KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 21 april 2016

BLOMMANDE FREDAG - Ja, vad ska man säga?

För många år sen så svetsade min gubbe ihop tre stycken trekantiga piedestaler som jag placerade i tre stycken trekantiga små rabatter. Sen planterade jag nio stycken (!) klematis som fick klänga på dom samt en några funkior, lite astilbe och också en del lökar under. Bl.a. Allium (naturligtvis, det är  en stor favoritväxt).
Dom här piedestalerna har fyllt sin uppgift, men av dom nio klematisarna fanns numera endast två kvar förra sommaren. Dom andra har dött en efter en under årens om gått.
Av vilken anledningen vet jag inte säkert, men det kan kanske bero på att dom stod lite för nära kohagens träd bakom oss. Blev kanske för torrt där?


Dom två klematis som överlevt växer under den främre/mittre av piedestalerna och klänger sig ända upp så det väller ut från toppen av piedestalen. Och dom har alltid varit överfulla av blommor framåt sensommaren, så dom verkar trivas väldans bra. Men det var nog bra sorter också.....
Så upptäckte jag härom dagen att en av dom bakre piedestalerna var helt förstörd. Svetsningarna hade lossnat och dessutom hade hela nedre knycklats till. Det såg verkligen hemskt ut. Förmodligen under den häftiga stormen vi hade för ett tag sen.
Jag berättade det här för min gubbe, men sa också till honom att jag kunde tänka mig att ta bort dom två bakre piedestalerna  -  och sen dessutom lägga igen dom små rabatterna under.
Han blev jätteglad.....!? Ja, vad ska man säga om det?


Idag gick jag ensam ut tidigt och gjorde lite rensjobb (räfsar fortfarande ren rabatter) i en timme. Sen gick jag in för att vila mig ett tag och satt mig då vid datorn. Då hör jag nåt mycket ovanligt ljud utanför på baksidan. Tittar ut och där ser jag gubben min i full fart att gräva upp piedestaler. Det gick alltså inte bara att rycka upp dom, dom satt som berg.
Han som hatar att gräva, men Rolle var tydligen så nöjd över att få ta bort dom att han ägnade sig åt det värsta jobb han vet i trädgården! Ja, vad ska man säga?


Lite senare när vi båda var ute och jobbade igen, så grävde han upp växterna från själva rabatterna. Sen hämtade han in grästorvor från det vi grävde upp vid det blivande växthuset. La på dom, la på mer jord, slängde på lite gräsfrön och vattnade!
Det enda som gick att ta rätt på var ett antal Allium, så dom flyttade jag till den främre/mittre piedestalen som nu står helt ensam kvar.
Ser kanske lite konstigt ut med en enda piedestal i en ynka liten rabatt mitt på gräsmattan.
Men...vad ska man göra!? Jag vill absolut inte ta bort den piedestalen och den rabatten också!!

För mer berättelser gå till bloggen Bland Rosor och Bladlöss!

10 kommentarer:

Carina sa...

Ja ibland tror man knappt sina ögon eller om det var öron ;) Synd att dina Clematis dog men skönt att ni båda är nöjda.

Ha det gott! Carina

Carita och Bertel sa...

Det var kanske bra att ta bort pidestalerna , jag antar att det blir enklare att klippa gräsmattan, det är alltid lite extra besvär med små anläggningar som man måste runda. Ha en fin helg. CArita

lavendia sa...

Ibland blir det fart. Det blir nog bra med en också, när man vant sig.
Vet du, jag har fått upp tre stycken små smultronträd. Jag vill inte ge dig förhoppningar, men ändå, blir det något av dem, får du gärna en. Att kalla dem smultron"träd" är en stor överdrift. / Britt

Maribel sa...

Synd om dina klematis, det händer hos mig med, ibland trivs de ett tag och ibland inte alls. Det blir fint när klematisen blommar.
Ha en trevlig helg /Marika

Anette i Torsåker sa...

Haha, det var rolig läsning. Så det kan bli helt plötsligt.
Rabattrensning, hm, grovrensat, men alla rabatterna borde finrensats också.
Trevlig helg!
/Anette

Liv i Hagen sa...

Det er bra å få hjelp til å grave i hagen. Men hva skal man si, når det er så stor interesse for å få bort noe:-) Det blir sikker fint med kun en pidestall også. Da får den mer oppmerksomhet. Ha ei riktig fin helg. Hilsen fra Liv

Gela sa...

Ja det är inte alltid lätt att få ihop två viljor. Hos mig är det bara jag som gräver och växtstöden får jag göra själv. Ja ibland får jag maken och ta några spadtag under försiktigt tvång. Tror det blir bra även med en klematis. Hoppas du får en toppen helg! Jag ska till Uppsala på danstävling med dottern. Kram

HWIT BLOGG sa...

Ja klematis kan vara lite "snarstuckna" om man säger så...jag har faktiskt inte kommit på det rätta knepet med dom än :)
Ha en skön helg nu och njut av dagen!
Kram från Titti

Karin sa...

Tack för att du besökte min blogg, och tittade på min blomma. Jag tror att namnet är Italiensk blåstjärna som Anette har föreslagit.
Kram Karin

Yvonne Blom sa...

Livet har sin gång för både levande och döda ting vilket kan vara trist. Men det är ju också roligt med förändringar. Det blir säkert fint med bara en rabatt kvar.
Ha det riktigt bra fast det är kallt som skrutt just nu. Vi är på Öland och här är det frost på nätterna.
Kram