KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 14 september 2015

STRANDPROMMIS & IGENVÄXT LÅNGRABATT

Dagen har precis börjat när det slog mig att det nog var "evigheter" sen jag la in ett nytt inlägg. Så ut till kontoret direkt efter frukosten - och mycket riktigt, det senaste inlägget var den 6 september!
Jag vet faktiskt inte varför det blivit så, jag som tidigare aldrig kunde hålla mig från datorn och bloggen mer än högst ett par dagar. Kanske kan det vara det att jag inte är ute i trädgården längre - eller kanske är det för att det inte händer så mycket i mitt liv längre!?Efter en verklig "upp-och-ner" vecka, med välmående dom första dagarna och sen feber och läckage i torsdags och fredags, så vaknade jag faktiskt efter 10 timmars GOD sömn på lördagen.
Så efter det att hemsjukvårdaren varit här vid halv elva, så gav vi oss iväg till andra sidan ön. Vi har några riktiga mysiga ställen vi brukar besöka. Faktiskt ställen vi aldrig tagit med oss folk till, alltså "våra hemliga".....


Vi gick runt en liten bit, det där med liten passar mig. Jag har fortfarande lite knepigt att gå längre sträckor, ja även kortare med för den delen.
På just den här bilden så står grabbarna till höger om ett litet tätt träd. Tänkte väl till att börja med inte så mycket på det, men när jag gick förbi det för andra gången så såg jag att det var absolut INTE slånbär!


Visserligen hade trädet massor av svarta bär, men inte dom typiska blådaggiga som slånbär har. Dessutom var dom mindre och växte inte på grenarna på samma sätt, men det var fullt av dom.  Det fanns inga taggar och det lilla trädet var väl c:a 4 m högt.
När det gäller växter så är jag enormt nyfiken, så år det möjligen någon växtkunnig där ute som vet vad det kan vara!?

Del 1 av långrabatten. Här ska alla perenner bort, men alltså inte buskar och träd!

Gårdagen spenderas inne och hemma trots det fina vädret. Vi tittade på race och jag sov, väldigt mycket eftersom jag hade en aning feber. Inte mer än 37,3 men jag vet att då är det säkrast att sova direkt.
Efter en lång skön drömlös natt är jag dock pigg igen så nu har jag varit ute i det blåsiga vädret och tagit några bilder. Jag behövde några på "långrabatten" innan omgrävningen - för på söndag hoppas jag att den inte längre ser ut så här hemskt efter "perennlunchen"!

Överst till vänster, 2:a delen: Där ska INTE rosenflockeln och bambun bort. Däremot gräset som växer i mitten.
3:e delen: Här ser man pinnarna jag slagit ner för att dela upp rabatten. Dom ska få färgglada vimplar på sig innan söndagen.
Undre raden. 4:e delen: Här finns många perenner att gräva upp - och mycket ogräs att rensa.
5:e delen: Här är det mest marktäckare och så ett stort gräs och till vänster också en liten uppstammad ros som jag inte vill ha kvar (syns ej på bilden).

Men jag måste påpeka att dom som inte är "trädgårdsfreaks" (alltså dom olika hemsjukvårdarna som kommer hit) dom är "såå imponerade" av trädgården. Rolle sköter ju den också med den äran. Han klipper gräs och rycker bort ogräs, så länge det inte är i rabatter - för då vet han inte vad som är vad. *fniss*

Här är dom två sista bilderna från vinkeln på långrabatten. Den 6:e delen är från hörnan vid vägen in mot trädgården. Där växer massor av smått och gott.
Sen har vi den sista, 7:e delen, fram till grinden till innertomten. Där är det mest buskar, så den har fått bli lite längre än dom andra.Men det finns lite fina saker i början och i slutet på den.....

Men dom okunniga/ointresserade besökarna verkar inte se allt ogräs, utan bara den övergripande stilen/planen med trädgården. Och det är ju i och för sig trevligt fint - TACK Rolle.
Men...jag ser tyvärr alla meterhöga tistlar, brännässlor, taggiga salmbärsrevor, maskrosor, bellis m.m. m.m!! Nu hoppas jag att mina trädgårdsvänner blir nöjda med det dom ska gräva upp och med lunchen men framförallt - att dom får bort allt ogräs!!!

