KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 25 mars 2016

BLOOMING FRIDAY - EN ÖVERBLICK del 2


FORTSÄTTNING PÅ FÖRRA INLÄGGET!

Här är det vår förra hund Penny som håller koll på kvigorna i kohagen.

Åren gick och rabatterna blev både större och många, många fler. På baksidan gjorde vi bl.a. en liten stenslänt med enstaka växtlighet mot kohagen, en upphöjd stenrabatt för perenner, tre trekantiga rabatter med trekantiga piedestaler och en stor trekantig gräs- och bamburabatt mitt på baksidan. (Måste gilla trekantigt på nått sätt! *fniss*) Och mycket, mycket mer.....


Baksidan med altanen - då ännu utan pool - och framför den trekantiga "gräs- och bamburabatten" som vi lyckades
behålla intakt efter poolbygget.

Rolle målade om hela huset, byggde nytt räcke på altanen som vi också renoverade taket på. Så blev det också en mindre altan på framsidan. Inne målade han om allt och till slut byggde vi om köket och dom båda badrummen. Så för två år sen fick jag min dröm om en liten pool uppfylld och i den bodde jag mer eller mindre 2014. Tyvärr kunde jag inte bada i den alls förra året, så den bliv inte ens fylld!
Framsidans "pallkragsrabatter" med enbart perenner!

När det vi kallar "innertomten", alltså området närmast huset som är inhägnad så vi kan ha hunden springa lös, var helt klar med bl.a. 10 pallkragar för perenner mitt på gräsmattan, så var det dags
 att fixa till "förträdgården".
Bort med dom stora risiga träden och hasselbuskarna som fanns där, den gropiga planades ut och vi byggde en 12 m lång rosenspaljé samt satte "några" buskar vid tomtgränsen. Dom flesta är olika namnsorter av smällspirea med gula eller röda blad.

Rosenspaljén vid infarten.

En hemsk leråker med massor med sten och
grenar och... usch!

För några år sen tog vi oss så an det STORA
trädgårdsprojektet; Att fixa till "yttertomten"!
Alltså det som vi sen har döpt om till "parken".
Redan innan hade vi försökt få den lite 
intressantare med en byggd "ruin" samt några
stora dekorationer i form av den död vackert rostig gammal traktor, en rostig vält samt en hästkärra.Nu avverkades dom resterande träden utom två granar (inte den på bilden ovan, den togs bort), en jättestor hasselbuske, en tall och en björk allra längst bort, samt en vildapel. Sen togs ALLA gamla stubbar bort (hundratals) - även urgamla sådana - och så krattades hela marken och därefter såddes 
    gräs. Ett verkligt mastodontarbete!

Gräset - som är invaderat av bellis (tusensköna) - ser riktigt snyggt ut så här på bild! Mitt i blickfånget den
stora vilda hasselbusken.

"Parken" är ett mycket stort område så vi planterade ungefär 30-35 snygga träd och buskar i ett par omgångar. Det lär väl tyvärr dröja en massa år innan man får se hur det kommer bli, om man någonsin får det, men redan förra året började det se hyfsat ut!


Främst då på våren eftersom jag satt flera hundra narcisser (av ett tiotal namnsorter) utmed tomtgränsen på första halvan - dom äter ju inga djur upp lökarna på!
Nu kan man dessutom gå överallt vilket man inte kunde förut, eftersom Rolle klipper hela området med sin åkgräsklippare. Min midjestyrda använder jag enbart i förträdgården och på innertomten där det är plant och fint!

Några av dom namnsorter av narcisser som blev satta förra året.

Förra året fick jag absolut ingenting gjort i trädgården. Stackars Rolle som är totalt ointresserad av trädgårdshobbyn hade fullt sjå att underhålla dom 4700 kvadratmetrarna, så jag tjatade inte på honom att han måste rensa ogräs i ALLA rabatter.
Det hade blivit att begära lite för mycket......dessutom kan han inte skilja perenner från ogräs. *fniss*

Här har Rolle precis planterat lite sommarblommor i min senaste rabatt förra våren
och pustar ut med en välförtjänt öl!

Jag började förstå att alla gamla perennrabatter höll på att bli oss övermäktiga, så i höstas bjöd jag mina trädgårdsvänner på lunch. Dom fick (efter lottning) gräva upp varsin stor bit av "långrabatten" utmed vägen. Ja - dom fick alltså inte bara gräva, utan ta alla perenner som växte där. Även en del prydnasgräs, dock inte all bambu. Inte heller några buskar eller små träd.
Alla åkte sen hem med fullastade bilar - och magar, hoppas jag. Det kändes lite bittert, det fanns många rariteter i rabatten, men jag visste ju att plantorna kom till väldans bra hem!

Här är det Ingvar, Gustav och Gunvor som gräver för fullt.

Till min stora häpnad så tyckte jag att det blev riktigt snyggt. Det var så igenväxt så det behövdes tydligen rensas upp. Nu ser man träden och buskarna betydligt bättre. 
Jag behöll också den stora rosenflockeln och två bambu, en svartstammig och en gulstammig, så det blev absolut inte kalt. Tvärtom, väldigt luftigt och fint!

En liten bit av "långrabatten" efter borttagning av perenner.

