KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 4 maj 2015

PROMMIS PÅ "ÄGORNA"

Igår kväll när jag gick en runda med Santos, så passade jag på att ta med mig kameran. Visserligen hade jag varit ute tidigare och gjort lite nytta, men då glömde jag den. Så det blev en massa kvällsbilder...men det mörknar ju sent som tur är!


Här har vi Pipit, en sorts narciss som jag satt under ett gulbladigt träd nära vägen utanför. Fråga mig inte om vad trädet är för sort, det kommer jag inte ihåg - men taggen sitter kvar!
Längst in mot kohagen - uppe på den lilla vallen (f.d. landsvägen) - syns till höger några ljusa blommor lite svagt, det är fler narcisser.


Här är det ett antal tulpaner som lever kvar i ruinen som börjat blomma till min glädje. Jag la igen rabatten under perukbusken förra året, men dom här och några pärlhyacinter finns kvar. Även en liten gråbladig torrälskande perenn också.Nu är vi uppe på kanten av vallen mot kohagen och här börjar planteringen i små grupper av dom flesta narcisserna jag visade i förra inlägget. Men det här är enbart c:a 1/3-del av "parkens" kant. Så det behövs många, många fler!På tillbakavägen så passerade jag andra änden av vår tomt, alltså vid infarten. Där har jag satt en liten buske för några år sen. Nu är den inte så liten längre. Den har små smala blad och så ser blommorna ut så här nu. Vad kan det vara?
Måste sätta mig och försöka leta fram namntaggen. Det bör dock vara någon typ av vide, sälg eller pil. Men vad exakt.....!?

Nu har jag kollat; Det är ett rosmarinvide, Salix augustifolia - och nu förstår jag varför den har vuxit så mycket. Det blir ett träd! Jag hjälpte min väninna Lisa att beskära ett för någon månad sen. Det höll på att ta över.....


Bredvid ovanstående växer en Acer negundo `Sensation´, alltså en asklönn (som också blir ett träd) med lite rödaktiga blad. Blommorna var också lite rödaktiga, vilket inte gör saken sämre!


Nedanför dom här stora växterna, i diket, växer det massor av kul saker. Dom här orkidéerna t.ex., men även violer, vit- och blåsippor - och så maskrosor naturligtvis.....


Även gullvivor, men mest är det orkidéer i dikesslänten upp mot vägen. Så nu kan vi inte klippa gräset! Har aldrig varit så här många tidigare, inte heller så många sippor, så den här milda vintern gillas tydligen av massor av vårväxter!


Fortfarande blommar julrosorna (dom har hållit på i flera månader nu) och dom dubbla gulsipporna  är som vackrast just nu i "lyrrabatten".Bredvid "lyrrabatten" ligger "murrabatten" där det verkligen är fint just nu. Ja, om det inte vore för allt ogräs förstås!


Men här har jag faktiskt rensat två gånger redan, men den skulle behöva en omgång till.


Nu är det inte alltför mycket skräp kvar här, så den rabatten får klara sig. Jag har ett par andra som är betydligt hemskare! I den här blommar det ju och är vackert också!!På baksidan nedanför en av dom tre piedestalerna med klematis, så har jag en stor rugge kvar av dom påskliljor som fanns här när vi flyttade hit. Då var det väl över 100 och dom växte precis i kanten mot vägbanken som fanns här - kul, men det var dom enda blommor som fanns på hela tomten!
När vi sen tog bort vägbanken så blev en liten rest av lökar kvar och dom har nu växt till sig. Det är alltså lökar från 90-talet, så vad dom heter har jag inte en aning om!!


I rabatterna vid södergavel blommar fortfarande den otroligt vackra blålila hyacinthen, men det dröjer nog inte länge förrän dom är överblommade. Men nu börjar det en massa rödlila tulpaner slå ut. Gissa om jag gillar lila.....!?


