgrävningen.
Utmed tomtgränsen mot kohagen går det ett stort vildvuxet dike. När skogen mitt emot oss - där vi tidigare la allt avfall - avverkades så bestämde vi oss för att fylla igen det här diket med trädgårdsavfall, jord och liknande. Alltså använda diket som en sorts vild kompost!

Diket syns endast när man står alldeles nära och det hela syns inte alls från vägen för det är en svag sluttning upp mot diket. Det som syns på bilden är en massa sandblandad jord. Men Rolle har också "ställt" en del stora växters rotsystem där, t.ex. jätteklumpen med elefantgräset, så har man tur blir det med tiden ett riktigt vackert igenväxt dike! *fniss*

Det lite gråblå närmast på marken är blåsippor. Tyvärr växer dom än så länge inte så tätt - skulle gärna sett en blå matta - men tittar man på nära håll så är det fullt av dom.

Här är dom olikfärgade sipporna vid rotsystemet av den gamla vildapeln - som vi inte tog ner med dom andra hundra träden. Det är så vackert när det blommar.....

4 kommentarer:

Marlise sa...

Hej Susie
Ihr seid ja sehr aktiv im Garten.
Wann kommt das Gewächshaus?
Bei der großen Bestellung bei Dix
wird dein Garten im nächsten Frühling ein Meer von Osterglocken und Tulpen.
Ich bin gerade von der Ostsee zurück gekommen,
jetzt muss ich 3 Wochen arbeiten
dann endlich fahren wir nach Öland.

För du är mycket aktiva i trädgården.
När kommer växthuset?
Med den stora ordern från Dix
är din trädgård våren ett hav av påskliljor och tulpaner.
Jag kom precis tillbaka från Östersjön,
Nu måste jag jobba tre veckor
slutligen går vi till Öland.
Kram Marlise

Gunborg Uhno sa...

Så där blir det ibland att man köper något som man redan har i trädgården.Men som du säger då är det ju något som man tycker om.
Fy attan så kallt det är ute idag .Inget trädgårdsväder.
Ha det fint./Kram.

Carita och Bertel sa...

Jag gillar den där Waterperry, väldigt läcker färg på trumpeten. Och din nya vattentunna, ser snygg ut. Det är svårt att hitta snygga såna tycker jag. Jag gillar påskliljor och narcisser och så vill inte rådjuren ha dom heller, det är också en fördel. Ha det fint. Carita

Veronica sa...

Jag gillar oxå Waterperry! Riktigt tjusig! Den bara måste jag ha!

Jag tillskillnadmot typ alla andra stoppar ner narcisser jämt och ständigt och de beter sig som tulpaner!? Blir färre och färre för att till slut försvinna helt???

Hur konstigt är inte det?
Har läst nånstans att man ska ha på benmjöl direkt efter blomning och det hade jag förra året så nu håller jag tummarna :D

Du visar verkligen andra vyer i dag och det är kul att se helheten!

Vi får hålla tummarna att den riktiga våren kommer snabbt som sjutton!

Kram