Veckan efter planterade Rolle - under min översikt - alla lökar som kommit hem från Dix i Holland så helt tomt lär det inte bli i år heller. Ska bli enormt spännande att se vad som kommer upp - och exakt var. Har redan sett en massa sticka upp ur jorden.....


Tulpanen `Burgundy Lace´ - en favorit som jag hade i Stockholm också!

Men i höst ska jag begränsa mig lite och bara sätta allium av olika namnsorter i "långrabatten", samt fler narcisser ute i parken. Förra våren verkade dom trivas riktigt bra där ute. Får se hur det blir i år.
Men man vet aldrig om jag kan hålla mig, det kanske smyger sig med några tulpan- eller våririslökar i Dix-ordern också..... *fniss*

Iris `Mahogany Beauty´ som sattes någonstans i långrabatten eller i pallkragarna förra hösten!
Naturligtvis har mycket mer än det här hänt, men man måste ju begränsa sig lite! Och en hel del har man glömt både på gott och ont. Men när jag gick igenom ett par tusen bilder så kom jag på det, men det får vi återkomma till en annan gång!

Penny, vår Lancashire Heeler, sista sommaren.

T.ex. så fick vi avliva vår älskade hund Penny när hon var 16,5 - men istället köpte vi  "osett en begagnad liten champion som gått 4000 mil" - som visade sig vara världens snällaste.


En stilstudie av Santos, vår lilla Podengo Portuguese Pegueno.

Många vänner och släktingar har till vår stora sorg avlidit, men vi har trots det haft och har ett livligt socialt liv med besök från både när och fjärran och från hela Sverige - fast flest gäster från Stockholm naturligtvis. Tyvärr blev 2015 misslyckat på den fronten också på grund av mina problem efter operationen i maj, men i år är vi förhoppningsvis på gång igen.....


En ÖVERBLICK över tomten som kanske inte riktigt är "up-to-date", men man får
ett litet begrepp om hur den ser ut i alla fall!

För fler ÖVERBLICKAR gå till Pilgrim på Bland Rosor och Bladlöss!

8 kommentarer:

Linda sa...

Beautiful!!! :)

Rosor och ruiner sa...

Det händer mycket på 13 år! Kul att följa hur ni gjort och tänkt. Tänk att man aldrig blir klar med en trädgård, men det är väl det som är det roliga!

Må gott och trevlig påsk!
Gunilla

Evas Kvarnaro sa...

Podengon Santos är min favorit vovve, se vilken stilig kille, och han vet nog om det.
Penny var oxå gullig och hon hade sina speciella personligheter som alla djur har.
Tänk vad mycket som kan hända bara på ett enda år och ni som vi har ju redan varit med i massor av år. Tiden rusar och vi med dem, ett år kan kännas som 10 år . . . .
Tack Susie för mailen, jag skulle skriva en rad men har tyvärr inte hunnit.
Förberett en del inför påsk helgen barnaskara som ska komma i flera omgångar,
kul men kan bli jobbigt. Men nu är allt klart.
Jag har en del att berätta men det tar jag på mailen, bara något trevligt.
Det är kul att läsa dina inlägg man känner igen sig med både det ena och andra . . .

Önskar er tre en riktig skön GLAD PÅSK, kram från oss Eva och Rolf.
Ps. Är inte för många ägg, du vet man kan bli 'uppäggad', *fniss*

Rost och rädisor sa...

Roligt och intressant att se en skiss över er enorma trädgård. Du har ju berättat om de olika rummet tidigare men nu får man ju en tydlig uppfattning.
Vilken jättebra idé att låta växterna få nya hem hos vännerna även om det innbar att skiljas från rariteter.
Jag har märkt att jag har svårast att skiljas från växter som minner om någon, såna jag fått i gåva och det börjar bli rätt många. Det behöver inte ens vara någon raritet.
Glad Påsk!
/Anette

Anja sa...

Fantastiskt fint du/ni har skapat! Jag får en flott parkkänsla när jag ser på bilderna. Du är en färgstark kvinna och det syns i trädgården också.
Väldigt roligt att få så tydlig överblick via planteckningen. Har du gjort den själv eller någon proffs? Den ser väldigt proffsig ut.

Ha en fin påskhelg!

/Anja

lavendia sa...

Roligt att se. Ni har inte någon arbetsfri tomt precis. Så jag förstår att ni fått arbeta med tomt och hus. Med bra resultat. / Britt

wiolettan sa...

Så intressant och roligt att få läsa om detta, de år som har varit och vad ni har varit med om och upplevt och framför allt gjort i er trädgård.
Trädgården, otroligt vackert, där skulle jag trivas. Utom att det skulle vara så mycket med arbete som skulle behövas göras år efter år och det är jag inte så bra på. Men du verkar verkligen ha gröna fingrar och organsisationsförmåga. Att kunna se vad som behöver göras det är inte det lättaste, alltså själva planeringen.
Tack för att jag fick se detta tjusiga.
God fortsättningen på påsken och varm kram till dig.

Bosse Lidén sa...

Jag har kopplat in mig på den stora TV:n. Extra läckert att se dina underbara bilder i ett jättestort format. Jag har läst och tittat på inlägg efter inlägg. Vilken trädgård och hus ni har. Vilket fantastiskt jobb ni har lagt ner. Jag blir djupt impad. Hoppas ankeln går över snabbt.
Kram Bosse