KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 20 september 2015

PERENNLUNCHEN

Vilken fantastiskt trevlig helg vi har haft. Ja, den är ju inte slut ännu! Förutom prommisen vid havet  alldeles nyss så är det strax Formula One och senare ikväll Nascar - och jag känner mig riktigt pigg. Kan inte bli bättre! 
Igår i det fantastiska sommarvädret så var det min "perennlunch" här på Stjärnarve. Och allt fungerade perfekt.....

Vi - alltså mina trädgårdsvänner - skulle komma mellan 09.30-10.00 och då var
allt klart och förberett. Det stod 4 lövkorgar och en skottkärra ute, resten av arbetsverktyg skulle var och en hålla med själva. Lunchen var mer eller mindre klar och sakerna jag skulle duka med var framtagna. Var uppe redan klockan sju, vilket visade sig vara nödvändigt. I alla fall om man gillar att ha allt fixat INNAN gästerna kommer!

Vi hade delat upp "långrabatten" i sju delar och sen satt upp käppar med band på. Sen gjorde jag sju lotter och varefter vännerna dök upp fick dom dra en lott så dom visste vilken del av rabatten som var deras "arbetsområde". 

Jag försökte mig på att fota lite, men det var inte många ansikten jag fick med - enbart ändor faktiskt! *fniss*


Allt fungerade som sagt jättebra, förutom att den sjunde personen aldrig dök upp!? Alltså blev det en hel bit på mitten (typiskt) som blev obearbetad. Inte snyggt!!
Jag hade skickat ett påminnelsemail 3 dagar innan där jag berättade om alla detaljer och bad att OM man fått förhinder så skulle man höra av sig OMGÅENDE! 
Den här personen som är en funktionär i Trädgårdsamatörerna som jag inte känner privat direkt, hon hade förvarnat om att hon anmälde sig preliminärt. Men man tycker ju att hon kunde ha mailat och talat om att hon inte skulle komma. Dålig stil - mycket dålig stil!


Dom andra jobbade dock hårt och var nog glada när min hemsjukvårdare dök upp strax efter elva så lunchen - på altanen - kunde serveras redan klockan tolv!
Jag serverade fisksoppa/gryta, hembakt rågbröd med ost och så en äppelkaka med knäcklock och lättvispad grädde. Alla åt och verkade mycket nöjda med maten och dagens skörd av växter.
Men jobbigt hade det ju varit, t.o.m. ett spett och en yxa fick Rolle ta fram så att några stora växter kom upp ur marken!


Det var alltså 6 personer i 4 bilar och när 4 dom åkte så var bilarna proppfulla, annars hade nog den här biten på mitten fixats också för där finns en hel del ovanliga perenner. Dom fick ta nästan allt utom buskar och träd samt min stora rosenflockel; Det var en uppstammad ros, det var två stora miscanthusgräs, det var långa skott från en gulstammig bambu, det var skott från min kameleontbuske och sen var det massor av perenner - men mest ogräs. 
Ogräset las i skottkärran och kördes bort till parkens dike mot kohagen. Och jäklar vad fint och prydligt det blev.....


Här är början på rabatten där det tidigare växte kaukasisk förgätmigej och skogsvallmo och en massa lökar och så fanns det långa skott från kameleontbusken - men framförallt massor av brännässlor! 
Nu har - nästan - hela rabatten helt bar mark som måste täckas med något. Jag var först inne på att låta gräset växa in, men nu har Rolle bestämt - efter tips från Margareta - att vi ska lägga på täckbark. Ett riktigt tjockt lager. Vilket betyder att vi förmodligen behöver minst 50 säckar, kanske ändå mer!!


Så här ser det alltså ut nu. Snyggt och prydligt och dessutom blev jag faktiskt lite förvånad över att man nu ser dom stora växterna betydligt bättre - och framförallt att dom gör sig så mycket mer!

Precis bakom lyktan är det parti som inte är rensat. Men det är ett område med bara låga perenner, så jag tror att det går ganska lätt. Om ingen vill ha dom, så får Rolle gräva upp partiet och sen slänger vi perennerna. Fast det känns ju lite trist! Det är roligare om någon vill ha dom.....

Dagens prommis vid havet återkommer jag till i nästa inlägg, nu är det Formula One som gäller!

Susie
3 kommentarer:

mammi sa...

Jag saknar ord för att beundra er trädgård. Har dina "hjälpare" inget att göra framöver, så vet jag ett ställe som behöver en "ansiktslyftning". Det här regnet sätter ju streck för min planering, å andra sidan är det ingen som snor jobbet.
Ha det så himla bra
Kram

Maribel sa...

Hej Susie!
Vad trevligt att du känner dig pigg, och nu har du fått ordning på rabatterna också. Ser riktigt fint ut.
Ha det fint!

Bosse Lidén sa...

Det var synd att jag missade den sjunde ändan. Win and win principen är ofta givande. Fint blev det. Man blir alltid hungrig och törstig när man jobbar. Kul att du hade en pigg helg. Kram Bosse