Fast jag gillar nog dom flesta färger i trädgården, även om mina favoriter oftast är i stark färg!Till slut så avslutar jag dagens inlägg med en bild på en liten ekorre som bor i Älta, Nacka. Hos min kusin Monica och hennes gubbe Tommy har den här lilla söta rackaren fått en alldeles egen restaurang. Han kan alltså lyfta på det genomskinliga taket till huset och ta fram sin mat som han sen kan han sitta och äta på sin veranda! Snacka om bortskämd..... *fniss*

12 kommentarer:

Bosse Lidén sa...

Vilken otroligt vacker trädgård du har. Ekorrar är jag förtjust i.
Måndagskram Bosse

Nora sa...

Va stor er tomt är - ska bli spännande att följa alla era träd och buskar!
Och vilken maffig Julros du visade - hoppas mina kan växa till sig och bli så där fina så småningom!
Kram Nora

Gunborg Uhno sa...

Söt liten Ekorre.Han har det verkligen bra där.Det blommar fint hos er nu.
Ha det bra.Kram.

Ingrid sa...

Så vackra bilder från alla de olika rabatterna. Vårblommande lökväxter är verkligen helt fantastiskt och dikesslänten skämmer inte för sig den heller.
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Du hann med en ordentlig runda i parken. Mycket fint du har.
Rosmarinvidet ser ju lustigt ut./ Britt

Gunilla Teckenberg sa...

Verkligen en vacker promenad du bjuder oss på Susie! Ser fram emot sommarbilder när alla träd du planterat börjar visa upp sig.

Apropå lila så är det min favoritfärg...en gång i tiden var det mesta i hushållet plommonfärgat, inklusive mina kläder. Nu bryr jag mig inte så mycket om färger mer men när jag ser dina lila tulpaner så ja! det är ff min favoritfärg.

Kramar!

Marlise sa...

So schöne Bilder von deinem Garten.
Die Natur ist ja schon ganz schön weit auf Gotland.
Die Orchideen blühen auch schon.
Wir fahren am Samstag für 4 Wochen nach Öland
und freuen uns schon sehr.
Mach es ganz gut!

Så vackra bilder av din trädgård.
Naturen är redan ganska långt på Gotland.
Orkidéer blommar också redan.
Vi går på lördagen för 4 veckor efter Öland
och är mycket glada.
Gör det ganska bra!
Kram Marlise

Maria sa...

Det ser mysigt ut vid ruinen med tulpaner och allt. Tänk att sitta där med en god bok eller bara titta ut över din vackra trädgård och njuta. Rosmarinvidet var en ny växt för mig och dubbelbladiga gulsippor har jag heller inte sett. Det är roligt med trädgård och man mår bra av att gå där och pyssla. Allt gott till dig! Kram Maria

TantGlad sa...

Det är härligt mysigt att få se bilder av din vackra trädgård.
Jag gillar åxo starka färger bäst. Jag gillar kontraster. En orange färg mot gult t.ex. Men det får inte vara en blomma här och där. De ska stå i grupper så det blir färgstarkt mot varandra och lite intensivare.
Ekorrar är söta.
Nu Äre härliga trädgårdstider som vi har framför oss.
Kramkram.

Evas Kvarnaro sa...

Oj oj vad det blommar hos dig i alla hörn och kanter . . . .
Så kul att Santos hänger med på trädgårdsvisningen,*fniss*
Hmm..gör han det med flit, hihi ...
Den där asklönnen är verkligen häftig, ska googla på den och kola mera, roliga coola blommor på min ära . . . .
Bara namnet blir man ju nyfiken på,
Acer negundo 'Sensation', dä du!
Men vad trevligt med dessa underbara orkidéer och gullvivor, jag har sådan lust att bara lägga mig ner där bland allt det sköna och bara blunda....
Men jag gör det med tankarna . . .
Sä är jag med tankarna hos dig i morgon oxå Susie.

Sköt om dig, varma kramen/ Eva

Rost och rädisor sa...

Det var en rejäl runda bland allt fint.
En curlad ekorre... söta och klipska djur.
Allt gott
Anette

Jord under naglarna sa...

Vilken mysig kvällsrunda i din fina trädgård. Jag gillar särskilt din murrabatt, inte ser man nåt ogräs där inte. :)