KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 4 september 2015

"FÅDDA" VÄXTER & VALPAR

Det känns som om mina "livsandar" har kommit tillbaka riktigt ordentligt, kan bero på den trevliga utflykten till Holmhällar. Både den korta prommisen och den trevliga lunchen bidrog säkert.


På den här bilden syns den lilla petunian som jag fick i april av Annli, en väninna inom trädgårdsgänget. I morgon ska jag till henne på kräftskiva i Kräklingbo, ska bli jättekul även om jag kanske inte orkar vara kvar så länge. Alltså tar jag bilen dit alldeles själv så jag kan åka hem när det passar mig. Rolle är hemma och agerar hundvakt. Han säger att han varken är intresserad av växter eller av kräftor.....


Här har vi nästa "fådda" växt, en stor blå Agapanthus som jag tillsammans med den mindre vita (som syns på bilden ovan) fick av Ingvar & Margaretra som pyttesmå plantor för tre år sen. Nu blommar dom första gången, så nu gäller det att hålla liv i dom!

Så har vi några luktärtor som till min stora glädje - och förvåning - blommar just nu i en kruka nedanför altanen. Fick en påse frön från Marlise i Tyskland i början på året och fick ett antal att gro. Men sen tillstötte ju det här med min operation...så jag trodde ingen hade överlevt den tidiga utplanteringen innan den 13 maj! Det var ju en obeskrivligt kall vår då.....

Så här har jag spenderat ett antal timmar varje dag framför TV´n. Inte världens roligaste precis!  Men jag sover bra i min "tron" som Rolle kallar den. För trött blir jag av behandlingen med cytostatika. Fötterna svullnar också av cellgiftet och då måste jag lägga dom högt. Men det är faktiskt dom enda biverkningarna jag har - ja, jo det händer att jag får lite feber ibland när jag blir extra trött och då MÅSTE jag sova och så tar jag några Alvedon, sen är jag pigg när jag vaknar!


Så här igenväxt är murrabatten, men den tror jag faktiskt att Rolle och jag kan rensa upp själva nästa år. Så den ingår inte i perennlunchens bortgrävande den 19:e.


Nedanför altanen i f.d. "gräs- och bamburabatten" är det också helt igenväxt, men där blir det lätt att rensa. Det ligger enskyddsmatta under hela!


En ros blommar i alla fall i min rosenfolly, men jag skulle behöva klippa bort alla vissna och nyponen - men tiden (och orken) räcker inte riktigt till.


Så här ser en del av "parken" ut. Rolle både vattnar alla träd, klipper med åkgräsklippare och slår kanterna med lie. Det är ett enda träd som inte trivs, det är en guldalm som numera är hälften så hög som när jag planterade den förra året. Alltså smal som en pinne och 50 cm. Måste hitta en bättre plats åt den.....


Nått som däremot trivs är jättegräset vi flyttade till södergaveln efter dräneringen för 3 år sen. Likaså det lilla bollformade trädet som verkligen ser ut att trivas här i trädgårdens torraste och soligaste del.


Här satt jag mig på bänken ett tag för att vila mig och passade då på att ta en översiktsbild på framsidan. Det är alltså den här rabatten till höger och på kortsidan mitt emot (50 m) som ska rensas från perenner den 19:e. Ska bara vara några stora kvar samt buskar och småträd. Igår var jag till VC väldigt tidigt, så därefter åkte jag förbi min väninna Bodil och tittade på hennes valpar. Hon har tre vuxna hundar, en brun, en slät svart och en lockig svart. Fråga mig inte om rasen, det är ett knepigt namn och jag har glömt det just nu. Dom fyra valparna var från 2 av tikarna - den 3:e hade tyvärr fått en dödfödd - så nu hade dom tre mammor som dom sprang emellan och diade. Två av valparna kelade jag inte med, dom låg innan för stängslet hela tiden, men dom andra två.....


Här är det den "lilla bruna" killen som var en liten tuffing. Han grumsade lite när jag lyfte upp honom, men jag fick en puss till slut. Och när jag satt ner honom förstad jag varför han var sur, han var kissnödig.....


