KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 24 mars 2016

BLOOMING FRIDAY - EN ÖVERBLICK del 1

Jag har inte deltagit på ett par veckor (har haft legitimt skäl), men nu är jag på gång igen. Suget efter vår gör sig gällande mer och mer. Trots att det snöade för fullt igår. Här smälte det direkt, men i Visby var det 10 cm som låg kvar hela dagen!

Huset på baksidan som det såg ut i mäklarens folder.
Först tänkte jag överblicka förra årets växtlighet, men det var ju inte så kul. 2015 är ett år jag helst vill glömma. Sen tänkte jag överblicka vad jag ska göra i år - men det blev alldeles för mycket om rensning av ogräs. Inte så kul att skriva om!
Så istället tar jag en överblick av dom 13 år vi bott här på Gotland. Så bered dig på ett långt inlägg. Därför tänker jag dela upp inlägget i två delar.


Rolle i sitt esse - han snackar mc & traktorer
på Ekstakustens veteranmöte 2005.
Här är det gamla båtar i Katthammarsvik, också 2005.
Dom här åren har varit väldans innehållsrika och vi har haft mycket kul, trevligt och njutbart. Men också en del motgångar och sorg...men så är det ju för alla. Så det tänker jag inte gå in på. Istället ägnar jag mig åt det trevliga som hänt!

Vid disken i f.d. butiken, numera "verkstan"!

Allra först satte vi upp ett litet trädgårdsförråd, faktiskt redan hösten 2002 innan vi flyttade ner hit sommaren 2003. Så småningom också ett jättestort garage trots att det fanns ett stort sådant vidbyggt till huset. Där installerade vi istället vår firma där vi sålde tillbehör till sport-, race- och veteranbilar. Det är numera Rolles "lek- och arbetsrum" för vi har ju blivit pensionärer. Och Rolle MÅSTE ha något att meka med, annars klättrar han på väggarna!  
Just för närvarande är det service av våra två(!) trädgårdstraktorer som pågår. Rolles är precis klar och min midjestyrda är nu nerplockad i mikrober - men det står också en färdigfixad sportbil där.

Efter avverkning, men innan nya träd kommit på plats.


När vi flyttade hit så var tomten bara en skogstomt med massor av enormt höga uppväxta träd. Runt huset fanns dock en stor gräsmatta som fortfarande finns kvar. Ja, gräsmatta och gräsmatta - det kanske man inte ska kalla den. Det är en bellismatta (tusensköna).....
Det var mörkt och skuggigt och istället för Stjärnarve så kallades vårt ställe för Skuggarve av lokalbefolkningen. Så bland det första vi gjorde var att få c:a 100 träd avverkade av en skogshuggare.
Avverkning har sen fortsatt under årens lopp, men vi har planterat minst ett 50-tal nya träd samt massor av buskar. Fast istället för tallar och granar lite vackrare och mer ovanliga arter.

Vår egensatta gångväg. Notera den pyttelilla Acer negundo variegatum vid
staketets svarta stödstolpe. Den är numera ett träd på 6 meter!

Sen vidtog också åtgärder för att kunna gå in i huset utan att få med sig alltför mycket grus och kalkdamm. Så gångvägen utmed huset stensatte vi och infarten och parkeringen grusades.
Det förra är jag lite stolt över faktiskt, den fungerar faktiskt än idag!

Växtligheten vi hade krukat ett halvår tidigare och hade med oss ner.
Inte mycket att skryta med.....
Vi hade ju en del växter med oss hit från Älvsjö, bl.a. några små träd och buskar. Så det första jag fick göra på tomten var att gräva upp två små rabatter mot vägen. Ja, jo - jag grävde bort några stackars ölandstok, spirea och rosenspirea också samt lite vildvuxna hallon också.
Jag sparade dock en stor forsythia - fast den är flyttad och omformad - samt en stor japansk kerria på innertomten. Det var dom enda växter man kunde spara.....

Mitt första - och enda - försök till trädgårdsland. Det är numera en "rosenfolly" med 4 klängrosor.
Notera hur växtligheten i "parken" såg ut och hur små granarna och syrenbuskarna utmed staket var.

Fortsättning följer i senare!

För fler ÖVERBLICKAR gå till Pilgrim på Bland Rosor och Bladlöss!


7 kommentarer:

wiolettan sa...

Tack, så intressant. Roligt att få följa med dig tillbaka i tiden och se och läsa om, vad du har varit med om och upplevt.
13 år har du bott där. Jag har aldrig varit på Gotland, men, det kan förhoppningsvis bli någon gång. Det verkar ju vara mycket som man kan se och uppleva där.
Vackra och talande bilder också, roligt.
Trevlig och Glad Påsk och kram till dig.

Gunborg Uhno sa...

Så bra tolkning av fredagens blogginlägg.Själv hoppar jag över denna veckan.Sitter här och är så besviken på handen för nu har jag åkt på ett riktigt bakslag.Blir så himla ledsen det verkade ju så bra förut.
Ser fram mot del två från dig.
Trevlig påsk.

Marlise sa...

Interessant die Entwicklung zu sehen.
Warte auf den 2. Teil
und dann auf das Gewächshaus
das wird noch einmal alles verändern.
Wünsche euch dreien
frohe Ostern

Intressant utveckling att se.
Väntar på den 2:a delen
och sedan i växthuset
som kommer att förändra allt igen.
Önskar dig tre
glad påsk......Kram Marlise

Yvonne Blom sa...

Glad Påsk kära vän!
Kram

Carita och Bertel sa...

Man märker att tiden gått fort när man gör såna återblickar. Man ser också hur allt utvecklats och vuxit, kula att se skillnaden. Glad Påsk. Carita

Marlise sa...

Jag kan "EN ÖVERBLICK del 2" inte öppna ??
Få väl snart för din fot.
Kram Marlise

Drömgården sa...

Ska bli roligt att se fortsättningen! :)
/Kitty