12 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Även på bilderna ser det så fint ut i er trädgård.Bra ide'e det där med vänner som kommer och gräver upp det dom vill ha.Funderar på att gräva bort många av mina perenner och bara ha rosor och låga buskar .Kanske något prydnadsträd.Känner att orken inte är vad den borde vara längre.
Skönt att höra att du även har bra dagar.
Kram

Ingrid sa...

Det ser ju så jättefint ut på dina bilder, så har har svårt att tro att där kan vara så mycket ogräs.
Hoppas att du slipper mera feber nu och att läckaget upphör.
Kram, Ingrid

Marlise sa...

Hej Susie,
hatte dich schon vermisst. Schön zu hören, dass es dir gut geht. Liebe Grüße aus unserem Urlaub an der deutschen Ostsee.
Hade du varit försvunnen. Trevligt att höra att du är okej. Hälsningar från vår semester på den tyska Östersjö.
Kram Marlise

Marlise sa...

Das Wasser ist ein bisschen kalt. Aber viele Leute gehen noch schwimmen. Wassertemperatur 16 Grad. Ich gehe nur mit den Füßen ins Wasser.
Vattnet är lite kallt. Men många människor bada. Vattentemperatur 16 grader. Jag bara gå med fötterna i vattnet.
*fniss
Kram Marlise
Von Susie på Stjärnarve am 14. September 2015 um 17:46 unter Eifel via Öland eingestellt.

Veronica sa...

Sån väldigt bra idé!
Man måste ju nyttja sina vänner i trädgården om man kan!
Även om du inte just denna sommar och höst kan vara ute och härja i rabatterna så är det superfint!
Rolle klarar denna säsong och nästa; är du på G igen :)

Kram

lavendia sa...

Du lyckades inte få med tistlarna, nässlorna och det andra på bild. Dp finns det nog inte. Jag har en liten salmbärsreva som jag knyckte på Gotland. I år blev det en blomma, men inget bär.
Sömn är en bra medicin. Skönt att du kan sova.
Jag är också nyfiken på de svarta bären. Bären ser ut som Aronia, men jag tycker inte att bladen gör det. Säkert någon som vet. / Britt

Susie på Stjärnarve sa...

Nu tror jag att jag fått rätt svar på vilken buske det är; ARONIA!
TACK Britt på Lavendia!

Evas Kvarnaro sa...

Toppen fint
kollar som hastigast genom mobilen.
Trevligt att 'talas vid' , vi har inga problem med talet.
*fniss*
Kram kram

HWIT BLOGG sa...

Ja lite ogräs här och där gör inget...tänker jag och sliter hejvilt med min kirskål! Nåja, bloggandet är som det är...det kommer och går och så ska det vara, inget krav! Det finns vissa dagar när jag inte ens slår på datorn, ett måste för att samla tankar och få lite gjort!
Kram till dig!
Titti

Ölandsvindar sa...

Hallå Susie! Jag har varit borta en vecka och hjälpt min dotters familj. Min dotter är på rehab efter att ha drabbats av en stroke för tre veckor sedan. Aldrig får man vara riktigt glad! Nu håller vi tummarna för att hon kämpar på och blir så återställd så hon kan komma hem igen och klara sig själv. Det lilla trädet som du såg är nog inte aronia. Aronian blir aldrig ett träd vad jag vet. Däremot vågar jag nog säga att det är en getapel (Vägtorn). Den växer lite varstans här på Öland och finns säkert på Gotland också.
Kram från mig /Kerstin

Evas Kvarnaro sa...

Hej, läser här igen och kom fram till 'trädet med blåa bär på'.
Jag har nämligen fyra buskar av Aronia och när du fick ett svar av Lavendia
blev jag ändå tveksam, visst påminner de om Aronia men när jag läser Ölandsvindar tankar tror jag mer på henne.Fast jag inte vet något om 'Vägtorn'
Jag är ju inte kunnig i växtlighet som du och andra, men ibland klickar det till i min skalle också, hi hi hi . . . .
Aronia kan man göra sylt på har jag läst, men det finns en annan liknande sort
som är oätlig, googla först på detta.

Må så gott kram/ Eva

Susie på Stjärnarve sa...

Det är klart att Kerstin och Eva har helt rätt - det är Rhamnus cathartica (getapel eller vägtorn). Fast jag måste säga att busken var enormt likt den Aronia jag hade i Stockholm. Fast den var bara 10 år och 2,5 meter hög. Och det var rätt sort som man kunde göra saft på, men jag gjorde aldrig det faktiskt!
Susie