Och så min favorit, 1:an, som jag döpte honom till. Dom hade nämligen inte fått några namn ännu. Han var helt bedårande. Såg ut som en liten docka och så kelig. Honom fick jag många pussar av - så gissa om Santos snusade på mig när jag kom hem.
Har varit hos Bodil tillsammans med både Rolle och Santos en gång förut när hon hade valpar, men då var dom en aning äldre. Dom små killarna ville hela tiden leka med Santos - som var totalt ointresserad. Han ville bara vara med tikarna och helst göra nya valpar.....*fniss*
Får se om det blir några fler trevliga besök!

11 kommentarer:

Bosse Lidén sa...

Ettan var verkligen bedårande söt. Har du sovit på saken? Kan det bli "tvåan" hemma hos er? Eller kommer Santos att bli svartsjuk? Det märks nästan på det härliga blogginlägget att du blivit piggare. Ha det så kul, men ta det försiktigt med kräftorna. Helgkram Bosse Räka

Jord under naglarna sa...

Vad skönt att du verkar piggare! Fådda växter är alltid trevligt, roligt när man förknippar en planta med en speciell person.
Trevlig helg!

Marlise sa...

So schön, das deine Lebensgeister zurück sind.
Du bist so stark.....wie die Wicken :-)
Wir fahren morgen in Urlaub.
Nach Kühlungsborn an die deutsche Ostsee.
Die Fahrt nach Schweden ist zu weit für 2 Wochen.
Liebe Grüße und weiter eine schöne Zeit

Så vacker, det är din livsandar tillbaka.
Du är så stark ..... som luktärtor :-)
Vi går på semester i morgon.
Efter Kühlungsborn på den tyska Östersjö.
Resan till Sverige är för långt i 2 veckor.
Hälsningar och vidare har en god tid
Kram Marlise

Evas Kvarnaro sa...

Urgulliga valpar, vill ha alla, *fniss*
Santor blev kanske lite 'sotis', hi hi . . .
Oj vad det växer med härliga höstliga toner hos dig.
Jag lämnar min trädgård i någon vecka, flyger ner på begravning.
En resa jag både vill och inte vill göra, men så är livet.

Tack ingen för plantorna, de har fått sin plats nu.
Kram må väl/ Eva

lavendia sa...

Vad skönt att du mår som du gör iallafall. Så hoppas vi att cellgifterna fungerar och inte bara ger biverkningar.
Vilka supersöta valpar.
Får se om jag hinner läsa ikapp allt jag missat när jag varit ifrån datorn. / Britt

Rosor och ruiner sa...

Vilka bedårande valpar! Skulle inte Santos bli glad av att få en liten kompis, den där Ettan kanske....:) Han var ju för söt!

Fina agapanthusar! Min som jag fick i höstas vill ännu inte blomma, trots att den var väl omhändertagen i vintras, av Margareta! Den fick ju bo där hon övervintrar sina, hon kan ju det där hon! Men jag får väl tåla mig nåt år eller två till!

Skönt att höra att du återfått livsandarna!

Kram Gunilla

mammi sa...

Som vanligt underbara bilder och bra texter. När jag tittar på den nedersta hunden, ser hans ögon lika underbara som Elvis, när han vill ha något mer, eller en liten olycka på ett golv. Utan honom vet jag inte hur vi hade haft det.
Kram till er alla

mammi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
HWIT BLOGG sa...

Skönt att du är lite piggare och din "tron" ser skön ut trots allt...
Sickna söta valpar!
Önskar dig en skön helg och ta hand om dig.
Kram,
Titti

Gunilla Teckenberg sa...

Trädgården ser så välmående och prydlig ut, nästan som om den sköter sig själv fast det vet jag förstås att den inte gör.

...och vem kan motstår dessa ögon som blickar in i kameran....

Skönt att du känner dig en aning piggare!

Kram!

Knatten sa...

Hej sötaste Sus!! Jag har varit väldigt frånvarande ett tag. Har hittat en grupp på FB med vansinnigt underbara vänner i samma situation som jag. Så där spenderar jag numera min mesta tid o jag har kommit på hur bra jag faktiskt kan må vid vissa dagar.
Härligt att se att du oxå är så pigg.
Och så underbart söta valpar. Ettan tar jag. Å om jag bara hade haft tillfälle för en valp.
Önskar dej allt gott så hörs vi. Kramar i massor. /Knatten